Her mevsim olduğu gibi turfanda da örtü altından sebze ve meyve üretimiyle ön plana çıkan Mersin'in Erdemli ilçesinde erik ile kayısı çağlasından sonra Malta veya sarıkız olarak da bilinen “yenidünya” meyvesinin ilk hasadı yapıldı.
Meyve Yenidünya, yumuşak çekirdekli bir meyve türüdür. Meyveler çiçeklenmeden itibaren 150-200 gün sonra olgunlaşır. Ülkemizde Mart-Nisan'da olgunlaşmaya başlar ve Hazirana kadar devam edebilir. Salkım üzerinde genellikle 3-15 meyve bir arada bulunur.
Hep-yeşil (yapraklarını dökmeyen) olan bu ağaç güzel yaprakları ve gösterişli yapısı nedeniyle bazı yerlerde süs bitkisi olarak da benimsenir. Yenidünya ağaçları ekim ayı sonu ile kasım ayında çiçek açmaya başlar ve neredeyse kış boyunca çiçekli kalır.
Malta Eriği -Yenidünya- Hakkında Her Şey
Özellikle Akdeniz ikliminin yaygın olduğu bölgelerde yetişen Malta Eriği ülkemize Lübnan ve Cezayir'den gelmiştir. Türkiye'de Akdeniz ve Ege kıyılarında yetiştirilir.
Malta eriği diğer adıyla yenidünya meyvesi diğer turuncu meyve ve sebzelerde olduğu gibi A vitamini yönünden zengin, kışın yapraklarını dökmeyen aslen Çin'de yetişen bir meyvedir. Ülkemizde bazı yörelerde kebap yapımında bile kullanılan bu meyvenin birçok faydası mevcut.
İlgili 40 soru bulundu
Türkiye'de ilk yenidünya hasadı olması nedeniyle, toplanan ürünler temsili olarak 200 TL'den alıcı buldu. Nisan ayı sonuna doğru örtü altındaki hasadın biteceği, ardından açık bahçelerdeki ürünlere geçileceği kaydedildi.
Nar; meyvesi, çiçeği, çekirdekleri, zarı, yağı, suyu ve kabuklarına kadar kullanılarak halk hekimliği, kök boya, gıda, hediyelik eşya yapımı, vb. gibi pek çok alanda yaklaşık 5 bin yıldır yaşamımızda olan, en eski meyve olarak kabul edilir.
Malezya'da ağaçta yetişen ve dünyanın en büyük meyvesi olan JackFruit'in uzunluğu 1 metreyi, çapı yarım metreyi, ağırlığı ise 40 kilogramı buluyor. Bu meyve şimdi Türkiye'de... Karpuz büyüklüğünde ve ağırlığında bir meyve ama ağaçta yetişiyor.
Malta eriği (Eriobotrya japonica), diğer adıyla yenidünya (bazı bölgelerimizde sarıkız olarak da bilinir), doğal yaşam alanı güney Çin olan, gülgiller familyasından bir ağaç ve bu ağacın meyvesi.
Meyve etinin gelişmesini engelleyen fungus çekirdeklerin büyümeye devam etmesiyle meyve etinde çatlamalara ve çekirdeklerin görülmesine neden olur. Hasta meyveler ağaçta asılı kalır ve zamanla kararır. Genç meyve infeksiyonlarında meyve yüzeyinin lokal olarak kararmasına ve pazar değerinin düşmesine neden olur.
Görme sağlığına faydası olan yeni dünya meyvesi bağışıklık sistemini de güçlendiriyor. Solunum sistemini rahatlatan bu meyve dolaşımı arttırırken kan basıncını da düşürüyor. Potasyum açısından zengin olan yeni dünya meyvesi beynin kılcal damarlarına artan kan akışı nedeni ile beyin güçlendirici olarak bilinmektedir.
Yenidünyanın faydaları saymakla bitmez diyebilirim. Ancak şu sıralar malta eriği olarak da bilinen bu meyvenin, Malta'dan gelip gelmediği merak ediliyor. Gerçekten de malta eriği Malta'dan değil, Çin'den geliyor. Maltalı olduğu sanılan bu meyvenin, gerçek vatanının Çin olduğu ortaya çıkmış.
Yenidünya ağacı meyveleri sarı olan ekiminden sonra 2-3 yıl içerisinde meyve verebilen yaklaşık 30 yıl meyve verebilen en uzun ömrü 60 yıl olan bir ağaçtır. Gülgiller familyasından olmaktadır. En fazla meyveyi 20 ile 25 yıl arasında sağlamaktadır.
Yeni dünya ağacı ekildikten sonra bakımlarının özenli olarak yapılması gerekiyor. Özenli bakımları tamamlanan yeni dünya ağaçları 2 ile 3 yıl arasında meyve vermeye başlayacaktır. Bakımlarının yapılmaması meyve verme sürecini uzatabilir.
Aşılar ilkbahar ve sonbahar döneminde yapılabilir.Göz aşısı olarak 'T' aşısı, Yongalı aşı ve yama aşı kullanılır.Yenidünya bahçesi tesis edilirken kış aylarında soğuk, yaz aylarında ise sıcak kurutucu rüzgarların zararlarından korunmak amacıyla rüzgar kıran kurulmalıdır.
Çekirdek demek için meyveden söz ediyor olmak gerekir. Bazı meyvelerin çekirdeklerini dikerseniz o meyveyi üreten ağacın aynısını elde edersiniz. Örneğin badem, ceviz, incir, Malta eriği, Trabzon hurması gibi meyvelerin çekirdeklerini diker ve büyütürseniz o ağaç bu meyveleri geç de olsa verir.
yeni dünya hakkında dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da, kabuğunun soyularak yenmesi zorunluluğudur, evet yeni dünya kabuğuyla da yenir, ancak kabuklu yenen yeni dünya, iç kabuğu soyulmadan yenen taze ceviz ya da taze badem gibidir, lezzetini tam anlamıyla alamazsınız.
MALTA ERİĞİ NASIL TÜKETİLİR? Et kısmı oldukça tatlı olan malta eriğinin kabuğu yumuşak olduğundan kolayca soyulur. Yüksek miktarda A vitamini içerdiğinden yorgunluk ve baş ağrısı gibi rahatsızlıklara fayda sağlar.
Çekirdekleri de kurutulup tüketilebiliyor. Kurutulan bu çekirdeklerden çay elde ediliyor. Bu da sindirim sistemizini destekliyor ve cildinizi güzelleştiriyor.
Jak meyvesi tadı ananas, mango ve muz karışımına benzetilir. Yumuşak, etli ve yağlı bir meyvedir. Uzmanlar, yağlı olması sebebiyle kontrollü bir şekilde tüketilmesini önermektedir.
1. Yubari kral kavunu. Yetiştirildiği yer Japonya olan bu kavun türü neredeyse araba fiyatına satılıyor. Bu kavunun iki tanesi ise yaklaşık olarak 26 bin dolar.
Dünyanın en küçük meyvesi olarak bilinen wolffia globosa, aslında bir tür su mercimeği. Barındırdığı protein miktarıyla sağlıklı bir hayat vaat eden 'wolffia globosa', karınca kadar boyutuyla dünyanın en küçük meyvesi olarak biliniyor.
muz da diğerleri gibi çekirdekli bir meyvedir. hatta iri çekirdekli ve yenmesi son derece güç bir meyvedir. ticari amaçla genetik olarak çekirdeksiz (partenokarpi) hale getirilmiştir. aslında çekirdekleri halen belli belirsin küçük lekeler olarak görmek mümkündür meyvenin kesitinde...
1-Gerçek meyve: Sadece ovaryumun gelişimi ile oluşan meyve (Örn: Erik, kiraz, kayısı, üzüm vb.) 2-Yalancı meyve: Çiçeğin diğer organlarının (çiçek tablası, çanak yaprak, taç yaprak, erkek organ ve ovaryumun) birlikte meydana getirdikleri meyve. (Örn: Elma,armut, ayva, çilek, dut, incir vb.).
Dünya'nın en lezzetli meyvelerinden bir tanesi olan Çerimoya, 20 cm uzunluğunda, 7-10 cm genişliğinde olabilir. Bu da aslında kocaman bir meyve olduğunu işaret ediyor. İçi beyaz ve etlidir. Anavatanı Güney Amerika'dır fakat Asya'da da oldukça sık bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri