Bitkisi -10oC'ye kadar kış soğuklarına dayanabilir. Meyvesi -3oC'de donar. Ancak özellikle deniz ikliminin hakim olduğu yerlerde 45o enlemlere kadar çıkabilmektedir. Önceleri süs bitkisi olarak değerlendirilen yenidünya 19.yy'dan itibaren iri meyveli çeşitlerin bulunmasıyla meyve olarak tüketilmeye başlamıştır.
Yenidünya yetiştiriciliği için en uygun iklim, hava sıcaklığının donma noktasının altına fazla düşmediği, subtropik iklimlerdir. Düşük sıcaklıklar yetiştiriciliği sınırlayan önemli bir faktördür. Çiçekler ve meyveler -3°C'de zarar görmeye başlar. Ağaçlar - 12°C'ye kadar dayanabilmektedir.
Yenidünya ağacı daha çok ılıman iklimlerde yetişebilen bir ağaç türü olmaktadır. Soğuk iklimlerde de yeşil olarak kalabilirken meyve verimi soğuk havalarda zarar gördüğü için eksi derecelerde meyve vermemektedir.
Yenidünya / Malta Eriğinin İklim İstekleri
Düşük hava sıcaklıkları, yetiştiriciliği sınırlar. -3°C'de yenidünyanın çiçekleri ve meyveleri zarar görmeye başlar. Yenidünya ağacı ise -12 °C'ye kadar dayanıklıdır.
Yenidünya ağaçları genellikle aşılandıktan 2-3 yıl sonra meyve vermeye başlar. 23-25 yaşına kadar en yüksek verimle meyve verir. 30 yaşından sonra ekonomik ömrü sona ererse de ağaçlar 60 yıl kadar yaşayabilir.
İlgili 30 soru bulundu
Meyve ağaçları eğer yağış yeterli değilse, ilkbaharda çiçeğe durduktan sonra sulanmaya başlanır.Yaz ve sonbaharda devam edilir.Yazın yetişkin ağaçlar her 15 günde, yeni fidanlar haftada bir sulanmalıdır. İlk ve sonbaharda daha seyrek verilebilir. Bu mevsimlerde çok fazla yağış oluyorsa sulama yapılmaz.
Malta Eriği Ağacı Su İster mi? 10 metreye kadar uzayıp yaklaşık 30 yıl ömrü olan malta eriğinin su ihtiyacı fazladır. Kış döneminde ayda bir sulama ihtiyacı olan malta eriği yaz döneminde 15 günde bir hatta kuraklık arttıkça haftada bir sulanmak ister.
Kışın yaprağını dökmez (herdem yeşil). Sıcak-ılıman iklime de uyar. -3°C'de çiçek ve meyve zarar görür. Nisan-Mayıs aylarında görülen 30°C gibi yüksek sıcaklıklar güneş yanıklığına neden olur.
Malta eriği ağacı ilkbahar aylarında meyve vermeye başlar ve bu süre yaz mevsiminin başlarında biter.
Yenidünya ağaçları, genellikle aşılandıktan 2-3 yıl sonra meyve vermeye başlar.
Mart ayı yeni dünya ağacının budanması gereken zamandır. Ağacın büyümesine engel olan tüm dallar güzelce kesilmeli ve ağaç bakımları yapılmalıdır.
Çekirdeğinde idrar artırıcı özellik bulunduğu için böbrek ve mesane taşlarının düşürülmesinde faydalıdır. Böbreklerde oluşan kum ve taşlarının dökülmesine yardım eder. B, C vitaminleri; fosfor, potasyum ve kalsiyum gibi mineral maddeler yönünden zengindir. Göz ve cilt sağlığı için çok faydası olan bir meyvedir.
Malta eriği (Eriobotrya japonica), diğer adıyla yenidünya (bazı bölgelerimizde sarıkız olarak da bilinir), doğal yaşam alanı güney Çin olan, gülgiller familyasından bir ağaç ve bu ağacın meyvesi.
Malta Eriği, Yenidünya Bakımı
Güneşi sever, bol miktarda güneş alabileceği bir yerde bakılması daha iyi olur. 3-4 ayda bir 450 gram kaliteli gübre kullanılması önerilir. Kurak geçen yaz aylarında sulanmalıdır.
Dört mevsim yapraklarını dökmeyen malta eriği ağacı, halk arasında yenidünya isimi ile anılır.
Çekirdek demek için meyveden söz ediyor olmak gerekir. Bazı meyvelerin çekirdeklerini dikerseniz o meyveyi üreten ağacın aynısını elde edersiniz. Örneğin badem, ceviz, incir, Malta eriği, Trabzon hurması gibi meyvelerin çekirdeklerini diker ve büyütürseniz o ağaç bu meyveleri geç de olsa verir.
Yeni dünyanın ya da diğer adıyla Malta eriğinin ana vatanı Asya'nın güneyi, Kuzey Hindistan, Çin ve Japonya olarak biliniyor. Japonya'dan da Akdeniz'e gelmiş. Oradan da Akdeniz'e kıyısı olan her yerde yetiştirilmeye başlanmış.
Malta eriği ya da diğer adıyla yeni dünya (Eriobotrya japonica) diğer adıyla yeni dünya mevvesinin doğal yaşam alanı aslında Çin. Anayurdunun Çin olduğu sanılan malta eriği önceden Japonya'da yetiştirilmeye başlanmış, daha sonraları buradan Akdeniz ülkelerine ve Avrupa'ya yayılmıştır.
Kışın çiçeklenip yazın meyve veren ve muhteşem bir yaz meyvesi olan malta eriği ağacını evde saksıda yetiştirmek istiyorsak 20 litrelik bir saksı yeterli olup yüzde 15'lik kısmı torf olan bir toprak yeterli olacaktır. Soğuklama süresi olmayan malta eriğini iç mekân da saksıda kolaylıkla yetiştirebiliriz.
Meyvesi tropikal meyvelerdendir. Kuraklığa ve rüzgara , tuza ve daha bir çok kötü koşullara (dondurucu soğuk hariç) dayanıklıdır, kökleri çok yayılmacı bir gelişim göstermez.
Ege, Marmara, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde 800m rakıma kadar olan yerlerde Japon Grubu erikler yetiştirilebilir.
Yenidünya olarak da bilinen meyveleri sarı olup ekimin den 2-3 içinde meyve vermeye başlayan malta eriği ağacının yaklaşık ömrü 30 yıldır. En uzun ömrü 60 yıl olarak bilinir.
Çekirdek ya da aşılama yöntemi ile üretimi sağlanan malta eriği dikiminden 2-3 yıl sonra meyve vermeye başlarken en fazla meyveyi 20-25 yaşları arasında verir. Aşılı olan çeşitler tohumdan üretilen çeşitlere göre daha erken sürede meyve vermektedir.
Malta eriğinin budaması; üzerindeki meyveler olgunlaşıp toplandıktan sonra başlayıp çiçek açma dönemi öncesine kadar olan zaman aralığında yapılabilir. Malta eriğini budama yaparken, ağaç üzerinde bulunan çok ufak ve zayıf dalların tamamını kesip temizleriz.
Fidan dikiminde en önemli aşamanın can suyu olduğunu ifade eden Prof. Dr. Hepaksoy, "Fidan dikimden sonra sağanak yağış olsa dahi mutlaka bir can suyu verilmesi lazım.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri