Türkiye'de ilk yenidünya hasadı olması nedeniyle, toplanan ürünler temsili olarak 200 TL'den alıcı buldu. Nisan ayı sonuna doğru örtü altındaki hasadın biteceği, ardından açık bahçelerdeki ürünlere geçileceği kaydedildi.
Yenidünya ağaçları genellikle aşılandıktan 2-3 yıl sonra meyve vermeye başlar. 23-25 yaşına kadar en yüksek verimle meyve verir. 30 yaşından sonra ekonomik ömrü sona ererse de ağaçlar 60 yıl kadar yaşayabilir.
Bitkisi -10oC'ye kadar kış soğuklarına dayanabilir. Meyvesi -3oC'de donar. Ancak özellikle deniz ikliminin hakim olduğu yerlerde 45o enlemlere kadar çıkabilmektedir. Önceleri süs bitkisi olarak değerlendirilen yenidünya 19.yy'dan itibaren iri meyveli çeşitlerin bulunmasıyla meyve olarak tüketilmeye başlamıştır.
Malta eriği (Eriobotrya japonica), diğer adıyla yenidünya (bazı bölgelerimizde sarıkız olarak da bilinir), doğal yaşam alanı güney Çin olan, gülgiller familyasından bir ağaç ve bu ağacın meyvesi.
İlgili 45 soru bulundu
Malta Eriği -Yenidünya- Hakkında Her Şey
Özellikle Akdeniz ikliminin yaygın olduğu bölgelerde yetişen Malta Eriği ülkemize Lübnan ve Cezayir'den gelmiştir. Türkiye'de Akdeniz ve Ege kıyılarında yetiştirilir.
yeni dünya hakkında dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da, kabuğunun soyularak yenmesi zorunluluğudur, evet yeni dünya kabuğuyla da yenir, ancak kabuklu yenen yeni dünya, iç kabuğu soyulmadan yenen taze ceviz ya da taze badem gibidir, lezzetini tam anlamıyla alamazsınız.
Ağacın yetiştirilmesi için ilkbaharda toprağa ekimi gerçekleştirilir. Ağacın budanması mart ayında yapılmaktadır.
Yeni dünya ağacı nasıl yetiştirilir, ne zaman meyve verir tüm detayları ile sizler için derledik. Yeni dünya ağacını yetiştirmek için doğru mevsimlerde ekim yapmak gerekiyor. İlkbahar mevsiminde toprağa ekim işleri tamamlanmalıdır.
Malta Eriği Ağacı Su İster mi? 10 metreye kadar uzayıp yaklaşık 30 yıl ömrü olan malta eriğinin su ihtiyacı fazladır. Kış döneminde ayda bir sulama ihtiyacı olan malta eriği yaz döneminde 15 günde bir hatta kuraklık arttıkça haftada bir sulanmak ister.
Dekara verim 600-700 kg civarındadır. İklim isteği:Yenidünya yetiştiriciliği için en uygun iklim, hava sıcaklığının donma noktasının altına düşmediği, sıcak ılıman iklimdir. -3°C'de çiçekler ve meyveler zarar görmeye başlar.
Meyve ağaçları eğer yağış yeterli değilse, ilkbaharda çiçeğe durduktan sonra sulanmaya başlanır.Yaz ve sonbaharda devam edilir.Yazın yetişkin ağaçlar her 15 günde, yeni fidanlar haftada bir sulanmalıdır. İlk ve sonbaharda daha seyrek verilebilir. Bu mevsimlerde çok fazla yağış oluyorsa sulama yapılmaz.
Fidan neden meyve vermez? İlk defa denenecek çeşitlerde en önemli faktör çeşidin soğuklanma süresidir. Soğuklanması uzun olan ve bu ihtiyacı karşılanmayan ağaç meyve vermez!
1. Yubari kral kavunu. Yetiştirildiği yer Japonya olan bu kavun türü neredeyse araba fiyatına satılıyor. Bu kavunun iki tanesi ise yaklaşık olarak 26 bin dolar.
Muşmula, yenidünya isimleriyle de tanınan Malta eriği dışı hafif sert, içi de yumuşak bir meyve. Dünyada da ''Maltese Plum'' ya da ''loquat'' adıyla biliniyor. Mayhoş bir tadı olması sebebiyle de pek seviliyor.
Dünya'nın en lezzetli meyvelerinden bir tanesi olan Çerimoya, 20 cm uzunluğunda, 7-10 cm genişliğinde olabilir. Bu da aslında kocaman bir meyve olduğunu işaret ediyor. İçi beyaz ve etlidir. Anavatanı Güney Amerika'dır fakat Asya'da da oldukça sık bulunur.
Çekirdeğinde idrar artırıcı özellik bulunduğu için böbrek ve mesane taşlarının düşürülmesinde faydalıdır. Böbreklerde oluşan kum ve taşlarının dökülmesine yardım eder. B, C vitaminleri; fosfor, potasyum ve kalsiyum gibi mineral maddeler yönünden zengindir. Göz ve cilt sağlığı için çok faydası olan bir meyvedir.
BU meyve olgunlaştıkça sarı renge dönmektedir. Ekşi ve tatlı karışık bir tada sahip olan malta eriği içerisinde çekirdekler bulunur. Bu meyve yıkandıktan sonra etli kısmı yenilebilir. Meyvenin içindeki çekirdekler kaynatılıp suyu tüketildiği takdirde mide asidini düzenleyerek sindirimi rahatlatır.
Yenidünya çayı balgam söktürücü olarak kullanılır. * Yenidünya, vücudun patojenlere karşı ilk savunma hattı olan beyaz kan hücrelerinin üretimini teşvik etmeye yardımcı olan ve ayrıca kronik hastalığı önlemek için antioksidan olarak çalışan harika bir C vitamini kaynağıdır.
Dilimizde Malta eriği, Yeni dünya ve Sarıkız adları ile bilinmektedir. Ekim ve ocak ayları arasında çiçek açar.
Meyve etinin gelişmesini engelleyen fungus çekirdeklerin büyümeye devam etmesiyle meyve etinde çatlamalara ve çekirdeklerin görülmesine neden olur. Hasta meyveler ağaçta asılı kalır ve zamanla kararır. Genç meyve infeksiyonlarında meyve yüzeyinin lokal olarak kararmasına ve pazar değerinin düşmesine neden olur.
Malta eriği ağacı aşılandıktan 3 yıl sonra meyve vermeye başlar. Ekim ayı ile kasım ayı arasında krem rengi çiçekler açar ve kış boyunca çiçekleri dökülmez. Çiçekler, ilkbahara doğru olgunlaşır mart ayından sonra salkımlar halinde meyveye dönüşür.
Yeni dünya kilo aldırır mı? Lifli ve sulu bir meyve olduğundan vücudun hararetini alır, kan şekerini düzenler. Lifli yapısıyla sindirim sistemini düzenler, kabızlığı önler. Kilo vermeye yardımcı olur.
Yenidünya; düşük kolesterol ve kalori, omega 3 ve omega 6 yağ asitleri gibi tekli doymamış yağlar içerir. Malta eriği de diğer tüm meyveler gibi aşırıya kaçmadığınız müddetçe iyidir. Ancak yemeyi fazla kaçırdığınız durumlarda karın ağrısı, ishal ve alerjik reaksiyonlar yaşamanız mümkündür.
Yenidünyanın faydaları saymakla bitmez diyebilirim. Ancak şu sıralar malta eriği olarak da bilinen bu meyvenin, Malta'dan gelip gelmediği merak ediliyor. Gerçekten de malta eriği Malta'dan değil, Çin'den geliyor. Maltalı olduğu sanılan bu meyvenin, gerçek vatanının Çin olduğu ortaya çıkmış.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri