MALTA ERİĞİ NASIL TÜKETİLİR? Et kısmı oldukça tatlı olan malta eriğinin kabuğu yumuşak olduğundan kolayca soyulur. Yüksek miktarda A vitamini içerdiğinden yorgunluk ve baş ağrısı gibi rahatsızlıklara fayda sağlar.
yeni dünya hakkında dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da, kabuğunun soyularak yenmesi zorunluluğudur, evet yeni dünya kabuğuyla da yenir, ancak kabuklu yenen yeni dünya, iç kabuğu soyulmadan yenen taze ceviz ya da taze badem gibidir, lezzetini tam anlamıyla alamazsınız.
Çekirdekleri de kurutulup tüketilebiliyor. Kurutulan bu çekirdeklerden çay elde ediliyor. Bu da sindirim sistemizini destekliyor ve cildinizi güzelleştiriyor.
Malta eriği (Eriobotrya japonica), diğer adıyla yenidünya (bazı bölgelerimizde sarıkız olarak da bilinir), doğal yaşam alanı güney Çin olan, gülgiller familyasından bir ağaç ve bu ağacın meyvesi.
Malta eriği de denilen yenidünya meyvesi, diğer turuncu meyve ve sebzelerde olduğu gibi A vitamini yönünden zengindir. Bu meyvenin kendisi kadar çekirdeklerinin de faydalı olduğunu belirten Diyetisyen Şeyma Yılmaz, malta eriğinin 7 müthiş yararını sıraladı.
İlgili 35 soru bulundu
Eğer çekirdek tamamen soğursa, gezegenimiz de soğuyacak ve ölecektir. Ayrıca bu süreç birazcık karanlık olacaktır çünkü enerji santralleri yerkabuğundan radyan ısıyı çekerler ve bu ısıyı suyu ısıtmakta kullanırlar, türbinlerin çevrilip elektrik üretilebilmesi için gereken buhar böyle oluşur.
Öyleyse neden Dünya'nın çekirdeği hepimizi kızartmıyor? Başlangıç olarak, çekirdek çoğunlukla katı bir kaya mantosu ile çevrilidir. Üzerinde yaşadığımız kabuk, bu manto üzerinde yüzer ve bize boş uzaydan daha fazla koruma sağlar. Ancak hepimizin erimemesinin en önemli nedeni ısı ve sıcaklık arasındaki farktır.
Lifli ve sulu bir meyve olduğundan vücudun hararetini alır, kan şekerini düzenler. Lifli yapısıyla sindirim sistemini düzenler, kabızlığı önler.
Görme sağlığına faydası olan yeni dünya meyvesi bağışıklık sistemini de güçlendiriyor. Solunum sistemini rahatlatan bu meyve dolaşımı arttırırken kan basıncını da düşürüyor. Potasyum açısından zengin olan yeni dünya meyvesi beynin kılcal damarlarına artan kan akışı nedeni ile beyin güçlendirici olarak bilinmektedir.
Meyve etinin gelişmesini engelleyen fungus çekirdeklerin büyümeye devam etmesiyle meyve etinde çatlamalara ve çekirdeklerin görülmesine neden olur. Hasta meyveler ağaçta asılı kalır ve zamanla kararır. Genç meyve infeksiyonlarında meyve yüzeyinin lokal olarak kararmasına ve pazar değerinin düşmesine neden olur.
Yaz aylarında özellikle çocukların ya da anne adaylarının; başta kayısı olmak üzere acı badem, zerdali, kiraz, şeftali ve elma çekirdeklerini tüketmesi, zehirlenmelere yol açabiliyor.
Çekirdeğinde idrar artırıcı özellik bulunduğu için böbrek ve mesane taşlarının düşürülmesinde faydalıdır. Böbreklerde oluşan kum ve taşlarının dökülmesine yardım eder. B, C vitaminleri; fosfor, potasyum ve kalsiyum gibi mineral maddeler yönünden zengindir. Göz ve cilt sağlığı için çok faydası olan bir meyvedir.
Anti- kanser potansiyeline sahiptir ve ayrıca gastrointestinal sağlığı iyileştirmeye yardımcı olur, görme sağlığını artırır, bağışıklık sistemini güçlendirir, solunum sistemini rahatlatır, dolaşımı arttırır ve kan basıncını düşürür.
Dünya'nın iç yapısı: bir dış silikat katı kabuk, oldukça viskoz bir astenosfer ve manto, mantodan çok daha az viskoz olan sıvı bir dış çekirdek ve katı bir iç çekirdek olmak üzere küresel kabuklarda katmanlıdır.
Yeni dünya kilo aldırır mı? Lifli ve sulu bir meyve olduğundan vücudun hararetini alır, kan şekerini düzenler. Lifli yapısıyla sindirim sistemini düzenler, kabızlığı önler. Kilo vermeye yardımcı olur.
Kalsiyum, potasyum, sodyum, magnezyum, bor, kalsit mineral çeşitlerine örnektir. Kayaçlar rüzgar, su, sıcaklık gibi doğal etkilerle daha küçük kayalara, taşlara, çakıllara, kum tanelerine ve en son toprağa kadar parçalanır. Maden: Yerkabuğundan çıkan ve ekonomik değeri olan kayaçlara denir.
Yenidünyanın faydaları saymakla bitmez diyebilirim. Ancak şu sıralar malta eriği olarak da bilinen bu meyvenin, Malta'dan gelip gelmediği merak ediliyor. Gerçekten de malta eriği Malta'dan değil, Çin'den geliyor. Maltalı olduğu sanılan bu meyvenin, gerçek vatanının Çin olduğu ortaya çıkmış.
Yüksek oranda A vitamini içeren Malta eriğine sarı turuncu rengi veren bu vitamindir. Aynı zamanda C vitamini ve B vitamini açısından da zengin bir meyve olan Malta eriğinin lif oranı da yüksektir. Yüksek miktarda demir, kalsiyum, fosfor ve potasyum da içerir.
Sulama: Yenidünya ağaçları gelişmesi ve iyi ürün vermesi için tüm meyve ağaçları gibi, havanın kuraklık durumuna göre, nisan ayından başlanarak yaz boyunca fidan durumundakiler 7-10 gün, gelişmiş olanlar 15-20 gün arayla bolca sulanır. Ancak sıcaklık ve kuraklık artarsa sulama daha da sıklaştırılır.
Yenidünya; düşük kolesterol ve kalori, omega 3 ve omega 6 yağ asitleri gibi tekli doymamış yağlar içerir. Malta eriği de diğer tüm meyveler gibi aşırıya kaçmadığınız müddetçe iyidir. Ancak yemeyi fazla kaçırdığınız durumlarda karın ağrısı, ishal ve alerjik reaksiyonlar yaşamanız mümkündür.
Kabızlık tedavi edilmezse, fazla ıkınmaya bağlı olarak özellikle anal bölgede çatlak, hemoroit ve makat sarkması gibi rahatsızlıklar gelişebiliyor. Bu sebeple hastalara, normal dışkılama alışkanlığı kazandırılması önemli. Herhangi bir hastalığı olmayan kişilerin de tuvalet alışkanlıklarını gözden geçirmesi gerekiyor.
Muşmula, diğer adıyla yeni dünya meyvesi Kasım ayından itibaren tüketilebilir. Muşmula bebeklere 6 aydan itibaren verilebilir. İlk aylarda haşlayıp ezerek muşmula püresi verebilirsiniz. 1 porsiyon muşmula (90 gr) yeni dünya 7 adettir.
Ancak Dünya'nın merkezine doğru gidildikçe sıcaklık artmaya başlar. İç çekirdeğin sıcaklığının 6000°C civarında olduğu düşünülüyor.
Yer çekirdeği, Dünya'nın en iç kısmını oluşturur. En kalın yer katmanıdır (geosfer). Mantodan Wiechert-Gutenberg süreksizliği ile ayrılır. 2.890 kilometre derinlikten Dünya'nın merkezine (6.370 km) kadar uzanır; yani 3.480 kilometre kalınlıktadır.
Dünya'nın en iç bölümünü oluşturan çekirdeğin, 5120–2890 km'ler arasındaki kısmına dış çekirdek, 6371–5150 km'ler arasındaki kısmına iç çekirdek denir. İç çekirdekte bulunan demir-nikel alaşımı çok yüksek basınç ve sıcaklık etkisiyle kristal haldedir. Dış çekirdekte ise bu karışım erimiş haldedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri