EHLİYET HARÇLARI NE KADAR OLACAK? Yeni yılda ehliyet harçları artacak. A sınıfı sürücü belgesi harcı 1308 liraya yüksleecek. Bu tutar B sınıfı sürücü belgesi harçlarında 3 bin 945 lira olarak uygulanacak.
2023 ehliyet fiyatları için maliyeye ödenen ehliyet yani sürücü belgesi harç ücretleri 13 Temmuz 2023'te Resmi Gazete'de yayınlanan karara göre şu şekilde: A sınıfı sürücü belgeleri (A1 ve A2 dahil): 825,70 TL. B sınıfı sürücü belgeleri: 2.489,90 TL. F ve H sınıfı sürücü belgeleri: 825,70 TL.
2023 yılı ile beraber trafik cezası, harç ve diğer vergilerde %122,93 oranında artış yapılmıştır. Bu durum 2023 ehliyet ücreti için de geçerlidir. Ücretler ehliyet sınıfına bağlı olarak değişiklik gösterir. A sınıfı sürücü belgesi için harç ücreti 825 TL, vakıf payı 145 TL ve değerli kağıt bedeli 624 TL'dir.
A, A1, A2 ve F sınıfları ehliyet ücreti
Bugün itibariyle A, A1, A2 ve F sınıfı ehliyet için toplamda 1594 lira ödenirken, eğer yeniden değerleme oranı kadar zam yapılırsa rakam 2 bin 525 liraya kadar çıkabilir.
B Sınıfı İçin Harç Ücreti: 2.489,90 TL, Değerli Kağıt Bedeli: 624 TL, Vakıf Payı: 145 TL, Toplam: 3.258,9 TL.
İlgili 16 soru bulundu
Maliye Bakanlığı vezneleri, anlaşmalı bankalar ve PTT şubelerine, Vakıf payı; Türk Polis Teşkilatının protokol yaptığı bankalara yatırılır.
Ehliyet Harcı Hangi Bankalara Yatırılıyor? Sürücü belgesi harç yatırma işlemleri bu bankalardan herhangi birinde yapılabilir. Kendinize en yakın şubeye giderek harç bedelini nakit olarak yatırabilirsiniz. Ayrıca bu bankaların internet sitelerinden de online olarak ödeme yapabilirsiniz.
Eski tipte ehliyeti yenileme harç ücreti 2022 yılı için 15 TL, çipli sürücü belgesi kaybetme halinde yenileme harç ücreti 345 TL'dir. Harç ödemelerini online olarak internet sitelerinden, mobil uygulamalardan, ATM ve anlaşmalı banka şubelerinden yapabilirsiniz.
B1 Sınıfı Ehliyet
Ağırlığı 400 kg ve motor gücü 15 kW olan 4 tekerli araçların kullanım izni için B1 sürücü belgesi gerekir. Söz konusu araç ile yük taşınacaksa ağırlık 550 kg olabilir. M sınıfı araçları kullanma iznini de kapsayan bu kategoride yaş sınırı 16 olarak belirlenir.
Motorlu Taşıt Sürücü Adayları Elektronik sınav ücreti 2023 yılı için 400,00 TL'dir. E-sınav ücretlerini banka yoluyla (Ziraat, Halk ve Vakıf bank), odeme.meb.gov.tr adresinden kredi kartınızla veya kursa ödeyebilirsiniz.
Ehliyet yenileme ücreti ödeme için Gelir İdaresi Başkanlığı ve Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfının anlaşmalı olduğu banka şubeleri bulunuyor. Bu şubelerin ATM kanalları ya da internet bankacılığı ile ödeme yapabilirsin.
Ehliyet Yazılı ve direksiyon sınavlarını geçtim bundan sonra ne yapmam gerekiyor? Sürücü Kursunuzdan sertifikanızı alıp Nüfus Müdürlüğüne giderek ehliyet belgenizi çıkarabilirsiniz.
Sürücü belgesi için başvurmadan önce yatırmanız gereken harç ücretlerini anlaşmalı bankalara ödemelisiniz.
Milli Eğitim Bakanlığı Ödeme Servisi ile yatırma:
odeme.meb.gov.tr adresinden T.C. Kimlik Numaranızla Başvuru türü "MOTORLU TAŞIT SÜRÜCÜ KURSİYERLERİ E_SINAVI" seçerek banka veya kredi kartınızla yatırabilirsiniz.
Ayrıca https://odeme.meb.gov.tr internet adresinden kredi kartı ile ödeme işlemi gerçekleştirilebilir. Direksiyon sınav ücreti 2023 yılı için 295 TL dir. Teorik sınavdan başarılı olduktan sonra direksiyon sınavına en geç 13 gün kala kursa yatırılır.
B1 Ehliyet
Normal B sınıfına göre kapsamı daha dar olan B1 ehliyetle yalnızca 4 tekerlekli motosikletler kullanılabiliyor. M sınıfı mopedleri de kapsayan B1 ehliyet sahipleri motor gücü 15 KW'ın altında olan ve ağırlığı 400 kg'ı geçmeyen araçları kullanabiliyor.
Ticari statüsünde anılan Doblo, Kangoo ve Caddy gibi araçlarda farklı bir ehliyet sınıfı aranmamaktadır. Otomobil olarak geçen bu araçları kullanabilmek için B sınıfı ehliyet yeterli olacaktır. Fakat ticari araç römork ve benzeri fazlalıklar ile ruhsata işli ise BE olarak ifade edilen ehliyete sahip olmak zorundadır.
B sınıfı ehliyet sahipleri otomobilin yanında kamyonet de kullanabilirler. B sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler B, B1, M, D1 ve F sınıfı araçları kullanabilme iznine sahiptirler. Bu araçlar otomobil, 4 tekerlekli motosiklet, traktör ve azami yüklü ağırlığı 4250 kilogram olan birleşik araçlar olarak sıralanır.
Sürücü belgesi yenileme harcı + vakıf bedeli 769 TL'dir. Peki, ehliyet yenileme ücreti nereye yatırılır? Ehliyet yenileme harç ücretini, Gelir İdaresi Başkanlığı ve Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı ile anlaşmalı bankaların şubelerinden, ATM kanalları veya internet bankacılığı üzerinden ödeyebilirsin.
Sürücü belgesi harcı veya ehliyet harcı; sürücü belgesini almaya hak kazanmış ve ilk kez ehliyet alacak kişilerin ya da çeşitli nedenlerden dolayı ehliyetini yenileyecek kişilerin resmi kurumlara bankalar aracılığı ile ödediği ücrettir.
Direksiyon sınavından başarılı olup sürücü belgesi alma hakkı elde etmiş adaylarımız direksiyon sınavının olduğu günden itibaren yaklaşık *5-10 gün sonra kursumuzdan sürücü sertifika ve dosyalarını imza karşılığında elden teslim aldıktan sonra trafik şube müdürlüğüne başvuru sürecini başlatacaklardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri