Sigortalı İşsizin, İşsizlik Ödeneği Alırken Bir İşte Çalışmaya Başlaması Halinde Yapması Gerekenler Nelerdir? İşsizlik ödeneği alırken gelir getirici bir işte çalışmaya başlayanların (bir gün dahi olsa) işe girdiği tarihi takip eden günden başlayarak 15 gün içinde en yakın İŞKUR birimine bilgi vermeleri gerekmektedir.
Kişi işsizlik maaşı alırken sigortalı işe başlamak için bir işe girerse işsizlik maaşı kesilir. Ödeneğin alındığı süre zarfında İŞKUR'u bilgilendirmeden yapılan gelir getirici faaliyetler bu ödeneğin kesilmesine sebep olur.
İŞKUR'un sunduğu hizmetlerden yararlanabilmeniz için kayıtlı kullanıcı olmanız gerekmektedir. İş aramanın ilk adımı kayıttır.
İşsizlik ödeneği almaktayken işe giren ve bunu 15 gün içinde Türkiye İş Kurumu'na bildirenlerin ödenekleri 'yeni işe başlama' nedeniyle kesilir ve yeni bir işsizlik ödeneğine hak kazanamayacak şekilde işlerini kaybetmeleri halinde kalan işsizlik ödenekleri, başvurdukları tarih itibariyle yeniden başlatılır.
Geleceğin meslekleri olarak belirlenen mesleklerde düzenlenen programlarda katılımcılara günlük 482,41 TL cep harçlığı ödenmektedir, Genel sağlık sigortası ile iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi Kurumumuz tarafından program süresince karşılanmaktadır.
İlgili 19 soru bulundu
Işkurdan işe giren ne kadar maaş alıyor 2021? Katılımcının iş yerinde haftada 6 ve ayda 26 gün çalışması halinde net asgari ücret tutarı 2.825 TL banka hesabına yatırılacaktır. 2021 İŞKUR İşbaşı Eğitim Programı Maaş Tablosu.
İşbaşı Eğitim Programı, işe alınması planlanan personel iş başında değerlendirilirken personele yapılacak maaş ve SGK ödemelerinin İŞKUR tarafından karşılandığı bir teşvik türüdür.
Meclis'e sunulan torba yasa teklifinde işsizlik maaşı alamayanlara kolaylık sağlayacak düzenleme geliyor. Girdi-çıktı yapıldığı için 120 gün kesintisiz çalışma şartını sağlayamayanlara da işsizlik maaşı bağlanacak.
İşçinin boşta geçen ve çalışılmış gibi kabul edilen en çok dört aylık süre içinde gelir elde ettiği, işsiz kalmanın sonuçlarının bu şekilde telafi edildiği gözetildiğinde, dört aylık süre için ödenmiş olan işsizlik ödeneğinin İş Kurumuna iadesi gerekir.
900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün, 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün, süre ile işsizlik ödeneği verilmektedir.
İŞKUR kayıt belgesi işletme sahiplerinin İŞKUR'a kayıtlı personel istihdam ettiklerini ispatlamalarını sağlayacağı için işverenlerce talep edilmektedir.
Bunun için sana en yakın işkur merkezine gidebilir ya da https://esube.iskur.gov.tr linkinden internet üzerinden de kayıt olabilirsin. Kayıt işlemlerini tamamladıktan sonra yine merkezden iş arayan kayıt belgesini almak istediğini beyan ederek kısa bir süre içinde belgenizi alabileceksin.
2023 İŞKUR İşbaşı Eğitim Programı Maaş Tablosu
Ayrıca geleceğin meslekleri olarak belirlenen mesleklerde düzenlenen programlarda katılımcılara günlük 482,41 TL cep harçlığı ödenmektedir.
İlk başta yüzde 15 oranında vergi kesintisi yapılırken ilerleyen aylarda, maaşın yıl içi büyüklüğüne göre daha yüksek oranlarda (yüzde 20, 27, 35, 40) vergi kesilir.
Çalışanın ortalama brüt kazancının yüzde 40'ı kadar Işsizlik Maaşı ödeniyor. En fazla işsizlik ödeneği ise aylık brüt asgari ücretin yüzde 80'ini geçemiyor. Yeni asgari ücrete yüzde 34,04 zam yapıldı. En düşük işsizlik maaşı 5324 lira, en yüksek de 10 bin 650 lira olarak ödenecek.
İşbaşı Eğitim Programı içerisinde istihdam edilen çalışanlar programın süresi dolmadan ve herhangi bir mazeret göstermeksizin işten ayrılamazlar.
Son 3 sene içerisinde minimum 600 gün prim ödenmiş olmalıdır. İşsizlik maaşı için başvuru tarihleri ve 3 sene içerisinde minimum 600 gün prim ödenmiş olmasına dikkat etmek gerekir. Kişinini işsizlik maaşı alabilmesi için son iş yerinde 120 gün yani 4 ay boyunca çalışmış olması gerekir.
Okurumuz sigortalı bir işe girdiği takdirde işsizlik ödeneği kesilir. Okurumuz yeni girdiği işten 2 ay sonra istifa ederek ayrılsa bile işsizlik ödeneği yeniden bağlanır. Okurumuz hak ettiği ancak kullanmadığı işsizlik ödeneğini alabilir. Okurumuzun yeni işinden istifa ederek ayrılmış olması bu durumu değiştirmez.
Uygulamada “ikale” olarak adlandırılan anlaşmalı işten ayrılma durumu sonucunda iş sözleşmesinin sonlandırılması halinde işçi, işsizlik sigortasından yararlanamayıp işsizlik maaşına hak kazanamayacaktır.
İşçi değişiklik önerisini bu süre içinde kabul etmezse, işveren değişikliğin geçerli bir nedene dayandığını veya fesih için başka bir geçerli nedenin bulunduğunu yazılı olarak açıklamak ve bildirim süresine uymak suretiyle iş sözleşmesini feshedebilir. İşçi bu durumda 17 ila 21. madde hükümlerine göre dava açabilir.
İşçinin işe giriş bildirgesinde ıslak imzası alınmalıdır yoksa sahte imza ile işçinin işe alınması Türk Ceza Kanunu anlamında evrakta sahtecilik suçunu oluşturur. Bu halde işçinin Cumhuriyet Savcılığı'na şikayet hakkı doğar. İşçinin Sgk kayıtlarında giriş çıkış yapılması işsizlik maaşı almasına mani olabilir.
Devamsızlık Yapan İşçi İşsizlik Maaşı Alabilir mi? İşçi devamsızlık yaptığı süre içerisinde henüz işten çıkarılmadığı zaman işsizlik maaşı alamaz.
İŞKUR üzerinden yapılacak olan başvuruların sonuçlarını e devlet kapısı üzerinden takip edebilirsiniz. Kura sonuçları hakkında duyurular güncel olarak İŞKUR resmi internet sitesi üzerinden yayımlanır.
İşverenler başvuru sonucunu e-Devlet üzerinden takip edebilecektir.
- 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün, - 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün, süre ile işsizlik ödeneği (kanunda yer alan diğer şartları taşınması kaydıyla) verilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri