1/4 bardak muz veya avokado püresi de bir yumurta yerine tariflerde kullanılabilir. Muzun tadı tarife geçebileceği için avokado daha iyi bir tercih olabilir. Bir çay kaşığı karbonat ile bir yemek kaşığı sirkeyi karıştırıp kek ve hamurişi birçok tarifte bir yumurta yerine kullanabilirsiniz.
Vegan yumurta, yumurta yerine tüketilebilecek olan bitkisel bazlı kaynakları ifade eder. Örneğin yumurta ikamesi olarak en çok keten tohumu, chia tohumu, tofu, nohut suyu, ezilmiş muz, elma sosu gibi gıdalar kullanılmaktadır. Bu alternatifleri ev ortamında hazırlayabilirsiniz.
Fındık yağları; kaju, fındık ya da fıstık gibi kuru yemişlerin yağları, birçok tarifte yumurta yerine kullanılabiliyor. 3 yemek kaşığı fındık yağı, bir yumurtaya denk gelecek şekilde kullanılabilir. Keten tohumu, chia, karnıyarık tohumu (psyllium) gibi tohumlar hem lif hem de omega 3 içeriğinden zengindir.
Bu besinleri içeren gıdalarla takviye edilmelidir. Bunlar et, balık, süt, peynir yoğurt, tahıl, baklagiller, sebze, meyve, yeşil yapraklı sebzeler ve domatestir. Genelde yumurta alerjisi ile birlikte süt alerjisi de olduğu için süt ve balık dışındaki gıdalar ile takviye edilmelidir.
İlgili 35 soru bulundu
Alerji notu: Buğday ürünü içerir. Süt ve yumurta işlenmemiş hatta üretilmiştir. Süt ve yumurta alerjisi olanlar tarafından güvenle tüketilebilir.
En saf hâliyle çikolata %100 kakaodan oluşur. Piyasadaki çikolataların büyük çoğunluğu süt tozu, fındık, fıstık, üzüm, yumurta, soya, buğday gibi farklı alerjen içerikleri de barındırır.
Yumurtanın içindeki B vitamini ve Omega-3 yağları saçınızı, cildinizi ve tırnaklarınızı güçlendirir. Yumurtalar protein kaynağıdır. Vücut geliştirme ile uğraşıyorsanız bolca proteine ihtiyacınız oluyor ve yumurta size yeterince protein sağlıyor. Yumurtanın içinde bulunan kolin beynin büyümesini ve gelişmesini sağlar.
Kas Gelişimi İçin İdeal Bir Besin
Protein açısından son derece zengin olan yumurta farklı vitamin, yağ ve mineralleri de içerir. Vücut için pek çok faydası bulunan yumurta, kas kütlesinin oluşumunu desteklemek için de son derece etkili bir tercih olarak ön plana çıkar.
Ama protein ihtiyacınızı nereden karşılayacağınız konusunda emin değilseniz, evden çıkmadan kıracağınız birkaç yumurtadan iyisi de yok.” Fazla kilolarından kurtulmak isteyen biri: 1 ila 3 arası yumurta tüketebilir.
'YUMURTALARIN ÜZERİNDE MUTLAKA SERİ NUMARASI BULUNMALI'
Üzerinde seri numarası olmayan yumurtalar piyasaya çıkacak özellikleri olmadıkları için üzerine seri numarası da vurulmaz.
Agar-Agar veya Jelatin
Bir yumurta yerine; 1 çorba kaşığı aromasız jelatini, 1 çorba kaşığı soğuk suda eritip ardından 2 yemek kaşığı kaynar suyla köpürene kadar karıştırarak kullanabilirsiniz.
Çevrenizde et yemeye gücü yetmeyen bir fakir varsa, bunun ihtiyacını karşılamalısınız, ister kurban keserek, ister kasaptan et alarak. Zekatınızı vermiş olsanız bile bu yükümlülük sizden düşmez. Bunun dışında Vegan olmanızda herhangi bir sakınca yoktur.
Yoğurt: Yumurtanın bir diğer alternatifi de yoğurt. Elbette yoğurt kullanımı vegan beslenenler için uygun değil ama alerji veya diğer nedenlerle yumurta tüketmeyenler için son derece pratik ve her an ellerinin altında olan bir bağlayıcı. 1 küçük çay bardağı kadar yoğurt, bir yumurta yerine geçiyor.
Ya evde yumurta kalmamışsa?! Biraz yoğurdu bir yemek kaşığı yağla karıştırıp sürün, güzel bir renk oluştuğunu göreceksiniz. Pastaların daha gevrek olması için, tatlı veya tuzlu fark etmez, hamurun içine bir çay kaşığı tuz atın.
Yumurta uygun koşullarda saklandığı takdirde yaklaşık 6 hafta kadar bozulmaz. Bu saklama yöntemi buzdolabında bekletilen süredir. Açık havada bekleyen yumurta ise 3-4 hafta kadar bozulmadan kalabilir.
Günde 3 yumurta tüketerek vücudun ihtiyaç duyduğu D vitaminin büyük bir kısmını karşılayabilirsiniz. A vitamini ile dolu olan yumurta göz ve cilt sağlığını korur. İçerdiği Demir sayesinde kansızlığa ilaç olur. Kalp sağlığını destekler, içerdiği omega-3 yağ asitleri sayesinde kalbi korur.
Günlük 2 Haşlanmış Yumurta Bağışıklığı Güçlendirir!
Bununla birlikte uzmanlar özellikle günde 2 adet haşlanmış yumurta yemenin sağlık açısından çok faydalı olduğunun altını çiziyor. Vücudun ihtiyaç duyduğu amino asitleri içeren haşlanmış yumurta ayrıca folik asit, demir, çinko, fosfor ve protein bakımından zengindir.
Yıkanmadan kırılan yumurta, halk arasında tifo olarak bilinen salmonella bakterisine yol açabilmektedir. Gıda zehirlenmesine, akut bağırsak enfeksiyonuna neden olabilen bu bakteri, özellikle çiğ ve az pişmiş yumurtadan bulaşmaktadır.
KALP HASTALARI İÇİN HAFTADA İKİ
Bu nedenle kalp hastalığı hikayesi olan ailelerde bireyler yumurta tüketimini haftada bir veya iki ile sınırlandırılmalıdır. Yapılan doğru analizler diyabetlilerin günde birden fazla yumurta tüketmelerinin kalp hastalığına yakalanma risklerini iki kat artırdığını ortaya koymaktadır.
İYİ VE KÖTÜ KOLESTEROLÜ YÜKSELTİR Kısacası yumurta yiyen herkesin kanında hem kolesterol hem de LDL kolesterol yükselmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli konu Akdeniz ve vejetaryen tipi beslenmeye yumurta eklenmesi durumunda kolesterol düzeyinin çok ciddi şekilde yükselmesidir.
Sağlık açısından en faydalı çikolatanın bitter çikolatadır. Bitter çikolatanın kakao oranı yüksek. Kakaonun içerisindeki fenolik bileşenler sağlık açısından destekleyici. Bunlar vücuda destek sağlayan bileşenler.
Yumurtanın sarısında veya beyazında bulunan bazı proteinleri insan vücudu ve bağışıklık sistemi zararlı olarak algılayabilir. İnsanların yumurtaya değil yumurta içerisindeki proteinlere karşı alerjisi oluşturmaktadır. Bu durumda da bazı alerjik belirtiler görülebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri