Şayet bir ay içerisinde bu ihtar keşide edilmezse yeni malik de kira sözleşmesini aynı koşullarla üstlenmiş sayılır ve bu nedenle tahliye davası açamaz[6].
Yeni Malikin İhtiyacı Nedeniyle Tahliye
İhtiyaç nedeniyle tahliye bildiriminin yazılı olarak yapılması şarttır. Bildirimin yapılması halinde, yeni malik altı ay sonunda tahliye davası açabilir. Kiralananı sonradan edinen yeni malik dilerse bu hakkını, sözleşme bitiminden itibaren bir ay içerisinde kullanabilir.
Dava, iktisap tarihinden 1 ay içinde yeni malik tarafından çekilen ihtarnameye istinaden açılacaksa; ihtarnamenin mutlaka 1 aylık yasal sürede çekilmesi ve bu 1 aylık süre içinde kiracıya tebliğ edilmesi gerekir.
Yeni malik kiralananı edinme tarihinden itibaren 1 ay içinde kiracıya yazılı bir bildirimde bulunmak şartıyla 6 ay sonrası için kiracının tahliye edilmesi için dava açabilir.
Yeni Malikin İhtiyacı Nedeniyle Tahliye Davası
Yeni malik, kiralananı edinme tarihinden itibaren 1 ay içinde kiracıya ihtarname göndererek ihtiyaç nedeniyle tahliye davası açabilir.
İlgili 37 soru bulundu
TBK'nun 350. Maddesine dayalı olarak gereksinim nedeniyle açılacak olan tahliye davasında ilk olarak dikkat edilmesi gereken konu fesih ve dava süresidir. Fesih ihtarnamesinin süresinde tebliğ edilmemesi, davanın fesih sürelerine uyulmadan ikame edilmesi halinde açılan davada aleyhe sonuç alınması muhtemel olacaktır.
Tahliye davası dosyanın niteliğine, davayı görmekte olan mahkemenin iş yoğunluğuna, kiracının itiraz hakkını kullanmasına göre sonuçlanma süreci de değişiklik gösterir. Tahliye davalarında karar süreci ortalama, 3 ay ile 1,5 yıl arasında değişiklik gösterir.
Yeni malik, taşınmazı edindikten sonra bir ay içerisinde kiracıya ulaşacak şekilde bir ihtarname göndermelidir. Bu süre içerisinde kiracıya ulaşmayan ihtarnameye dayalı olarak açılan davalar reddedilmektedir. Ayrıca yine taşınmazın satın alındığı tarihten sonra altı ay geçmesini beklemeden açılan davalar da reddedilir.
6570 sayılı Yasanın 7/d maddesine dayanması halinde yeni malikin iktisap günü de dahil olmak üzere iktisap tarihinden itibaren bir (1) ay içinde kiralananı satın aldığını ve ihtiyacı olduğunu kiracıya bildirmesi ve yine iktisaptan itibaren iktisap günü dahil altı (6) ayın sonunda dava açması gerekir.
Bu nedenle yeni malik, 6 aylık süre sonunda kiracıya tahliye davası açmak suretiyle sözleşmeyi sona erdiremeyecek, kira döneminin sonunu bekleyerek, kira döneminin sonundan itibaren bir aylık süre içerisinde davasını açmak durumunda kalacaktır.
İhtarnameyi çeken kişi belirli bir süre öngörmüş olabilir ve bu süre içerisinde itiraz yapılması gerekir.Kira sözleşmelerde sona ermesinden önce kiracı borcunu ödemez ise kiralayan kişi 6 ay veya daha uzun kira sözleşmelerinde 30 günlük, daha kısa süreli yapılmış kira sözleşmelerinde 6 günlük bir süre verilerek ...
İhtarname : İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına 2 işgünü işine devam etmemesi halinde son devamsızlık gününden itibaren 6 iş günü içerisinde önce işe başlaması veya geçerli mazeretini bildirmesi işçiye için ihtarname gönderilir.
Noter aracılığıyla yollanan ihtarname ortalama 1-15 gün arasında ulaşır ancak duruma göre bu süre değişiklik gösterebilir. İhtarnamenin APS ile gönderilmesi durumunda ise ortalama 1-2 gün içerisinde ihtarname gidecektir.
Taşınmazı satın alan yeni malik, eski malik zamanında verilmiş tahliye taahhüdüne dayanarak kiracının tahliyesini isteyebilir.
Kanun gereğince yeni mülk sahibi, eğer kira kontratına istinaden tapuda şerh yoksa, tapu devri yapıldıktan sonra bir ay içinde kiracıya ihtarname göndermelidir. İhtarname gönderildikten sonra eğer kira sözleşmesinin bitimi 6 aydan uzun süreli ise kiracı 6 ay içinde evi boşaltmalıdır.
Yeni Maliğin İhtiyacı
Yeni malik, kendisinin, eşinin, altsoyunun veya üstsoyunun ihtiyacı halinde; kiracıya edinme tarihinden itibaren 1 ay içinde yazılı şekilde bu talebini kiracıya bildirebilir. Kiracının bildirime rağmen çıkmaması halinde yeni maliğin 6 ay içinde dava açma hakkı bulunmaktadır.
Çünkü 1 aylık sürede size karşı ihtar çekilmezse yeni ev sahibi sizin eski kira sözleşmenizi kabul etmiş sayılır. Yukarıda bahsettiğim ihtar mutlaka noter aracılığıyla yapılmalıdır. Bu ihtardan sonra 6 ay içinde evden çıkmazsanız ev sahibi size açacağı tahliye davasıyla sizi evden çıkartabilir.
Kiracı evden çıkmaya yanaşmazsa dava yoluyla tahliyesi istenebilir. Tapu işlemi gerçekleştikten sonra bir ay içinde ihtarname yollanmaz ise yeni daire sahibi, kirayı veren kişiye ait kira kontratının koşullarını kabul etmiş olur.
Ev sahibi evi satarsa kiracı, mevcut kira sözleşmesi kapsamındaki tüm borçlardan yeni kiraya verene karşı sorumlu hâle gelecektir. Kiraya veren de eski kiraya verene kanunun yüklemiş olduğu sorumlulukları aynı şekilde yerine getirmeye devam edecektir.
Ancak kanunda yazılı olan kimi hallerde ihtarname çekilmesi zorunlu olsa dahi, genellikle birçok durumda ihtarname zorunluluğu söz konusu değildir. Bu anlamda hukuki iş ve işlemlere ilişkin olarak karşı tarafa ihtarname çekilmesi kural değil, istisnadır.
Evin satılması durumunda yeni ev sahibi kiracının evi tahliye etmesini isteyebilir. Buna göre yeni ev sahibi, evi satın aldıktan sonra kiracıya ihtar çekerek evin tahliyesi için 6 ay süre tanıma hakkına sahip olur. Bu durumda kira sözleşmesinden bağımsız olarak kiracının maksimum 6 ay içinde evi tahliye etmesi gerekir.
Kira sözleşmesinin bitiminden 1 ay önce bu durumun kiracıya bildirilmesi gerekir. Kiracı evi boşaltmazsa gereksinim nedeniyle boşaltma davası kira sözleşmesinin bitiminden itibaren açılabilir.
Yeni ev sahibi, kiracıyı ancak, haklı nedenlerle tahliye edebilir. Haklı nedenler, kiracının kira bedelini ödememesi, kiralananı tahrip etmesi veya kiralananı başka amaçla kullanmak gibi nedenlerdir. Yeni ev sahibi, kiracıyı tahliye etmek isterse, kiracıya en az 30 gün önce yazılı olarak bildirimde bulunmalıdır.
Kiraya veren on yıllık uzama süresi sonunda, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak zorundadır. Örneğin 10 yıllık sürenin 31.12.2022 tarihinde sona ereceği biliniyorsa sözleşmenin yenilenmeyeceği ihtarı en geç 31.09.2022 tarihine kadar gönderilmelidir.
Sorusu kiracıların sürekli sorduğu sorulardan biridir. Mevzuata göre ev sahibi, kira sözleşmesi süresi bitmeden kiracısına "Ya güncellenen yüksek kirayı öde ya da çık" şeklinde bir talepte bulunamaz. Ev sahiplerinin, kira sözleşmesinin bitmesinden dolayı kiracıyı evden çıkartması mümkün değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri