Yeni mezun bir mimarın kendi bağımsız mimarlık ofisini açması mümkün olsa da, bu genellikle zorlayıcı olabilir ve bazı zorluklarla karşılaşabilir.
Mimarlık yapmak için kendi ofisinizi şahıs şirketi, limited şirket ya da anonim şirket olarak açabilirsiniz.
TMMOB tarafından mesleki faaliyetini yapmaya engel bir kısıtlılığı olmayan, serbest meslek, adi ortaklık veya sermaye şirketi yoluyla serbest mimarlık faaliyetini yürütebileceği bir işyeri olan ve aşağıdaki diğer şartları sağlayan mimarlar Büro Tescil Belgesi alabilirler.
Mimarlık Ofisinde Kimler Çalışır? Mimarlık ofislerinde sadece mimar olan kişiler çalışmaz. Mimarların yanında iç mimar, peyzaj mimarı, teknikerler, inşaat mühendisi, makine mühendisi, elektrik mühendisi gibi daha pek yapıyla ve tasarımla ilgili meslek grubu çalışır.
İlgili 27 soru bulundu
Mimarlar Kendi Ofisini ve Şirketini Açabilir Mi? Evet, mimarlar kendi bağımsız mimarlık ofislerini veya şirketini açabilirler. Bağımsız bir mimarlık ofisi sahibi olmak, mimarların kendi tasarım projelerini yönetmelerini ve kendi müşteri portföylerini oluşturmalarını sağlar.
Başvuru formu. “Mükellefiyet/Faaliyet” yazısı, “Gelir İdaresi Başkanlığı-İnternet Vergi Dairesi” üzerinden “Dilekçeler” kısmına giriş yaparak elde edilebilir. Vergi levhası fotokopisi (2022 yılı) 2023 yılı aidatı (960.-TL), büro tescil belgesi başvuru ücreti (2.500,-TL) ve mühür başvuru ücreti (300.-TL)
Türkiye'de bir mimarın ortalama aylık maaşı, yeni mezunlar için 18.500 TL ile 35.000 TL arasında değişebilir. Ancak, deneyimli mimarlar ve üst düzey yöneticiler daha yüksek maaşlar alabilirler.
Detaylar haberimizde... Geçtiğimiz günlerde yeni düzenleme ile birlikte mimarlar artık yapı ruhsatlarında imza atamayacak.
Mimar eserlerinin orijinallerini 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu uyarınca, yaşamı boyunca ve ölümünden 70 yıl sonrasına kadar korunacağını bilerek hareket eder. g) (Değişik:RG-6/2/2010-27485) Mimar, eser sahibi mimarın oluru olmadan tadilat yapamaz, projesini kullanamaz, değişiklik ya da ilaveler yapamaz.
hiçbir özel yetenek gerektirmez.
BASIN AÇIKLAMASI: MİMAR VE MÜHENDİSLERİN YAPI RUHSATLARINDA İMZALARININ ARANMASI UYGULAMASI KALDIRILDI. 02.05.2018 tarih ve 30409 (mükerrer) Resmî Gazete'de yayımlanan tebliğ ile, TS 8737 no.lu yeni Yapı Ruhsatı Formu Standardı yürürlüğe girmiştir.
İşçi olmayan büro sahibi mimarların ise büyük çoğunluğu tek başına çalışan bir patron emekçi zaten. Bu iki kitle mimarlık yapanların çok ağırlıklı bir kesimini oluşturuyor. Buna da serbest mimarlık faaliyeti diyoruz.
a) Türkiye'deki mühendis, mimar ve şehir plancıları, mesleklerinin uygulanmasını gerektiren işlerle uğraşabilmek ve mesleki öğretim yaptırabilmek için, meslek disiplininin ilgili olduğu Odaya kaydolmak ve kimlik belgelerini her yıl onaylatarak, üyeliklerini korumak zorundadırlar.
İç mimarlar sanal oda planlama araçları sayesinde uzaktan çalışabilirler. İnsanlar bir iç tasarımcı tuttuğunda, dünyanın herhangi bir yerinde gerçekten işe alabileceklerinin farkında olmayabilirler. Evet, iç mimarlar da uzaktan çalışabilir!
2023 yılı itibari ile 23 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Yüksek Mimar maaşları 22840 TL'dir. En düşük Yüksek Mimar maaşı 18270 TL iken, en yüksek Yüksek Mimar maaşı 36160 TL'dir.
Yukarıda bahsettiğimiz işler haricinde avukat, doktor, diş hekimi, veteriner hekim, mimar, mühendis, müşavir, danışman, ressam, yazar, bestekar, kimyager, öğretmen, artist, menajer, senarist, yönetmen gibi serbest meslek sahipleri de evlerini adres göstererek home ofis şirket kuruluşu yapabilirler.
Mimar Kaşesi: Mimar Kaşesinde Olması Gereken Bilgiler ve Nasıl Olması Gerektiği” Mimar kaşesi, mimarlık mesleğinin gerektirdiği yetkisini kanıtlamak için kullanılan bir kaşedir. Bu kaşede mimarın adı, soyadı, oda sicil numarası ve unvanı yer almalıdır.
Proje müellifi, yapıların projelerinin tasarımında görev almış mühendis ve mimarlardan oluşan kişilerdir. Mühendisin ve mimarların, tasarım yapabilmek için işyeri tescil belgelerinin ve serbest mühendislik belgelerinin olması gerekir.
eleman.net verilerine göre, Proje Mimarı 2023 yılında ortalama 29.200 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Proje Mimarı , Ocak 2023 yılında ortalama 23.320 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 14.388 TL maaş alıyordu.
Bu zorluk iç mekan tasarımlarında daha fazla kazancı beraberinde getirir. Sonuç: ünlü mimar mı daha çok para kazanır, ünlü iç mimar mı diye sorarsanız cevap açık ara ünlü “iç mimar” olacaktır.
Mimarlar Odası Üyelerinin, üyelik başvurularının aktif olabilmesi için ik (at) mimar-is.org mail adresine, siteye üye olurken belirttikleri kullanıcı adlarını, Adı Soyadı ve Mimarlar Odası Sicil Numaralarını bildirmeleri yeterli olacaktır. Kaydınız onayladıktan sonra bildirim maili gönderilecektir.
Serbest Şehircilik Bürosu ihalelerde verdiği her teklife yeni tarihli ve geçerli Büro Tescil Belgesi eklemek zorundadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri