- Taze et, kırmızı ve parlak bir görünüme sahiptir. Eğer et bekletildikten sonra rengi mora dönmeye başlamış ise, bu etin bayatlamaya başladığına işarettir. Et üzerinde yeşil veya siyah noktalar belirdiyse, bu durum etin tamamen bozulduğunu gösterir. Bu durumda mutlaka eti çöpe atınız.
Taze etin rengi miyoglobinin oksijenle reaksiyona girdiğinde oluşan bir pigment olan oksimiyoglobin seviyeleri nedeniyle kırmızı olmalıdır, kahverengiye veya griye dönmüşse bu etin bozulduğunu gösterir.
Et kesildiğinde miyoglobin havayla temas ederek oksidasyona uğrar ve böylece etin orijinal rengi oluşur. Kesimden sonra et uzun süre hava ile temas edince rengi koyulaşır. Bu durum, etin yüzeyindeki pigment konsantrasyonun artmasından dolayı etin koyu bir renk almasına neden olur.
İşte bozuk eti anlamanın püf noktaları… Vücudumuzda kan yapmaya yarayan ve bağışıklık sistemimizi düzene sokan protein deposu etin tazeliği çok önemlidir. Ayrıca yapısı bakımından da bozulmaya oldukça meyilli olan et, bozuk tüketildiğinde zehirlenmelere yol açabilir.
Besin zehirlenmesi belirtileri çoğunlukla 2-3 gün içinde kendiliğinden geriler ve herhangi bir tedavi gerektirmez. Bu süre içinde bol miktarda su ve yağsız sıvı alınması, ishal ve kusma ile kaybedilen sıvının yerine konması için gereklidir. Kusma var ise bulantı önleyici ilaçlar kullanılabilir.
İlgili 31 soru bulundu
- Taze et, kırmızı ve parlak bir görünüme sahiptir. Eğer et bekletildikten sonra rengi mora dönmeye başlamış ise, bu etin bayatlamaya başladığına işarettir. Et üzerinde yeşil veya siyah noktalar belirdiyse, bu durum etin tamamen bozulduğunu gösterir. Bu durumda mutlaka eti çöpe atınız.
Eğer etten ekşi ve pis bir koku geliyorsa bozuk demektir. Bozulmuş etten çok keskin ve farklı bir koku gelir. Etten kötü kokular geliyorsa ve özellikle de son tüketim tarihi geçmişse çöpe at.
Etler pişirilmeden önce, buzdolabı koşullarında (+4°C) parça boyutuna göre 3-4 gün; kıyma 1-2 gün tutulmalıdır. Dondurucuda muhafazada ise (-18°C) kırmızı et parça halinde 6-12 ay süreyle, kıyma 3-4 ay süreyle muhafaza edilebilir.
1 yıl, 2 yıl veya daha uzun süre dondurulan etler pişmiş olarak yenmelidir. çünkü buz çözüldükten sonra ette bakteriler hızla çoğalır.
İşte Kurban Bayramı da yaklaşırken merak edilen o sorunun cevabı. Etin üzerinde bulunan bakteriler, oda koşullarında hızla çoğalarak eti yemeye, parçalamaya, çürütmeye başlar. Bu da doğru şekilde soğutulmayan etin hızla bozulmasına neden olur.
Etin bozuk olup olmadığını anlamanın en kolay yolu rengine bakmaktır. Et bekletildikten sonra rengi mora dönmeye başladıysa, bu etin bayatladığı anlamına gelir. Etin üzerinde yeşil veya siyah noktalar var ise, bu durum etin tamamen bozulduğunu gösterir. Bu şekilde olan etler kesinlikle tüketilmemelidir.
Buerger hastalığında el ve ayaklarda, en önce uç kısımlardaki (yani parmaklarda) atardamarlar kalınlaşır, iç boşlukları daralır ve pıhtılar meydana gelerek tıkanır. Damarın tıkanmasıyla bu bölge beslenemez, renk değişikliği (önce mor-kırmızı daha sonra siyahlaşır), ağrı, iyileşmeyen yara, infeksiyon ve gangren gelişir.
Boğa eti koyu kırmızı renkli, yağları beyazımsıdır. Dana eti soluk kırmızı, öküz eti ise kırmızımtırak, yağları beyaz-sarıdır.
Buzdolabında 4- 5 gün civarında saklandıktan sonra etin rengi kahverengiye dönebilir. Bu miyoglobin hücrelerindeki kimyasal değişikliklerden kaynaklanır. Uzun süre bekleyerek kahverengiye dönmüş et bozulmuş olabilir, hoş olmayan bir koku verir ve yapışkan bir teması vardır.
Sığır Eti. Sığırlar vakitlerinin çoğunu ayakta ve yürüyerek geçirirler ve kaslarını sürekli kullanırlar. Bu yüzden sığır eti oldukça yüksek miktarda miyoglobin içerip, koyu kırmızı renktedir.
Kurban Eti Ne Zaman Dolaba Konur? Kurban eti en az 4-5 saat – en uygun 1 gün güneş almayan açık havada bozulmadan bekleyebilir, sonra da buzdolabına kaldırmak uygun görülür. Bu yüzden de kurban eti hemen dolaba konur mu demek yerine eti dinlendirip koymak gerek.
Pişen etlerin saklama süresi 3 günü geçmemelidir. Eti pişirdikten sonra uygun boyuttaki saklama kaplarına konulmalı ve buzdolabında 2 gün saklanmalıdır. 2-3 günün ardından pişmiş et kesinlikle tüketilmemelidir.
ET KAÇ DERECEDE MUHAFAZA EDİLİR? Hiçbir işlem görmeyen kurban eti, normal mevsim koşullarında 4 derecede 3-4 gün buzdolabında muhafaza edilebilir. Buzlukta ise -18 derecede ortalama altı ay bekletilebilir. Kıyma haline getirilip -18 derecede 1-3 ay saklanabilir.
Etçil hayvanlara baktığımızda da saldırgan tavırlarını açıkça görebiliyoruz. Tam aksine otçul hayvanlar ise oldukça sakindir. Bu bariz gerçek bile bize durumu açıkça gösteriyor aslında. ET YEMEK İNSANLARI AGRESİF YAPIYOR.
Bozulmuş bir et son derece keskin bir kokuya sahip olacaktır. Eğer etten keskin, pis kokular geliyorsa tüketilmemelidir. 4 - Rengi : Kırmızı etin rengi sağlığı hakkında fikir verir. Eğer yeşil ya da yeşilimsi kahverengi bir tona dönmüşse bozulduğu şeklinde yorumlanabilir.
Etler bozulmaya çok müsait olan gıda ürünlerinden biridir. Etler eğer 2 günden daha uzun bir süre içerisinde kullanılmayacaksa, mutlaka buzlukta saklanmalıdır. Bir eti 2-3 günden daha uzun süre normal buzdolabı sıcaklığında saklarsanız bozulmaya başlaması muhtemeldir.
Etin yeşile dönmesinin tek sebebi sıcak sıcak ya poşete ya da hava almayan kaplara konmasıdır. Yeşeren kısımları kesip kalan kısımları kullanabilirsiniz. Yeşil et yenmez..
- Öncelikle; eti koklama yöntemi sayesinde bozuk olup olmadığını anlayabilirsiniz. Koku gelmiyorsa et tazedir, asit bazlı ekşimsi bir koku burnunuzu rahatsız ederse etin bozuk olduğunu anlayabilirsiniz.
Kurban etini pişirirken tencerenin içerisine yarım çay kaşığı tarçın ve bir adet defne yaprağı koyun. Bu kokuyu dağıtmaya yardımcı olacaktır.
Elma sirkesi ile suyu ağzı geniş bir kapta karıştırın ve bu kabı dolabınıza koyun. Kötü kokuların kısa sürede kaybolduğunu göreceksiniz. Çay bardağına bir miktar süt koyarak, hem et kokusu hem de dolaptaki diğer kokuları yok edebilirsiniz. Çünkü süt, çevresindeki kötü kokuları kendine çekme özelliğine sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri