Kanık ve ark.'nın (2015) evde nebülizatör kullanan çocuk ve aileleri ile yaptıkları çalışmada standart eğitim ile nebülizatör kullanımının düzeldiği, bu durumun astım semptom skoru ve astım kontrolünde anlamlı iyileşme sağladığı belirlenmiştir.
Nebulizatör Ne İşe Yarar? Nebulizatör sağlık alanında kullanılan medikal bir cihazdır. Ürün sayesinde astım hastaları, çeşitli maddelere alerjisi olan bireyler ve akciğer sorunları yaşayan kişiler ilaçlarını daha etkili bir şekilde kullanabilir. Ürünün iç haznesine bu doğrultuda birtakım sıvı ilaçlar yerleştirilir.
Buhar makinesi kullanımı alerji ya da astımı olan kişiler için tavsiye edilmez.
Nebülüzatör cihazı, sıvı haldeki ilaçları buhar haline getiren bir makinedir. Buhar cihazı olarak da bilinir. Ses dalgalarıyla veya basınçlı hava ile sıvı ilaçları buhar haline getirir. Böylece sıvı ilaçların solunum yoluyla alınmasını sağlar.
• Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar
Başlangıç dozu nemli inhalasyon yoluyla 2,5 mg'dir. Doz 5 mg'a kadar çıkarılabilir. Tedavi günde 4 kez tekrarlanabilir. Çok ağır hava yolu tıkanması olan yetişkinlere hastanede çok sıkı medikal gözetim altında günde 40 mg'a kadar yüksek dozlar uygulanabilir.
İlgili 36 soru bulundu
Cihazın açma tuşuna basılarak cihaz çalıştırılır ve ilacın solunum yollarına gitmesi sağlanır. Bu sırada hasta mutlaka oturur pozisyonda olmalıdır. Yaklaşık 10 dakika sonunda işlemin bitmesine yakın cihazdan cızırtı sesi duyulmaya başlanır. Bu ses duyulduktan 1 dakika sonra nebülizatör kapatılır.
Nebulizatörler sadece ilaçla değil, su veya tuzlu su ile de kullanılabilir. Bu, havayı yumuşatmayı ve kolay nefes alıp vermeyi sağlar.
İlacı paketinden çıkartınız. Hazne içine boşaltınız. İlacı seyreltmek için 2-3 cc ilave serum fizyolojik koymanız ilaçtan yararlanmayı artırmaktadır. (100 cc'lik serum fizyolojik alabilirsiniz).
Nebülizatörler öksürük burun tıkanıklığına iyi geldiği gibi astım, zatürre ya da akciğer hastalıklarını tedavi etmede kullanılmaktadır.
Buhar tedavisi artık iyi gelmiyor veya öksürüğü daha da artırıyor şikayetini getirir.
Alerjik Astım Tedavisinde Nefes Egzersizleri
Nefes egzersizlerinin, alerjik astım tedavisinde faydalı olabildiğine yönelik veriler vardır. Bu tedavi yöntemlerinin, her hastada kullanımı için yeni çalışmalara ihtiyaç vardır. Sonuç olarak; Alerjik astım tedavisinde, öksürük dönemlerinde bal veya zencefil önerilebilir.
- Astım tedavisinin en etkili ilacıdır. - Hava yollarındaki şişme ve ödemi azaltır. - Hava yollarının uyaranlara karşı olan duyarlılığını azaltır. - Hava yollarının Ventolin, Bricanyl gibi rahatlatıcılara olan yanıtını arttırır.
Nebulizatör kitinin temizliği yine ılık su ile yapılmalıdır. Nebulizatör haznesi ve kablosu her kullanımdan sonra sabunlu su ile temizlenmeli, iyice durulanmalı ve kurutulmalıdır. Nebulizatörün içine bez sürülmemelidir. Nebulizatör seti düzenli ve kullanım yoğunluğuna bağlı olarak 15 günde-ayda bir değiştirilmelidir.
VENTOLİN seyreltilmeden kullanılır ancak uzun sürede (10 dakikadan uzun) verilmesi gerekli ise serum fizyolojik ile seyreltilir. İlacınız nebülizör yardımıyla buhar haline getirilir. Aerosol yüz maskesi, T parçası veya soluk borusunun içine yerleştirilen tüp yardımı ile buhar ağızdan solunarak akciğerlere çekilir.
Nebulizatör cihazı oksijen vermez. Cihaz temel olarak içine koyulan ilacın buhar yolu ile solunmasına olanak sağlar.
Balgam söktürücü etkiye sahiptir.
Yeni doğan bebeklerde hırıltı olma nedenleri arasında ayrıca onların bronşlarının çok küçük olması da bulunmaktadır. Biriken balgamı atamadıklarından dolayı hırıltının çıktığı görülebilmektedir. Nebulizatör kullanılarak bebeğin balgamı atması sağlanabilmektedir.
Ne sıklıkla yapılabilir? Burun tıkanıklığını gidermek için serum fizyolojik burun damlaları kullanılabilir, bunlar yeterli gelmezse aspiratör ile burun temizliği yapılabilir. Özellikle nezle grip gibi bir nedenle burun içinde yoğun mukus birikimi varsa işlem günde en fazla 2-3 kez tekrar edilebilir.
Öksürüğü hafifletmek ve boğazı rahatlatmak için nemli hava önemlidir. Bunun için bir buhar makinesi veya nemlendirici kullanabilirsiniz. Özellikle kış aylarında, evinizin içindeki nem seviyesini artırmak, öksürüğün şiddetini azaltabilir.
Nebulizatör Modelleri Özellikleri ve Fiyatları
Bu hastalıklar, astım, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), kistik fibroz, bronşektazi olarak özetlenebilir. Bunların yanı sıra bazen doktorlar, bronşiyolit gibi solunum yolu enfeksiyonu olan bir çocuk için bir nebulizatör reçete edecektir.
SALBUTAMOL (VENTOLİN): ÇOCUK, YETİŞKİN YENİDOĞAN DOZU. SALBUTAMOL (VENTOLİN): ÇOCUK, YETİŞKİN YENİDOĞAN DOZU Nebulizasyon: 0.15mg/kg/doz 3ml SF ile sulandırılarak (1-24 dozda) veya devamlı 0.5mg/kg/saat olarak verilir. İnhalasyon olarak: 1–2 puf 4-6 h te bir verilir. TIKLAYINIZ.
- Genellikle 3-7 gün süre ile verilir.
VENTOLIN nedir ve ne için kullanılır? VENTOLIN, “selektif beta2 adrenerjik reseptör agonistleri” adı verilen ilaç grubunun bir üyesidir. Etkin madde olarak salbutamol içerir ve akciğerlerdeki hava yollarını genişleterek daha kolay nefes alıp vermenizi sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri