Özel sektörün alkol üretimi yasaklanınca TEKEL 1937'de yeni bir rakı çıkararak piyasada yaygınlaştırdı. Üzümden elde edilen alkole 'suma' adı verilir. Sumaya en fazla yüzde 35 oranında şeker pancarı melasından elde edilen tarımsal alkol ilave edildi ve adına da Yeni Rakı denildi.
YENİ RAKI (Mey İçki) 1944 yılından beri üretilmekte olan Yeni Rakı, yıllardır Türkiye'nin en çok tüketilen alkollü içkisiydi. Tekel'in bu markası şimdi Mey İçki tarafından üretiliyor. Yeni Rakı üretiminde her türlü yaş ya da kuru üzüm, anason, tarımsal kökenli etil alkol ve yumuşak içme suyu kullanılıyor.
Yeni Rakı'nin üretiminde kullanılan ana ham maddeler yaş veya kuru üzümden üretilen suma, şeker pancarı melasından elde edilmiş alkol ve anason tohumudur. Yeni Rakı, Anadolu'nun özenle seçilmiş üzüm ve anasonlarından üretilmiştir. Yeni Rakı'nin hacmen alkol miktarı %45'tir.
Rakının ilk kez nerede kimler tarafından üretildiği kesin olarak belgelerle belirlenememiştir. Ancak, rakının ilk kez Osmanlı topraklarında üretildiği neredeyse tüm dünya ülkelerince kabul edilmektedir. 5. yüzyılda Doğu Roma İmparatorluğu'nda rakı benzeri bir içkinin varlığı tespit edilmiştir.
Dünyanın önde gelen alkollü içecek üreticisi İngiliz Diageo , varlık değeri 3.3 milyar lira olan (1.3 milyar sterlin) Mey İçki'yi satın alacağını açıkladı.
İlgili 26 soru bulundu
Akşam sofrası, Atatürk'ün hoş geldin konuşması ve kadeh kaldırmasıyla başlıyordu. En sevdiği içki, meşe fıçıda hafif sararıncaya kadar dinlendirilmiş rakıydı. Bu rakı onun için özel olarak damıtılırdı. Rakıyı yudum yudum, keyfini çıkara çıkara içerdi.
Rakı; damıtma yoluyla elde edilen suma kullanılan ve genellikle anason tohumu ile aromalandırılan, alkollü bir geleneksel Türk içkisidir.
Abdülhamit'in Başmabeyincisi ve Maliye Nazırı Sarıcazade Ragıp Paşa'nın Tekirdağ yolundaki çiftliğinde ürettiği Umurca Rakısı, ilk tescilli rakı markası olarak piyasaya çıkar.
Türklerin Batı dünyasına tanıttığı millî içeceği yoğurttan imal edilen ayran Kaşgarlı Mahmud'da aynen "ayran" biçiminde geçmektedir. Ayran ortaya çıktığı günden bugüne Türklerin yemeklerle birlikte kullandığı içeceklerin başında gelmiştir.
Rakı sadece 1-2 Duble İçilirse;
Tansiyonun dengede tutulmasına yardımcı olur. Sinirlerin yatışmasını sağlayarak, insanı rahatlatıcı bir etkisi bulunur. Migren ağrılarını azaltır. İshal ve kusma problemlerini giderir.
Anason tohumları alkol ile damıtma sırasında, içerisindeki yağı alkole geçirir. Ortamdaki alkol bu yağı çözünmüş durumda tutar. Fakat, sofrada su ekledikçe alkol oranı azalır ve artık yağı çözülmüş halde tutamayacak seviyeye iner. Böylece, yağ molekülleri ışığı gözümüzün beyaz algılayacağı şekilde kırmaya başlar.
Cevap: Rakı, votka, cin, rom ya da viski gibi 40 derece ve üzeri yüksek alkollü içkiler güneş altında veya sıcak ortamda kalmadıkça, kapaklarından alkolleri ve aromaları buharlaşmadıkça bozulmazlar.
Türk rakılarındaki şeker miktarı yasa gereği litrede 10 gramı geçmemelidir. Rakıya eklenecek şeker mutlaka rafine beyaz şeker olmalıdır. Piyasadaki rakılardaki şeker miktarı ortalama 0 ile 5 g/lt civarında değişmektedir.
Çoğu rakının aksine, Beylerbeyi Göbek rakısında ilave şeker veya tarımsal alkol karışımı yoktur. Beylerbeyi Göbek Rakısı, Ege Bölgesi'nin özenle seçilmiş üzümleri ile birlikte Kalınkoz anasonundan damıtılır.
Mey İçki Sanayi, Tekel'den devraldığı Yeni Rakı, Altınbaş, Kulüp Rakısı ve Tekirdağ Rakısı'nın yanı sıra Yeni Rakı Yeni Seri, Tekirdağ Rakısı Trakya Serisi, Tekirdağ Rakısı Altın Seri, İzmir Rakı, İzmir Yaş Üzüm Rakısı, Yekta Rakı, Birader Rakı ve Kadim olmak üzere 12 çeşit rakı üretiyor.
İdeal rakı içim sıcaklığı 8-10 C'dir. Tavsiye edilen rakının ve suyun soğuk olmasıdır. Ama tabii değilse rakıya önce su, ardından buz eklenir. Buz eridikçe içilen rakının tadı değiştiği için, buna önem verenler buz koymak yerine, rakıyı ehl-i keyifte içmeyi tercih ederler.
Ata'nın rakısı 'Dimitrokopulo' ve Fransız şişesindeki 'Mest'
Mitolojide bilinen ilk alkollü içki olan bal şarabı "Tanrıların İçkisi" olarak tanımlanır. Bal şarabının ilk işaretlerine MÖ 2. binyıla ait mağara resimlerinde rastlanmaktadır. Vikingler, Galyalılar, Eski Yunanlar bu içkiyi yoğun bir şekilde tüketmişlerdir.
Bilinen en eski kanıt MÖ 7000 Çin'inden geliyor, burada kil kaplarındaki kalıntı, insanların fermente pirinç, darı, üzüm ve baldan alkollü bir içecek yaptığını ortaya koydu.
Rakı sofrasında belli miktar oturulduktan sonra, ağzı ve zihni temizlemek amaçlı içilen çaya, rakı arası çayı denir. Genelde 3-4 kadeh sonrasında başlanarak, sonrasında ki her kadeh arasına sıkıştırılması durumunda faydalı sonuçları olduğu gözlenmiştir.
gayet uyumlu bir ikilidir. hele acılı şalgam ile olursa, rakının tam dostudur. mideyi büyük ölçüde rahatlatır, sakinleştirir; rakının sindirimini kolaylaştırır. ertesi gün uyandığınızda kuş gibi hafif olursunuz. sanırım bu durumda hoşunuza gitmeyen tek şey, o kesif anason kokusunun şalgamla gölgelenmesi olacaktır.
- Rakı kadehine önce rakı, sonra su, daha sonra da (konmasa daha iyi olur ama) buz konur. Bu sırayı bozarsanız, anason kadehin üzerine çıkar, rakının hem tadı hemkeyfi kaçar.
İslam'da alkollü içkilerin tüketilmesi haram kılınmış (Mâide, 3/90), sarhoşluk veren her şeyin miktarına bakılmaksızın haram olduğu ifade edilmiştir (Müslim, Eşribe, 74; Ebu Davud, Eşribe, 5).
Rakı alırken tırnağınızla veya sertçe bir cisimle kontrol edin. Kapaktaki üretim seri numarası ile imalat tarihini elinizle ovuşturarak kontrol edin, siliniyorsa sahtedir. Sahte rakı üreticileri; orijinale benzeyen şişeyi imal edebilirler ve üzerine etiket basıp yapıştırabilirler, hatta kapağını bile üretebilirler.
'Rakı'nın coğrafi işaret olarak tescillenmesi için Geleneksel Alkollü İçki Üreticileri Derneği'nin, Türk Patent Enstitüsü'ne yaptığı başvuru sonuçlandı. Üretim alanı Türkiye Cumhuriyeti olarak belirtilen rakı, ''menşe adı'' olarak tescillendi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri