Konunun uzmanlarından Lana Hogue'nün aklımızı karıştıran bu soruya verdiği cevap “evet”. Kumaş üretim uzmanı olan Hogue, özellikle tene direkt temas eden kıyafetleri mutlaka giymeden önce yıkamamız gerektiğini söylüyor.
Giymeden önce yeni giysileri yıkamalı mıyım? Evet, çünkü küçük güzel elbiseniz veya şirin kazağınız, sağlığınız için tehlikeli bazı kimyasal maddeler içeriyor olabilir. Doğrusu klor gibi imalat sırasında eklenen bazı kimyasal maddeler, cildinizin tahriş olmasına ve alerjilere yol açabilir.
Yeni alınan giysiler, giyilmeden önce mutlaka yıkanmalı! Peki ama neden? Yeni aldığınız kıyafeti yıkamadan giymemeniz için 3 önemli neden var: Kullanılan boyalar, kimyasal maddeler ve bulaşıcı cilt hastalıkları.
Özellikle cilde direkt temas eden giysileri, kullanmadan önce yıkamamız gerekiyor. Ayrıca giyilen kıyafet içinde terleme ihtimalimiz varsa, cildimizin kimyasalları emme riski arttığı için, buna özellikle dikkat etmemiz gerekiyor.
Yeni alınmış, paketinden yeni çıkmış bir kıyafetin yıkanması zorunluluğu gereksiz gibi gelebilir. Fakat uzmanlara göre yeni kıyafetleri yıkamadan önce giymek cilt sorunlarına davetiye çıkarabilir.
İlgili 43 soru bulundu
Özellikle yaz aylarında yeni alınan bikini, iç çamaşırı, şort, gömlek gibi giysilerin mantar ve bakteri açısından yüksek risk taşıdığı, yıkanmadan giyilmemesi gerektiği bildirildi.
Rehbere göre, uzmanlar iç çamaşırı, çorap, tayt, tozluk ve spor kıyafetlerinin her kullanımdan sonra yıkanması gerektiğini söyledi. Bu öneri, lekeli, ter ve diğer kötü kokulu, görünür kirleri olan diğer tüm kıyafetler için de geçerli.
Tişörtler: Her kullanımdan sonra. Çoraplar: Her kullanımdan sonra. İç çamaşırları: Her kullanımdan sonra. Sutyenler: 2-3 kullanımdan sonra elde yıkama.
Fakat, genel olarak tüm pamuklu giysiler 30 veya 40 ° C'de yıkanır. 80 ila 95 ° C ise beyaz çamaşırlar için daha uygundur. Yine de pamuklu kıyafetinizin etiketindeki talimatlara bakmak sağlıklı sonuç almayı sağlar.
Zaman zaman sirkeli su hazırlanmalı ve renkli kıyafetler 20 dakika kadar sirkeli suda bekletilmeli. Bu yöntem özellikle de siyah ve lacivert renkli kıyafetler için uygulanmalı. Koyu renkli iç çamaşırlarının renklerinin solmaması ve daha hijyenik olması için sirkeli temizlik önerilir.
Kumaş üretim uzmanı olan Hogue, özellikle tene direkt temas eden kıyafetleri mutlaka giymeden önce yıkamamız gerektiğini söylüyor. Bunun nedeni sadece kıyafeti sizden önce deneyenlerden bulaşabilecek potansiyel mikroplar değil, daha çok kıyafetlerin üretim sürecinde maruz kaldığı kimyasallar.
Özellikle iç çamaşırı ve pantolon gibi deriye direkt temas eden giysilerin kullanılmadan önce mutlaka yıkanması gerektiğini vurgulayan Karaoğlu, şöyle konuştu: "Burada amaç öncelikle derimize geçebilecek ekstra boyaların arındırılmasıdır. Bugün birçok kişide egzama türlerinin yaygın olarak ortaya çıktığını görmekteyiz.
Sıcak suda yıkanan çamaşırlar da küçülür. Kıyafetin çekmesi için ne yapılır sorusuna karşılık sıcak su ve uzun devreye işaret edilir.
Siyah renkli kıyafetleri doğru derecede ve programda yıkamak için yapılması gerekenler; Siyah renkli kıyafetlerimizi terslerini çevirerek makineye atın. Böylece renkleri solmayacak ve yıpranmayacaklardır. Daha sonra deterjan gözüne deterjanı, yumuşatıcı gözüne de yumuşatıcıyı ekleyin.
Pamuklu kumaşlar için renkli kıyafetler adına ideal yıkama 40 derecedir. Ancak ipekli ve bu gibi narin kumaşlar adına 30 derece yeterlidir. Sentetik kumaşlar konusunda ise eğer ön yıkama da bulunuyorsa, 50 veya 60 derece ayarlanmalıdır.
Bu konuda çamaşırların renginden ziyade kumaşının türüne göre davranılmalıdır, yıkanan beyazlar ipek, yün ve diğer hassas kumaşlardan ise devir ayarı düşürülmeli en fazla 600 devirde sıkılmalıdır. Pamuklu ve sentetik beyazlar için ise 800 ve 1000 devirde sıkma işlemi yapılmalıdır.
- Tüm yıkamalarda 30°'den kısa yıkamada yıkayın. - Polonuz beyaz mı? Benzer tonlarda bir yıkamayı tercih edin ve böylece olası bir renk değişikliğinin önüne geçin. - Yumuşatıcı eklemeyin, bu polonuza yumuşaklık vermez ve hatta liflere zarar verebilir.
30 derece, tişörtler için en ideal ısı derecesinden biridir. Böylece baskıları zarar görmeden temiz tişörtünüze kavuşabilirsiniz.
Örneğin beyaz kıyafetler sıcak su ve ağır deterjanlarla yıkanabilirken siyah ve diğer koyu renkler soğuk suda ve renk koruyucu deterjanlarla yıkanmalıdır.
Pamuklu kumaşlar için ideal yıkama sıcaklığı genellikle 40 derece oluyor; ipekli ve narin giysilerde ise maksimum 30 dereceye kadar çıkmak gerekiyor. Sentetik kumaşlar kaç derecede yıkanır derseniz de eğer ön yıkama işlemi de olacaksa 50-60 derecede yıkama yapabilirsiniz.
Kot pantolonun uzun süre dayanabilmesi için 5 ila 10 giyimde bir yıkanması tavsiye edilir.
Giysinizin deforme olmaması ve diğer çamaşırlardan leke alabileceği ihtimaline karşın aynı renge sahip giysilerle birlikte, ters çevirerek yıkayınız. Çamaşır suyu kullanmayınız. Giysinizi çamaşır makinesine nemli şekilde koymayınız. Yoğunlaştırılmış kimyasal içeren deterjanlar kullanmamaya özen gösteriniz.
Diğer çamaşırları normal programda yıkayabilirsiniz ayrı olarak. Nemli olsa dahi çamaşırınızı dolaba koymayın. Çünkü mantarlar nemi çok severler.
Bu durum, kıyafetleri ideal bir derecede yıkamanın önemine işaret ediyor. Pamuklu kumaşlar için ideal yıkama 40 derece iken, ipek kumaşlar için bu durum 30 derecedir. Sentetik kumaşlarda ise ön yıkama da dahilse 50-60 derece yeterli olacaktır. Renkli kıyafetler kısa program ile yıkanıyorsa 30 derece yeterlidir.
Renkliler eğer pamuklu ise en az 30 en çok 40 derecede yıkanmalıdır. Yün ve ipek kumaşlı renkliler en fazla 30 derecede yıkanmalıdır. Çok kirli renkliler için ortalama olarak 60-90 dakika arası yıkama süresi yeterlidir. Az kirli renkliler için ise 30-60 dakika arası yıkama süresi yeterlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri