İşletme konusu ile şirket türünü gösteren ibarelerin Türkçe olması kaydıyla ticaret unvanınızı serbestçe (yabancı dilde) belirleyebilirsiniz.
Şirket türünü ve faaliyet konusunu gösteren ibareler Türkçe olmak şartı ile şirket ismi yabancı kelime olarak belirlenebilir.
Türkçe kuralı da “İşletme konusu ile şirket türünü gösteren ibareler Türkçe olmak kaydıyla ticaret unvanı serbestçe belirlenebilir” hükmüne dönüştürüldü. Böylece işletme konusu ile şirket türünü gösteren ifadeler dışındaki ifade ve kelimelerin yabancı dilde konulabilmesine imkan sağlandı.
Bu iki ayırt edici işaretin işlevleri, esas itibariyle, farklı olduğundan, aynı isim ya da işaretin bir kişi tarafından marka olarak, başka bir kişi tarafından ticaret unvanı olarak tescil edilmesinde (ya da kullanılmasında) de kural olarak bir sakınca bulunmamaktadır28.
İlgili 21 soru bulundu
Gerçek kişi tacirin ticaret unvanı kısaltılmadan yazılan ad ve soyadından meydana gelir. Ad ve Soyadına TTK. nın 46. maddesine uygun ekler yapılabilir. Unvanda; ortaklık bulunduğu izlenimini yaratacak çoğul ekler, başka kişilerin adları ve yabancı kelimeler kullanılmamalıdır.
Şahıs şirketlerinde şahsın ad ve soyadının ticaret unvanında bulunması gerekir. Bununla birlikte iş kolunuzu gösteren dilediğiniz eki de unvanınızda kullanabilirsiniz. Limited ve anonim şirketler, faaliyet konularını ticaret unvanlarında belirtmek zorundadırlar.
Sık kullanılan harfler
Bu araştırmaya göre, ABD'de marka isimlerinin çoğu C ve S harfleriyle başlıyor. Şirket isimlerinde ise C ve S harflerinin yanında A da tercih ediliyor. Türkiye'de ise marka isimlerinin çoğu S-Ş, T ve A harfleriyle başlarken, şirketler isimlerinin ilk harfleri olarak A ve B'yi tercih ediyor.
Ticaret unvanı, ticari faaliyetlerin yürütüldüğü işletmenin resmi adıdır. Bu ad, işletmenin sektörü, konumu ve iş hacmi hakkında bilgi verir. Bu unvan markalaşma ve reklam açısından önemlidir. Gerçek kişiler veya tüzel kişiler tarafından alınabilir.
Şirket isimlerini, müşterinin özel bir tercihi yoksa* veya tanıtım amaçlı bir kataloğun, reklamın içerisinde değilsek asla çevirmiyoruz. Örneğin aşağıdaki cümlede, Mardav firmasının tam ticari unvanı yer almaktadır. Ticari unvanlar, şirketlerin kuruldukları ülkelerdeki resmi isimleridir.
Ticaret unvanlarında, “anonim şirket”, “limited şirket” ve “kooperatif” kelimelerinin bulunması şarttır. Bu şirketlerin ticaret unvanında, gerçek bir kişinin adı veya soyadı yer aldığı takdirde, şirket türünü gösteren ibareler, baş harflerle veya başka bir şekilde kısaltma yapılarak yazılamaz.
Ticaret unvanı, her tacirin, ticari işletmesine ilişkin iş ve işlemlerinde kullanıldığı addır. İşletme adı, marka ve coğrafi işaretlerden farklıdır. Örnek: Mega İnşaat A.Ş. İşletme Adı; Ticari iş yaptığı çevrede bizzat işletmeyi-tanıtmaya ve benzer işletmelerden ayırmaya yarayan addır.
İşletme adı, işletme sahibi ile ilgili olmaksızın doğrudan doğruya işletmeyi tanıtmak ve benzer işlet- melerden ayırt etmek için kullanılan addır. İşletme adını tacirlerle birlikte esnaflar da kullanabilir.
Yürürlükte olan mevzuat uyarınca tüm şirketlere ticari ünvanlarını değiştirme hakkı tanınmaktadır. Ama şirketin ünvanının devlet tüzel kuruluşlar sicili, şirketin kuruluş evrakları ve diğer belgeler, antetli kağıtlarda ve banka hesabı gibi bütün kayıtlarda geçiyor olması, belirtilen işlemi zorlaştırmaktadır.
Ticaret unvanı işletme sahibini (taciri), diğer tacirlerden ayırt etmeye yarayan addır. Bir sınai mülkiyet hakkıdır. Kanuna göre her tacir, işletme merkezinin bulunduğu yer ticaret siciline ticaret unvanını işletmenin açıldığı tarihten itibaren 15 gün içerisinde tescil etmek zorundadır.
Yeni şirket kuruluşları veya unvan değişikliklerinde ünvanın tüm Türkiye çapında korunmasını sağlamak amacıyla; Türkiye Ticaret Sicil Gazetesinden sorgulama yapabilirsiniz. Aranan ünvanın ilk iki kelimesi (Örnek: KÜLAHLI İNŞAAT) ile Güvenlik Kodu yazılmalı, ve SORGULA butonuna basılmalıdır.
Şirket kaşesi örnekleri, temelde taşıdığı ana bilgilerin dışında eklenmek istenen bilgilere de açık olarak tasarlanır. Şirket kaşesinde olması gerekenler isim, soyisim, adres ve telefon bilgileri şeklinde sıralansa da vergi dairesi ve numarası, şirketin sicil numarası gibi bilgiler de kaşe üzerine eklenebilir.
İyi bir marka ismi yaratma için önce markanın anlamlı olup olmayacağı, anlamlı olacaksa hangi dillerde anlamlı olacağı ve neyi çağrıştıracağına karar verilmelidir. Kısa ve uzun vadeli hedeflerle markanın vizyonu markanın ismi bulma için önemli bir alt yapı oluşturur.
Marka ismi, E-ticaret şirketiniz ve müşterileriniz arasında kurduğunuz en önemli bağlardan biridir. Doğru bir marka ismi, hem ürünleriniz hem de şirketiniz için avantaj olurken; akılda kalmayan ya da ilgi çekmeyen bir isim bilinirlik konusunda sıkıntı yaşamanıza sebep olabilir.
Yeniden markalama, bir organizasyonun kurumsal imajını değiştirme sürecidir. Halihazırda kurulmuş bir marka için yeni bir isim, sembol veya tasarım değişikliği sunulan bir pazar stratejisidir. Yeniden markalamanın ardındaki fikir, bir marka için pazardaki rakiplerinden farklı bir kimlik yaratmaktır.
Ortalama olarak 2023 yılında şahıs şirketi kurma maliyetleri şu şekildedir: Şahıs İmza Beyannamesi için Noter Onayı: 270-400 TL. Muhasebeci Vekaleti için Noter Onayı: 480-530 TL. Serbest Muhasebeci Mali Müşavir İş Yeri Açılış Ücreti: 500-850 TL.
Türkiye'de bir şahıs şirketi kuruluşu ve faaliyetleri sırasında muhasebeci tutmak zorunlu değildir. Ancak, bir muhasebeci tutmak şirketinizin vergi beyannamesi verme, vergi ödemeleri yapma ve diğer muhasebe işlemlerini yapma gibi işlemlerde yardımcı olabilir.
Şahıs şirketleri TTK'ya göre Kolektif şirket ve Komandit şirket olarak ikiye ayrılmakla beraber, ticari hayatta fazla tercih edilmeyen ortaklık tipleri olarak yer almaktadırlar. Bununla birlikte Borçlar Kanunu'nda düzenlenmekte olan adi şirketler de yine şahıs şirketleri grubuna dahildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri