Eğer bir anne adayı bebeğine kilo aldırmak gibi bir düşüncesi var ise beslenmesinde mutlaka süt ve süt ürünlerine yer vermesi gerekmektedir. Kalsiyum bakımından süt ve süt ürünleri çok zengindir. Bu kalsiyum bebeklerin kemik gelişimi açısından çok önemlidir.
Bebeklerin hem sağlıklı beslenmesi hem de kilo alması için yoğurt tüketimine önem verilmesi gerekir. Bebeğin aylık durumuna göre, doktor tarafından uygun görülen miktar tüketilmelidir. Küçük ölçeklerde yoğurt suyu da verilebilir. Tamamen doğal olmasına dikkat edilmelidir.
Ne Yapmalıyım? Bebeğinizin kilo almadığını ya da olması gerekenden az kilo aldığını düşünüyorsanız, ilk yapmanız gereken bebeğin doktoruna danışmak. Doktorunuz muayene sırasında bebeğin boy ve kilo ölçümünü yapar. Sizi bebeğin büyümesiyle ilgili bilgilendirir.
Bebeğiniz kilo alamıyorsa ilk akla gelen nedenlerden biri beslenme yetersizliği olabilir. Bebeğiniz yeterli beslenemiyorsa kilo alamayabilir. Eğer bebeğiniz anne sütü ile besleniyor ve kilo alamıyorsa anne sütü yeterli gelmiyor olabilir. Bu durumda doktorunuza danışmalısınız.
İlgili 43 soru bulundu
Bebekler için gece muhallebisi bebeğine yalnızca boş kilo yapar, bir besleyici özelliği mevcut değil. Yani “Bebeklerde gece beslenmesi kilo aldırır mı?” soruna cevabımız evet.
Bebeğin kilosu, anne sütünün yeterli olup olmadığını gösterir. Yaklaşık bir hafta içinde anne sütü artınca bebek günde 25-30 gram, haftada 200 gram alırsa, bu anne sütünün yettiğini gösterir. İlk üç ayda iyi beslenen bebekler ay başına ortalama 800-1000 gram alır.
GECE EMMEYEN BEBEK SABAH ERKEN UYANIR
Eğer anne memesinde büyük miktarda süt depolanıyorsa birinci aydan sonra bebekler tek memeden kısa sürede doyarlar. Geceleri daha uzun uyurlar, aylık kontrollerinde iyi kilo alırlar.
1 Aylık Bebek Gelişim Tablosu
Bu tabloya göre 1 aylık kız bebeğin boyu, en düşük 50 cm. en yüksek 59 cm olmalı ve kilosu 2950 gr. ila 5400 gr. arasında olması beklenir. 1 aylık erkek bebeklerin ise boyu 51 ila 60 cm. aralığında, kilosu ise 3000 gr. ila 5750 gr. arasında olması gerekir.
Eğer bebek sadece anne sütü alıyorsa, emzirme saatleri sıklaştırılmalıdır. Her 2 veya 3 saati beklemek yerine bebek her ihtiyaç duyduğunda emzirilmelidir. Annenin beslenmesi gözden geçirilmelidir, sütün içeriği ve kalitesi bebeğin büyüme ve gelişmesi açısından yeterli olmalıdır.
Evet, Cici Bebe tüketmek kilo alımına sebep olabilir çünkü içerisinde lif ve nişasta içeriyor. Ayrıca içerisinde yüksek şeker ve yağ oranı mevcuttur. Cici Bebe'nin kalorisi yüksek olduğu için kilo alımına yardımcı olur.
1. haftadan itibaren bir bebeğin günde 20 gram, haftada yaklaşık 150 gram tartı alması bebeğin yeterli beslendiğini gösterir. Bir yenidoğan bebek fizyolojik tartı kaybı gerçekleştikten sonra hayatın 15. gününde doğum kilosunu yakalaması da bebeğin yeterli kilo aldığının bir göstergesidir.
Yenidoğan Bebek Kilosu Ne Olmalı? Kız bebekler doğumda 3.2 kilogram, yenidoğan erkek bebekler ise 3.3 kilogram olabilirler. Ancak bunların ortalama değerler olduğunu, birçok faktöre göre değişebileceğini bilmekte fayda var.
Yeni doğan bebekler günlük yaklaşık 20-30 gram alır. Bebeğin 1. ayının sonunda minimum 500-600 gram almış olması beklenir. Aynı şekilde bebeklerde ilk 4 ay boyunca artması beklenen kilo her ay ortalama 500-600 gram'dır.
Bazen anneler, sütlerinin yeterli olup olmadığı konusunda endişe eder. Eğer bebeğin kilosu ayda 500-700 gram artıyorsa annenin sütü yeterli demektir.
Bebeklerin aylarına göre beslenme düzenleri şöyle olabilir: 1 aylık bebekler 2 saate bir anne sütü içebilirler. 2 aylık bebeklerin beslenme sıklığı ortalama 2-3 saatte birdir. 3 aylık bebeklerin emzirme sıklığı yaklaşık 3-4 saatte birdir.
3-5 Aylık Bebekler
3-4 aylık bir bebeğin dolu bir memeyi boşaltması ve ihtiyacı olan besini alması yaklaşık 5-10 dakika sürebilir. İki taraf için toplamda 10-15 dakika yeterli olur.
Bebekler ellerini, daha çok aç olduklarında emdikleri için el emme alışkanlığı direkt akla aç olduklarını getirebilir. Ancak bazen tok olduklarında da ellerini emebilirler. Bu durumun da birçok sebebi olabilir.
Eğer bebeğiniz sağlıklı görünüyor ve olması gereken kilodaysa bu iyi beslendiği anlamına gelir. Bebeğinizi emzirirken artık bir süre sonra bebeğiniz emmeyi bırakıyorsa, tüm çabanıza rağmen memeyi tekrar ağzına almak istemiyorsa bu doyduğu anlamına gelir. Bebekler doyduktan sonra mutlu görünür.
Zamanında doğmuş normal bebeğin boyu, yaklaşık 50 cm'dir. Ama 48-52 cm arası normal kabul ediliyor. Bebeğin ilk 3 ayda 8 cm, ikinci 3 ayda 8 cm, üçüncü 3 ayda 4 cm, dördüncü 3 ayda 4 cm uzuyor. Bu hızla bebekler ilk yaşın sonunda 75 cm'ye, ikinci yaşın sonunda 85 cm'ye ulaşabiliyorlar.
1-6 ay arası bir bebek için aç kalabileceği maksimum süre 4 saattir. 6 aydan büyük bebekler ise en fazla 6 saat aç kalabilir. Ki bu sürelerle aç kalan bebekler muhtemelen çok ağlayacaklar, yorgunluktan uyuyakalacaklar ve kısa sürede tekrar uyanacaklardır.
Mümkünse ilk yarım saatte, en geç ise 1 saat içinde emzirilmelidir. Çünkü daha sonra bebek uykuya dalmak isteyecek ve bebeği uyandırmak zorlaşacaktır. Bebekler ilk günlerde 2-3 saatte bir emzirilmesi gerekir. Uykusu 3-4 saatti geçerse, uyandırılıp emzirilmelidir.
Yenidoğan bebekler doyduğu zaman anne memesinden veya biberondan kendilerini geriye doğru aratarak uzaklaşmaya çalışırlar. Bu durum yenidoğan bebeklerin doyduğunu ve emmeye devam etmek istemediğini gösteren işaretlerden biridir.
Yenidoğan bebeğinizi 2-3 saat aralıklarla beslemelisiniz. Bebeğinizi 15-20 dakika boyunca emzirmeniz yeterli olacaktır. Yenidoğan bir bebeğin günlük alması gereken anne sütü miktarı 400-500 ml arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri