Bebekler ortalama 3-4 aylıkken kundaktan ayrılabilirler. Bebeğin dönmeye başlaması durumunda mutlaka en azından kollar açık şekilde kundağa geçilmeli veya kundak tamamen bırakılmalıdır.
Doğumdan Sonra Kundak Yapılabilir
Uzmanlara göre bebeği sıkıca sarmadan yapılan bezler bebeğin ilk dönemindeki boşluğunu azaltıyor ve uyku düzenini sağlıyor. Doğum sonrası kullanım için önerilen doğru bebek kundaklama bebeğinizin sağlığı için önemlidir. Sıkı bir sargı, bebeğinizde kalça çıkığı riskini artıracaktır.
⦁ Dünyaya yeni gözlerini açan minikler uykuda sıçrama, kollarını kaldırma gibi refleksler sonucunda aniden uyanabiliyor. Kundak içerisindeki bebekler bu hareketleri yapamadığı için daha uzun süreli ve rahat uyurlar.
Kundak yapmak bebeklerin gerinme ve el kol hareket kabiliyetlerini engelleyeceği için kundaklamanın sadece uyku zamanları ile kısıtlanması yararlı olacaktır. Ayrıca kundaklama, 3 veya 4. aydan itibaren bırakılmalıdır. Çünkü bu aylardan itibaren bebeğin kendi kendine yatak içerisinde dönme becerisi gelişir.
Kundaklama konusundaki en büyük risk, bebeklerde kalça çıkıklığına neden olabilme olasılığıdır. Bebekler kundaklandığında bel bölgesini çok gevşek sarmaya dikkat etmek gerekmektedir. Bebekler çok sıkı kundaklandığında nefes alma sorunları yaşayabilir. Bebekler kundaklandıktan sonra hareket kabiliyetleri kısıtlanır.
İlgili 25 soru bulundu
Bebeğin doğumdan sonraki ilk haftalarda kalçası ve bacaklarının zorla düz tutularak sıkıca kundaklanması kalça çıkığı riskini arttırır. Bebeğin vücudunun ve bacaklarının dümdüz olacak şekilde kundaklanmasına tam kundak adı verilir ve bu yanlış bir uygulamadır.
Kundak yaparak kucağınıza alıp hafif sallama hareketleri yine bebeğinize anne karnı hissi vererek rahatlatır. Beslenme sonrası ve aralarda sık sık mide gazını çıkarın. Bu emerken yutmuş olduğu havanın barsak geçişini bir miktar azaltır.
Uzmanlar doğumdan sonraki ilk haftalarda bağ dokuları gevşek olan bebek için yanlış kundaklamanın kalça çıkığı riskini arttırdığını vurgular.
Kundaklamak, ona anne karnındaki sıkışık alan hissini verir, ellerini yüzüne götürüp kendini uyandırmasını engeller, sıcak bir alan yaratarak gaz sancılarını azaltır. Bu sebeplerden, bebeklerin ilk 4 ay mutlaka kundaklanması gerekir.” Burada bahsedilen yarım kundak.
Bu özlemi gidermek için doğumdan itibaren kundaklama yöntemi tercih edilebilir. Bebekler ne zamana kadar kundaklanır sorusunun cevabı ise çocuk sağlığı uzmanları tarafından verilmiştir. Kundaklama, bebeğiniz 3-4 aylık olana kadar uygulayabileceğiniz bir yöntemdir.
Bebekler ortalama 3-4 aylıkken kundaktan ayrılabilirler. Bebeğin dönmeye başlaması durumunda mutlaka en azından kollar açık şekilde kundağa geçilmeli veya kundak tamamen bırakılmalıdır.
Bebeğin doğumdan sonraki ilk haftalarda kalçası ve bacaklarının zorla düz tutularak sıkıca kundaklanması kalça çıkığı riskini arttırır.
Yazın Bebek Kundak Yapılır mı? Yazın bebeği kundaklayabilirsiniz.
Yenidoğan için kesinlikle yastık kullanılmamalı ve sırt üstü yatırılmalıdır. Yenidoğan bebeklerin kafaları genellikle sağa ve sola dönük uyurlar. Bu durumlarda bebeğin kafası düzeltilmemeli, sırt üstü yatmasına izin verilmelidir.
Yenidoğan bebekler, uzun bir süre kendilerini hala anne karnında sanırlar. Bu nedenle yaklaşık 1 ay boyunca cenin pozisyonunda dururlar. 4 aylık olana kadar anne sesi ve annenin kalp atışları onları rahatlatır. Bu pozisyonda rahat edecekleri şekilde uyutulmaları gerekir.
Gündüz tuvalet kullanma alışkanlığı kazansa da, gece ıslatmalarının 5-6 yaşına kadar devam ettiği görülür. Genellikle 5 yaşından sonra, çocuğun hem gündüz hem gece kuru kalması ve tuvalet alışkanlığı kazanmış olması beklenir.
Kundak, bebeklerin doğumdan sonraki birkaç ay boyunca güvende hissetmeleri, üşümemeleri ve gövdeleri ile kemiklerinin düzgün bir şekilde gelişmesi için kullanılan geniş bez parçasını ifade ediyor. Bebek kundaklama çeşitli bez parçaları, kundak bezleri ve örtülerinin bebeğe farklı yöntemlerle sarmalanması ile yapılıyor.
Bebeğin ilk banyosu doğum sonrası hemen yapılması yerine, doğum sonrası 12 ila 24 saat içinde yapılmalıdır. Bu süre zarfında bebeğin vücut sıcaklığı düzelir ve cilt bariyeri olgunlaşır.
Çok kalın olmayan, cildin hava almasına olanak veren pamuklu kıyafetler yeterli olacaktır. Yünlü, polar, kalın kıyafetlere gerek yoktur. Uyurken ise üzerine yine çok kalın olmayan pamuklu bir penye örtü örtülmesi yeterlidir.
Aşırı sıkı yapılan kundaklama, bebeğin kalça gelişimini sınırlayabilir, bebekte gelişimsel kalça çıkığına neden olabilir. Kundaklama çok sıkı olursa, aşırı ısınma denilen hipotermiye yol açabilir. Yine sıkı sarılan bir kundak bebeğin nefes alıp verişini olumsuz etkileyebilir.
Özellikle bacakların hareketinin engellenmesi, kalça çıkığı gibi ciddi sorunlara neden olabilir. Doğru uygulanmadığında kundaklamak bebeğin nefes alışverişini de etkileyebileceğinden, ani bebek ölümü sendromu (SIDS) riskini arttırabilir. Bebeğin fazla ısınmasına neden olacak kundaklamadan kaçınılmalıdır.
Uygun zamanda ve doğru şekilde uygulanan yarım kundaklamanın bir zararı yoktur. Bacakların sıkı ve dümdüz bir şekilde sarıldığı geneneksel kundaklama yöntemi kalça eklemi çıkığı riskini artırır. Bebeğin sıcaktan bunalma riski artabilir. Kundaklama uygun şekilde ve uygun malzeme ile yapılmalı.
Burada da bebeğin gazı çıkarmasına yardım etmek, onu rahatlatmak gerekir. Memede uyuyan bebeğe hafifçe masaj yaparak ve ağzını memeden çıkararak yardımcı olabilirsiniz.
Gaz sancısı çeken bebeği rahatlatmak için en sık kullanılan yöntem bebeğin bacaklarını hareket ettirmektir. Sırtüstü yatırılan bebeğin bacakları bisiklet sürüyormuş gibi hareket ettirilerek gaz sancısı giderilebilir. Aynı zamanda karın üstü yatmaları da bebeklerin rahatlamasına yardımcı olur.
Bacaklarını karnına doğru çekiyorsa, Süt emmeye başladıktan sonra şiddetli şekilde ağlayarak emmeyi bırakıyorsa, Arkaya doğru geriniyorsa bebeğiniz gaz sancısı yaşıyor olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri