Bebekler ilk günlerde 2-3 saatte bir emzirilmesi gerekir. Uykusu 3-4 saatti geçerse, uyandırılıp emzirilmelidir. 2-3 haftalıktan sonra kendisi açlığı hissedeceğinden uyanıp emmek isteyecektir.
Eğer bebek gece kendiliğinden uyanmıyorsa 2-3 saatte bir bebeği uyandırıp emzirmek gerekebilir. Bebek 4-6 aylık olduktan sonra ise artık gece 5-6 saat kadar beslenmeden uyuyabilir. Bu süreçte bebek uyunmadığı sürece uykusundan kaldırıp emzirmekten kaçınmak gerekir.
Yeni doğan bir bebek günde yaklaşık 18 saat uyuma ihtiyacı duyabilmektedir. Bu nedenle 2 ile 3 saatte bir beslenme ihtiyacı için bebeklerin uyandırılması gerekir.
Eğer bebeğinizin gün içerisinde yaptığı fazla uykular, gece uykularından çalmaya başladıysa, bebeğinizi uyandırmanız gerekebilir. Bebeğinizin son gündüz uyku saati geç olursa, bu akşam uykusuna yatışı etkileyebilir, böyle bir durumda bebeğinizi yine son gündüz uykusundan uyandırmanız gerekebilir.
Yenidoğan bir bebek 3 saatten fazla aç kalamaz.
1-6 ay arası bir bebek için aç kalabileceği maksimum süre 4 saattir. 6 aydan büyük bebekler ise en fazla 6 saat aç kalabilir. Ki bu sürelerle aç kalan bebekler muhtemelen çok ağlayacaklar, yorgunluktan uyuyakalacaklar ve kısa sürede tekrar uyanacaklardır.
İlgili 42 soru bulundu
Bir gün içinde bebeğiniz 12-16 saat arasında uyuması normaldir. Bu saatlerin bir kısmı gündüz olmalıdır. 4 aylık bebekler 6-8 saat arasında uyurken 6 aylık bebeklerde bu durum artabilir ve 10-11 saat uyuyabilirler. Bebeğiniz yaşına yaklaştıkça 10-12 saat uyumaya başlayabilir.
Yenidoğanlar günde 16- 18 saat uyuyarak gelişir. 2 - 6 ay arasında uykudaki dalgalar daha net hale gelir. 2-12 ay arasındaki bebekler ise arada uyanıklık dönemleri olmak üzere toplam 14-15 saat uyur.
Yenidoğan Bebekleri Uyandırma Yöntemleri
- Emzirme pozisyonları geçerek uyandırılabilir. - Masaj yaparak bebek uyandırılabilir. - Altını açmak ya da kıyafetlerini değiştirmek gibi yöntem uygulanabilir. - Islak ve yumuşak bir bez üzerinden vücuduna silerek uyandırılabilir.
Genellikle ilk 3 ayda 2-3 saat ara ile emerler. 3-4. aylarda geceleri 2-3 kez, 5-6. ayda 1-2 kez, 7-9. ayda 1 kez, 10-12. ayda bazen 1 kez emerler, 12. aydan sonra genellikle geceleri emmezler.
Doymayan Bebek Uyur mu? Bir bebek doymazsa uykuya dalması zor olur. Bebek acıktığında uykusundan uyanır. Bebek beslenirken yorulursa uykuya dalabilir ancak doymamışsa kısa süre içinde de uyanır.
Ama eğer bebek etkili ve yeterli emme yapamıyor ve sürekli bir uyku hali varsa o zaman uykusundan önce emmesi ve beslenmesi önemlidir. Bu bebekler 2 saatlik arayla uyandırılıp emzirilmesi gerekir ve 3 saaten uzun uykuya da müsaade edilmemelidir.
Yenidoğan Bebekler
2-3 saatte bir beslenmesi gereken yenidoğan bebeklerin her iki tarafta da 10-15 dakika emzirilmesi gerekir. Ortalama 20-30 dakikalık bir beslenme, bebeğin yeterince anne sütü almasını sağlar. Bazı yenidoğan bebeklerde bu süre 45 dakikayı bulabilir.
Bununla birlikte, genel kural olarak, sarılık olan bir bebeğin her 2-3 saatte bir emzirilmesi önerilir.
Bebeğinizi emzirirken artık bir süre sonra bebeğiniz emmeyi bırakıyorsa, tüm çabanıza rağmen memeyi tekrar ağzına almak istemiyorsa bu doyduğu anlamına gelir. Bebekler doyduktan sonra mutlu görünür. Bu durum bebeğinizin doyduğunu anlamanız açısından önemlidir.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO),bebeklerin ilk 6 ay, sadece anne sütü ile beslendikleri dönemde, günde en az 10-12 kez emzirilmesini önerir. Anne sütü, yenidoğanın midesinde midenin tam dolu haliyle yaklaşık 90 dakikada sindirilir. Yani, bebek 1.5 - 2 saatte bir emme seansına hazırdır.
2 aylık bebeklerin beslenme sıklığı ortalama 2-3 saatte birdir. 3 aylık bebeklerin emzirme sıklığı yaklaşık 3-4 saatte birdir. 4 aylık bebekler 3-4 saatte bir emzirilme ihtiyacı duyabilir. 5 aylık bebekler de 3-4 saatte bir beslenebilir.
1 haftalık bebek kaç saatte bir emzirilmeli? Yenidoğan emzirme sıklığı en çok merak edilen sorulardandır. Sağlıklı bir yenidoğan emzirme düzeni için ilk haftalarda bebeğinizi 1 -2 saatte bir emzirmeniz önemlidir.
Birçok bebek, tek memeyi 5-10 dakika emmekle doyar ve uyur. Bazı bebekler ise 20-30 dakikadan önce memeyi bırakmazlar.
Bebeklerin Sağlıklı Uyku Süreleri
Yenidoğan döneminde bebekler günde toplam yaklaşık 11-18 saat uyurlar. 3 veya 4 kez gündüz uyumaları da vardır. 2-3 aylık dönemde 3-4 saat aralıksız uyur ve beslenmek için uyanır. Aktif uyku %43'e düşer.
Mümkün oldukça meme verirken belden yukarı kıyafetlerinizi çıkarın, bebeği de sadece beziyle bırakın. Eğer oda soğuksa şal yada battaniye kullanın. Bebeği emme denemeleri sırasında kendinize yakın tutmak için sling veya benzeri taşıyıcılar kullanın. Sakinleşmek için beraber ılık banyo yapabilirsiniz.
Gece uykuları uzamaya başlar ve 1 aylık bir bebek gece kesintisiz 6 saat bile uyuyabilirken, 3-6 aylık bir bebeğin gece uykusu 9 saat, 6 ay -1 yaş arasındaki bebeğin ise 10-12 saat olabilir. Bebekler genellikle 6 aya kadar gece uyanıp beslenmek isteyebilirler.
Yeni doğan, açlık belirtileri göstermiyorsa;
O zaman bebek acıksa da uykuya devam edebilir. Yeni doğan bir bebek 24 saatlik bir süre içinde en az 8 ila 12 kez emzirilmesi gerekir, bu nedenle yeni doğan bebeğinizi ilk ay, gündüzleri 2-2,5 saatte bir, geceleri de 3 saatte bir uyandırıp emzirmeye çalışın.
Yenidoğan döneminde bebekler günde toplam yaklaşık 12-16 saat uyurlar. 2-3 aylık dönemde 3-4 saat aralıksız uyur ve beslenmek için uyanır. Aktif uyku %43'e düşer. 3 aylık olduklarında bebeklerin %71'i tüm gece boyunca uyurlar.
1 Aylık Bebek Gelişim Tablosu
Bu tabloya göre 1 aylık kız bebeğin boyu, en düşük 50 cm. en yüksek 59 cm olmalı ve kilosu 2950 gr. ila 5400 gr. arasında olması beklenir. 1 aylık erkek bebeklerin ise boyu 51 ila 60 cm. aralığında, kilosu ise 3000 gr. ila 5750 gr. arasında olması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri