Çocuk doğduğunda işitme testini geçse bile daha sonra işitmesini kaybedebilmektedir. Birçok çocuk hayatlarının ilk yıllarında işitme kaybı yaşayabilmektedir. İşitme kaybı enfeksiyon veya yaralanmalar kaynaklı olarak oluşabilmektedir. Çocuk testi geçse bile bu her zaman testi geçebileceği anlamına gelmemektedir.
Bebeğiniz doğduğunda işitme taramasını geçemezse, bu onun sağır veya işitme güçlüğü olduğu anlamına gelmez. Örneğin bebeğin kulağının içindeki sıvı ya da verniks veya odadaki çok fazla gürültü test sonuçlarını etkileyebilir. Aslında, yenidoğan taramasını geçemeyen bebeklerin çoğunda tipik işitme görülür.
Bebeklerin birinci testte kalma nedenleri arasında orta kulakta sıvı bulunması veya dış kulak yolunun dar olması sayılabilir. Bebek ilk testten geçemez ise, iki hafta sonra tarama testi tekrarlanır. Yine geçemez ise, iki hafta sonra bir kez daha tekrarlanır.
Bebeklerde yaşanan işitme kayıpları yine dış kulak, iç kulak, orta kulak ya da santral sinir sistemiyle ilgili olabilir. Dış kulak ve orta kulak problemleri tedavi edilebilir işitme kayıpları arasında yer alır. İç kulak ve santral işitme merkezlerinde olan işitme kayıplarının genellikle geri dönüşü yoktur.
Tarama testi olarak adlandırılan Otoakustik Emisyon Testi'nde, bebeğin kulaklarına belli şiddette sesler verilir ve iç kulak hücrelerinin verdiği cevap ölçülerek duyup duymadığı anlaşılır. Bu test, bebeğe acı vermez, rahatsız etmez.
İlgili 45 soru bulundu
Bebekler Ne Zaman Duymaya Başlar? Bebeğin duyma yetileri 24. haftada tamamlandığı ve de 25. haftadan sonra bebeğin annesini duyabildiği uzmanlar tarafından ifade edilir. Bebeğin yaklaşık 32. haftalık olması ile seslere bir tepki vermeye başladığı belirtilir.
Bunlar genelde doğumdan önce veya doğum sırasında meydana gelen bir hastalığın veya travmanın sonucudur. Annenin özellikle de hamileliğin ilk aylarında çeşitli uyuşturucular ve ilaçlar alması da kalıtımsal olmayan doğuştan işitme kaybına yol açabilir. Bebeklerde ve küçük çocuklarda işitme kaybını saptamak zor olabilir.
Yenidoğan bebeklerde işitme kaybının en önemli nedeni genetik faktörlerdir. Anne ve babada işitme kaybına neden olmayıp sessiz kalan genler, çiftin çocuklarında aktif hale gelebiliyor. İşitme kaybı olacağını düşünmediğiniz bir bebek işitme kaybıyla doğabiliyor.
İşitme testi ne zaman yapılmalıdır? Yenidoğanlarda doğumdan sonra yapılacak tarama testlerinde (OAE) başarısızlık söz konusu olursa 2 hafta sonra tekrarlanır. Başarısızlık tekrar ederse ABR testi ile işitme kaybı olup olmadığı araştırılır.
İşitme Kaybı Bebek Üç Aylıkken Saptanmalı
işitme kaybının bebeklerde yaşamın ilk üç ayı içinde tanınması gerektiğini ve bebek altı aylıkken tedaviye başlanması çok önemlidir... İşitme kayıplarında tedavi işitme cihazı uygulamasının dışında, özel eğitim ve rehabilitasyon ile sağlanmalıdır.
1 aylık bebek; Bu dönemde insan seslerine çok duyarlı olur. Bol bol bebeğinizle konuşabilirsiniz. Yanına yaklaşılıp yumuşak sesle konuşulunca sakinleşir.
Yapılan bu odyometre testi (işitme testi) subjektif bir testtir, yani %100 kesinliği olmayan bir testtir. Bu test'in tutarlığını etkileyen öncelikle hastanın dikkatli ve doğru cevaplar verip vermediğidir, hastanın kulaklarında uğultu ve çınlamalar olduğunda hastanın doğru cevap vermesi zorlaşır.
Amerikan Pediatri Akademisi'nin “Yenidoğan ve Bebek İşitme Kaybının Tanısı ve Tedavisi” başlıklı 1999'da yayımlanan yazısında da, ulusal tarama testinin üç aydan önce, müdahalenin de altı aydan önce yapılması önerilmiştir (8).
Ülkemizde de Sağlık Bakanlığı 2004 yılından itibaren yenidoğan bebeklerde işitme tarama testini zorunlu kılmıştır. Yenidoğan işitme tarama testleri, yenidoğan ve infantlarda işitme kaybının erken tanısında basit ve güvenilir yöntemlerdir [5].
Bebeklerde İşitme Taraması Yapılmazsa Ne Olur? Bebeklerde konuşma ve dil gelişimi 4 yaşına kadar sürer. Bu nedenle bu süreçte işitme testinin yapılması çok önemlidir. İşitmede herhangi bir sorun varsa bu süreçte erken tanı konulup rehabilite edilmesiyle dil gelişiminin önündeki engeller de kaldırılmış olur.
Beyin sapı odyometrisi testinde, bebeğe ya da çocuğa birçok elektrot takılır. Bu nedenle test yapılırken, çocuğun uyuması ya da sessiz durması gerekir. Kulağa değişik derecelerde ses verilir.
İşitme: Yenidoğanlar ilk ay içinde insan seslerine ve özellikle sık duyduğu seslere ilgi gösterirler. Konuştuğunuzda sesin kaynağını bulmak için sesin geldiği tarafa yönelirler. Bebeklerde işitme azlığı; zihinsel gelişim, konuşma ve dil gelişimini etkilediğinden çok önemlidir.
Birkaç dakika süren basit bir ölçümdür. İşitme objektif olarak değerlendirilir, bebeğin hiçbir katılımı gerekmez. Doğumdan sonra 6 saatini doldurmuş her bebeğe işitme testi yapılabilir.
İşitme Testi Nerede Yapılır? İşitme testi ses geçirmeyen özel test odalarının bulunduğu hastanelerde ya da işitme merkezlerinde yapılır. Test yaklaşık olarak 15-20 dakika kadar sürer.
3-6 ay arası: Gürültü olduğunda uyanıyor. Çevresindeki seslerin nereden geldiğini bulmak için sesin kaynağına dönüyor. 6-12 ay arası: 'Da da', 'ba ba' gibi sesler çıkarmaya başlıyor. İsmi söyleyince tepki veriyor ve çıngırak gibi oyuncakların sesinden hoşlanıyor.
Dudak yalama, ağız şapırdatma (emme hareketi) ve dudak büzme hareketlerinden bir ya da birkaçını yapmaya başlar. Ellerini yumruk yapar ya da sıkıştırır. Bebek ağzını kapatıyor ve emmek istemiyorsa doymuş anlamına gelebiliyor. Elleri rahat ve açık pozisyonda hareket ediyorsa bebeğinizin doyduğu anlamına geliyor.
Bebeklerde kulak kıkırdağı yaklaşık 2. aylarda sertleşmeye başlamaktadır. Yani bebeğin kulak gelişimi ne zaman tamamlanır sorusunun yanıtı ise ilk iki ay denenebilir.
Hızlı ve ani gelişen işitme kayıplarının bir kısmı erken dönemde ilaç tedavisi ile düzeltilebilir. Ancak aradan birkaç aydan uzun zaman geçmişse bu kayıpları ilaç tedavisi ile düzeltmek genellikle mümkün değildir. Bu hastaların işitme kaybı olan kulakta işitme cihazı kullanmaları gerekir.
Tedavi edilmeyen işitme kaybının
beyniniz için olumsuz sonuçlara yol açabilir. Beyninizin beklendiği gibi çalışması için, tam bir ses perspektifine ihtiyacı vardır.
Nedeni bilinmeyen ve bulunamayan ani işitme kayıpları, ilk günlerde hemen müdahale edilmezse kalıcı işitme kaybına yol açabiliyor. Oysa doğru tedavi ile işitmenin normale dönmesi mümkün olabiliyor. Ani işitme kaybında ilk 48 saat müdahale ve doğru tedavi büyük önem taşıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri