Güneş ışınlarının alttaki cilde ulaşmasına izin veren ince ve beyaz giysilerle kaplı alanlarda da güneş alerjisi gelişebilir. Göz etrafında veya dudaklarda da alerji görülebilir.
Güneş alerjisinin belirtileri; kaşınma, batma hissi, döküntü ve ciltteki kırmızımsı lekelerdir. Kurdeşen cildin büyük bir bölümüne yayılırsa farklı belirtiler de görülebilmektedir. Düşük tansiyon ortaya çıkabilir. Şiddetli baş ağrısına neden olabilir.
Güneş ışınlarına direkt olarak maruz kalındığında cilt yüzeyinde, kızarıklık, şişlik, kırmızı noktacık oluşumu, batma hissi, döküntü gibi belirtilere yol açan güneş alerjisi, temelde aşırı duyarlı ciltlerin verdiği bir tür reaksiyon olarak da tanımlanabilir.
Güneş Alerjisi Kimlerde Görülür? Erkeklere oranla kadınlarda daha sık rastlanan güneş alerjileri, her yaş grubundan kişide ortaya çıkabilecek bir cilt problemidir. Ancak bazı durumlar bu alerjinin görülme riskini artırabilir.
İlgili 16 soru bulundu
Vitamin D eksikliği yapan en temel sebep yeteri kadar güneşe maruz kalamamaktır.
Tedavi Edilmezse Ne Olur? Güneş ürtikerinin tip 1 aşırı duyarlılık reaksiyonundan kaynaklandığı düşünüldüğünden, şiddetli güneş ürtikeri atakları bayılma nöbetlerine, nefes sıkışmasına ve hatta ciddi alerji belirtilerine yol açabilir.
NIVEA'nın Hassas Anında Koruma Güneş Alerjisine Karşı Güneş Spreyi alerji ve tahriş oluşumu azaltmaya yardımcı olur, tercih edebilirsiniz. Koruyucu kremler güneşe çıkmadan yarım saat önce kullanılmalı ve 2 saate bir yenilenmelidir. Su ile temas ettikten ve kurulandıktan sonra koruyucu krem tekrar sürülmelidir.
Güneş alerjisi olarak da bilinen güneş ürtikeri, güneşe maruz kalan ciltte kurdeşen oluşmasına neden olan güneş ışığına karşı nadir görülen bir alerjidir. Kaşıntılı, kırmızımsı lekeler veya şeritler genellikle güneşe maruz kaldıktan birkaç dakika sonra ortaya çıkar. Kısa bir süre veya saatlere kadar sürebilirler.
Alerjiye eğilimli olan çocuk ve yetişkinlerin özellikle titanyum dioksit ve çinko oksit gibi fiziksel UVF içeren güneş koruyucu kremler kullanmak daha doğru olur. hem ciltten emilmemesi hem de alerji yapma potansiyelleri düşük olması nedeniyle tercih edilmesi gerekir.
Güneş alerjisine karşı doğal bir koruma sağlayan en etkili yöntemlerden birisi de kabak çekirdeği yağı sürmek olacaktır. İşe yaraması için düzenli bir şekilde kullanılması son derece önemlidir. Kabak çekirdeği yağını dışarıdan hazır alabileceğiniz gibi aynı zamanda evde kendiniz de yaparak kullanabilirsiniz.
Akut ürtiker besinler ya da ilaçlara bağlı alerjik reaksiyonlar ve enfeksiyonlar sırasında ortaya çıkabilir. Genellikle 2-3 hafta içerisinde kendiliğinden geçer.
Sıcağa bağlı kurdeşen, sıcak cisimlerle temas sonrası gelişen cilt reaksiyonudur. Sıcakla temas edildiği zaman yanma veya kızarıklık, kaşıntı şeklinde belirtiler gösterir. Kurdeşen tipleri arasında daha az görülür. Sıcağa bağlı kurdeşen belirtileri mutlaka bir alerji uzmanı tarafından değerlendirilmelidir.
Tanıda cilt testi (Prick test) ve kan testi kullanılır. Cilt testinde en sık karşılaşılan alerjenler kullanılır, kişinin verdiği cilt reaksiyonu ölçülür, kan testinde ise vücudun oluşturduğu IgE antikorunun kandaki düzeyi ve belli bir madde veya maddelere karşı alerjik belirtiler varsa spesifik IgE düzeyi ölçülür.
Alerji belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterir. Alerjinin şiddeti de belirtiler üzerinde etkilidir. Kaşıntı, burun tıkanıklığı, sık hapşırma, kronik öksürük, nefes darlığı veya hırıltı, vücutta döküntü veya şişlik belirtiler arasında sayılabilir.
Kaşınan bölgeye direkt olarak soğuk su ile kompleks uygulayarak kaşıntıyı azaltabilirsiniz. Kaşıntı soğuk su uygulaması sayesinde kısa bir süre içinde kendiliğinden geçer. Soda kaşıntıya iyi gelen bir diğer doğal yöntemdir. Bunun yanı sıra limon, karanfil yağı ve yulaf ezmesi de kaşıntının geçirilmesine yardımcı olur.
Genellikle 10-30 saat aralığında ortaya çıkan bu semptomlar çeşitli ilaçlar ile tedavi edilebilir. Semptomların tamamen giderilmesi birkaç günü bulabilir. Güneş alerjileri, güneş yanıklarından farklı olarak 5-10 dakika içinde semptom gösterebilirken kimi zaman bu süre birkaç günü de bulabilir.
Kolinerjik ürtiker (kolinerjik anjiyoödem veya ısı çarpmaları olarak da adlandırılır), kırmızı deri lekeleriyle çevrili küçük kurdeşenlerle sonuçlanan bir reaksiyondur. Vücut ısınızdaki artışla ilgilidirler. Cildinizde birçok nedenden dolayı kaşıntılı kırmızı kurdeşenler alabilirsiniz.
5- Beta karoten takviyesi alın. Cildimize sıktığımız parfüm ve kolonya da güneşe maruz kalınca leke bırakabilir. Ayrıca bazı kişiler güneşe karşı hassas olur ve alerjik reaksiyonlar geçirebilir. Bu nedenle cildiniz leke oluşumuna yatkınsa veya güneş alerjiniz varsa, beta karoten tavsiye edilir.
Güneş alerjisinde ağır vakalarda, prednizon gibi hap formundaki kortikosteroidler, daha hafif vakalarda ise Kortikosteroid içeren kremler cilt reaksiyonlarını rahatlatmaktadırlar. Bazı güneş alerjilerinde (aslında bir sıtma ilacı olan) hidroksiklorokin (Plaquenil) yararlı olabilmektedir.
Güneş yanığını ve yanıktan dolayı oluşan kaşıntıyı geçirmek için çeşitli tedavi yöntemleri uygulanabilir. Bu tedavi yöntemleri arasında; güneş kremleri, kaşıntı geçirici merhem ve kremler, deri jelleri, ağrı kesiciler, antibiyotikler ve iltihap önleyici ilaçlar kullanılabilir.
Alerji Anında Ne Yapmalı? Hasta, böyle bir durumda hemen hastaneye götürülmelidir ya da derhal ambulansa çağrılarak yatar durumda ayakları yükseltilerek ambulans beklenmelidir. Hekim kontrolünde ilaç uygulanarak acilen adrenalin uygulanmalıdır. Yanı sıra duruma göre hastaya sıvı ve oksijen de verilebilmektedir.
Mevsimsel alerjik konjonktivit en yaygın göz alerjisidir. Bireyler, havadaki bitki polenlerinin türüne bağlı olarak ilkbahar, yaz veya sonbahar aylarında bu alerji türünün semptomlarını yaşarlar. Tipik semptomlar arasında berrak, sulu akıntı, kaşıntı, kızarıklık ve yanma mevcuttur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri