Eğer doğum sağlık kuruluşunda gerçekleşmediyse doğumdan sonraki 3 gün içinde işitme taraması yaptırılmalıdır. Eğer böyle bir tarama yapılmazsa bebek yaşına gelip ilk sözcüklerini söylemeye başlayana kadar işitme kaybı belli olmaz. Yenidoğan döneminde işitme kaybını anlamak ebeveynlerin özel dikkatini gerektirir.
Çocuk doğduğunda işitme testini geçse bile daha sonra işitmesini kaybedebilmektedir. Birçok çocuk hayatlarının ilk yıllarında işitme kaybı yaşayabilmektedir. İşitme kaybı enfeksiyon veya yaralanmalar kaynaklı olarak oluşabilmektedir. Çocuk testi geçse bile bu her zaman testi geçebileceği anlamına gelmemektedir.
Yenidoğan bebeklerde işitme testi
Türkiye'de zorunlu olan yenidoğan işitme testi, gelişmiş ülkelerde de standart olarak uygulanır. Bu test, sağırlığın erken teşhisi ve tedavisinde büyük önem taşır. Test, bebek 24 saatini doldurduktan sonra yapılabilir. Ancak en uygun zaman, doğum sonrası 48 saatlik olduğundadır.
Yenidoğan bebeklerde işitme testinin yapılmaması durumunda bebeklerde bulunan işitme sorunlarının tespit edilmesi mümkün olmamaktadır. Bebeklerde bulunan işitme sorunlarının teşhis edilmesi ve tedavi uygulanabilmesi için işitme testi yapılmasının son derece önemli olduğunu söylemek de mümkün olmaktadır.
Tarama testi olarak adlandırılan Otoakustik Emisyon Testi'nde, bebeğin kulaklarına belli şiddette sesler verilir ve iç kulak hücrelerinin verdiği cevap ölçülerek duyup duymadığı anlaşılır. Bu test, bebeğe acı vermez, rahatsız etmez.
İlgili 32 soru bulundu
Bebeğiniz doğduğunda işitme taramasını geçemezse, bu onun sağır veya işitme güçlüğü olduğu anlamına gelmez. Örneğin bebeğin kulağının içindeki sıvı ya da verniks veya odadaki çok fazla gürültü test sonuçlarını etkileyebilir. Aslında, yenidoğan taramasını geçemeyen bebeklerin çoğunda tipik işitme görülür.
"Doğduklarında ise seslere, özellikle insan sesine karşı çok hassastırlar. Üç aylıkken seslere gülücükle tepki vermeye, 6 aylıkken “agu” lara başlarlar. İşitmeyen bebekler bu gelişme safhalarından geçerken, kısıtlı ipucu alacak ve çevreleri ile iletişim kurmakta zorlanacaktır.
Türkiye'de ise her yıl dünyaya gelen 1.300.000 bebeğin 2.000'i işitme kaybı ile doğuyor. Yenidoğan bebeklerde işitme kayıplarının önlenebilmesi ve bebeğin fiziksel, ruhsal gelişim sürecini olumsuz etkilememesi adına doğum sonrası yapılan “Yenidoğan İşitme Testi'nin” önemi büyük.
Yakın çevresinden işitme kaybı olup olmadığına dair soru alanlar başlangıçta kendilerine söylenenleri önemsememeye ve hatta sinirlenmeye eğilim gösterirler. Ancak bu tutum yerine zaman kaybetmeden işitme testi uygulanması gerekir. Her zaman dediğim gibi erken teşhis işitme kaybı tedavisinde fark yaratabilir!
İşitme duyusu
Kulaklar gebeliğin 8'inci haftasında oluşmaya başlar ve 24'üncü haftasında şekillenmiş olur. 6'ncı aydan itibaren bebek işitmeye başlar.
Yenidoğan İşitme Taraması Ücretli Midir? Yenidoğan işitme taraması işlemlerinde herhangi bir ücret alınmaz.
İşitme testi kamu kurumlarında sağlık sigortası kapsamında yapılabilmektedir. Bu nedenle sağlık sigortası olanlar herhangi bir ücret ödemeden işitme testi yaptırabilmektedirler.
İşitme Testi Nerede Yapılır? İşitme testi ses geçirmeyen özel test odalarının bulunduğu hastanelerde ya da işitme merkezlerinde yapılır. Test yaklaşık olarak 15-20 dakika kadar sürer.
Beyin sapı odyometrisi testinde, bebeğe ya da çocuğa birçok elektrot takılır. Bu nedenle test yapılırken, çocuğun uyuması ya da sessiz durması gerekir.
Bu işlem bebeğe hiçbir zarar vermez ve canını acıtmaz. Birkaç dakika süren basit bir ölçümdür. İşitme objektif olarak değerlendirilir, bebeğin hiçbir katılımı gerekmez. Doğumdan sonra 6 saatini doldurmuş her bebeğe işitme testi yapılabilir.
Yapılan bu odyometre testi (işitme testi) subjektif bir testtir, yani %100 kesinliği olmayan bir testtir. Bu test'in tutarlığını etkileyen öncelikle hastanın dikkatli ve doğru cevaplar verip vermediğidir, hastanın kulaklarında uğultu ve çınlamalar olduğunda hastanın doğru cevap vermesi zorlaşır.
(11) İşitme cihazı sağlık kurulu raporu ve odyolojik test sonuçları 4 (dört) ay süreyle geçerlidir. (12) İşitme cihazı kulak kalıplarının yenilenmesinin gerektiğinin tek KBB uzman hekimi raporu ile ibraz edilmesi durumunda Kurumca bedelleri karşılanır.
İlk tavsiye edildiği zamanda cihaz kullanılmazsa işitme hücreleri ve sinirlerde işlevsel kayıp başlar. Sesi Algılayıcı reseptör hücreler ve beyne giden sinirlerin aktif olarak çalışmasının aksatılmaması gerekir. Bu sebeple işitme cihazı kullanılmaya hemen başlanmalıdır.
Yenidoğan işitme testi, bebeklerin doğduktan sonra işitme yeteneğinin denetlenmesidir. Bu testin amacı, bebekte doğuştan işitme kaybı veya işitme bozukluklarının erken tanısıdır.
İşitme: Yenidoğanlar ilk ay içinde insan seslerine ve özellikle sık duyduğu seslere ilgi gösterirler. Konuştuğunuzda sesin kaynağını bulmak için sesin geldiği tarafa yönelirler. Bebeklerde işitme azlığı; zihinsel gelişim, konuşma ve dil gelişimini etkilediğinden çok önemlidir.
Radyolojik olarak Akciğer Grafisi, Göz muayenesi ve KBB muayenesi ile görme ve işitme testlerinizi yaptırabilirsiniz.
İşitme testi yaptırmak için Kulak Burun Boğaz uzmanına muayene olmak gerekmektedir. Doktor muayene sonrası gerekli olması halinde, odyometri konusunda eğitimli ekiplere yönlendirmektedir.
1 aylık bebek; Bu dönemde insan seslerine çok duyarlı olur. Bol bol bebeğinizle konuşabilirsiniz. Yanına yaklaşılıp yumuşak sesle konuşulunca sakinleşir.
Genellikle doğumsal işitme kayıpları genetik geçişli olabiliyor, bu durum iç kulağın gelişmemesi, salyangoz denilen bölümün az gelişmesi veya hiç gelişmemesi ve santral sinir merkezine bağlı olarak değişebiliyor.
Fiziksel ve dilsel gelişim bütün çocuklarda aynı değildir. Bir çocuk ilk kelimeyi 9. ayda, diğer bir çocuk 18. ayda, ilk kompleks cümleyi bir çocuk 3 yaşında, diğer bir çocuk ise 5 yaşında kurabilir. Bebekler 3-6 ay arası ilk "agu" seslerini çıkartarak konuşmaya adım atarlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri