Bu kapsamda, Yenilenmiş Bloom Taksonomisi (YBT) bilgi türü ve bilişsel süreç olarak iki boyuttan oluşmaktadır. Buna göre bilgi boyutunda; olgusal, kavramsal, işlemsel ve üstbilişsel bilgi olmak üzere dört tür bilgi vardır.
Sentez yapmanın değerlendirme yapmaktan daha zor olacağı fikrinin yaygın olarak kabul edilmesi nedeniyle, sentez basamağının yeri değerlendirme ile yer değiştirmiştir. Ayrıca, üst düzey düşünme süreçlerini daha çok vurgulayan yaratma kavramı en üst basamakta yer almıştır.
Şekle göre Yenilenmiş Bloom Taksonomisi'nin bilişsel süreç boyutu “Hatırlama, Anlama, Uygulama, Analiz Etme (Çözümleme), Değerlendirme, Yaratma” basamaklarından oluşmaktadır. Alt basamakları verilen boyutlar, eğitim sürecinin hazırlanması ve sürecinde eğitimcilere yardımcı olacak şekilde düzenlenmiştir.
Bloom taksonomisinin bilişsel alandaki basamakları; bilgi, kavrama , uygulama, analiz, sentez ve değerlendirme olarak ifade edilebilir (Gündüz, 2009).
Bloom'un bilişsel öğrenme alanına yönelik geliştirmiş olduğu taksonomi bilgi, kavrama, uygulama, analiz, sentez ve de- ğerlendirme olmak üzere altı basamaktan oluşmaktadır (Bloom, 1956). Bloom tak- sonomisi hiyerarşik olup düşük zihinsel düzeyden yüksek zihinsel düzeye doğru ilerlemektedir.
İlgili 24 soru bulundu
En üst ve en karmaşık basamaklar olan sentez ve değerlendirme, yenilenen taksonomide yer değiştirmiş ve Değerlendirme (Evaluating) ve Yaratma- (Creating) olarak yeniden adlandırılmıştır (Huitt, 2009). Orijinal ve yenilenmiş taksonomi arasındaki farklar Şekil 1'de gösterilmiştir.
2- KAVRAMA BASAMAĞI: Bilgilerin yorumlanarak farklı ifade edilebildiği basamaktır. Tahminde bulunulur. Tablo-grafik yorumlama, örnek verme, ana fikir söyleme, özet çıkarma alanlarında kullanılır.
Tam Öğrenme modeli (Benjamin Bloom) Ek olanaklar verildiğinde her öğrenci öğrenebilir. Bireysel öğrenmeden ziyade grupla öğrenmeye vurgu yapar. Ek öğrenmeler yapılacaksa homojen gruplara bölünerek yapılabilir. Tam öğrenme için her öğrenci hedeflerin en az %70'ine ulaşması gerekir.
Bloom'un aşamalı sınıflamasında bilgi, kavrama, uygulama, analiz, sentez ve değerlendirme olmak üzere altı düzey (basamak) yer almaktadır.
Bloom tam öğrenme modeli, eğitim alanında önemli bir kavramdır. Bloom tarafından ortaya atılan bu model, öğrencilerin bilişsel, duyuşsal ve psikomotor becerilerini geliştirmeyi amaçlayan bir öğretim yaklaşımıdır. Bloom öğrenme modelinde bilişsel alan, düşünme ve zihinsel süreçlere odaklanır.
Özellikle Bloom ve arkadaşları tarafından hazırlanan Bilişsel Alan Taksonomisi (1956), 48 yıl önce yayımlandığından bu yana dünyada 22 dile çevrilmiştir. Shane (1981), 20. yüzyılda program geliştirmeyi etkileyen önemli yazılan taradığında, bu kitabın ilk 10 içinde yer aldığını ortaya koymuştur.
Bloom'un Bilişsel Alan Taksonomisi (1956) Bilgi-Kavrama-Uygulama- Analiz- Sentez-Değerlendirme Yenilenmiş (Revize Edilmiş) Bloom Taksonomisi (2001) Hatırlama-Anlama- Uygulama-Çözümleme-Değerlendirme-Yaratma Kaynaklar: Bloom, B. S.
Bilişsel alan basamakları veya Bloom Taksonomisi Benjamin Bloom tarafından 1956 yılında "eğitsel hedeflerin taksonomisi" olarak açıklanmıştır. Bireyin bilgiyi işlemesine ve zihinsel süreçleri öğrenmeye yoğunlaşan bir taksonomidir. Bilişsel alanda hedeflenen kazanımlar 6 farklı alt basamakta sınıflandırılır.
Revize edilmiş taksonomide Bloom Taksonomisi'nin bilişsel süreç boyutundaki Bilgi basamağı, Hatırlama; Kavrama basamağı, Anlama olarak düzenlenirken Sentez basamağı, Yaratma basamağı olarak yeniden isimlendirilmiştir.
ve Bloom Taksonomisine Göre Karşılaştırmalı Analizi
Kitaplarda yer alan sorular matematik öğrenme alanlarına göre sınıflandırılarak, her bir soru Bloom Taksonomisi dikkate alınarak kodlanmıştır. Veriler matematik eğitimi alanında iki uzman tarafından bağımsız olarak kodlanmış ve analiz edilmiştir.
Bloom Taksonomisi. Taksonomi: Istendik davranışların basitten karmaşığa, kolaydan zora, somuttan soyuta, birbirinin önkoşulu olacak şekilde aşamalı sıralanması. Duyuşsal Alan (Karthwohl, 1964): sevgi, korku, ilgi tutum gibi duygusal yönlerin baskın olduğu alan.
Yordama, Bloom'un sınıflamasında kavrama düzeyinin bir alt basamağı olmasına rağmen, Hannah ve Michaelis'in sınıflamasında daha üst basamağa konulmuştur. Uygulama basamağı ise beceriler alanında yer almıştır.
Bloom'un taksonomisinde; Bilişsel alan; düşünce, zihinsel etkinlikler, yorum yapma gibi davranışları içerir. Duyuşsal alan; duyarlılık, inanç, tutum, ilgi, dünya görüşüne sahip olma gibi içsel davranışları içerir. Devinişsel alan; hareket, spor, kaslarla ilgili beceri gerektiren davranışları içerir.
Hedeflerin taksonomik sınıflandırılması Bilişsel (Cognitive) Alan Taksonomisi Zihinsel süreçlerimizle (Dikkat, algı, düşünme, bilgiyi işleme vs.) ilgili olan öğrenmelere vurgu yapan alandır.
Tam öğrenme modeli, Bloom tarafından ortaya atılmış olup okuldaki öğrenci başarısını %90'a çıkarmayı hedefleyen bir öğretim sürecini ele alır. Eğitim bilimleri sınavında öğretim yöntem ve teknikleri dersi içerisinde yer alan bir konudur.
Bloom, tam öğrenme modelinin ana değişkenlerini, öğrenci nitelikleri, öğretim hizmetinin niteliği, ve öğrenme ürünleri olarak belirlemiştir. Öğrenci nitelikleri olarak ele alınan giriş davranışları, «bilişsel iş davranışları»nı ve «duyuşsal giriş özelliklerini kapsamaktadır.
Bloom'un taksonomisi düşünme yöntemlerini öğretmek için bir araç durumundadır. Eğitim sistemi içerisinde öğrencilerinin düşünme yetilerinin geliştirilmesi önemli rol oynamaktadır. Bunun sebebi modern ve teknolojik toplumların bilgiyi saklamaktan ziyade, bu bilgiyi işleyerek kullanabilen bireylere ihtiyaç duyulmasıdır.
#Duyuşsal #alan #taksonomisi Alma (farkında oluş, dikkat ediş, dönüklük, haberdar oluş, duyarlık vs.) Tepkide bulunma (razı oluş, istekli oluş, gönüllü oluş, zevk alış, haz alış vs.) Değer verme (takdir ediş, önemseyiş, kabul ediş, düşkünlük, adanmışlık vs.)
aşamalı sınıflandırma olarak da geçer. benjamin bloom'un bilişsel alan hedeflerini sınıflandırdığı çalışmasıdır.
ziyade, öğrencinin bilişsel ve duyuşsal giriş özellikleri ile öğretim hizmetinin niteliği gibi değiştirilebilir değişkenler üzerinde daha fazla durmaktadır. Tam öğrenme, okuldaki beklenen başarıyı yaklaşık %80-90 düzeyine çıkarmayı hedefleyen bir yaklaşımdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri