Bir konu bulmak veya bir araştırma sorusu formüle etmek ilk adımdır. İyi tanımlanmış bir problem, hedeflerin belirlenmesinden teknik seçimine kadar araştırma sürecinin tüm aşamalarında araştırmacıya yol gösterecektir.
1- Problemin / Konunun saptanması: Her bilimsel araştırma, mevcut bir problemin tanımlanması ya da bilim bir konunun belirlenmesi ile başlar. Ya güncel bir soruna çözüm getirmek ya da belli bir konu hakkında sonuca ulaşmak için yapılır. Kesin bir sonuca ulaşmak için sistemli ve sıralı bir şekilde ilerlenir.
Bilimsel yöntem, - Problemin veya sorunun belirlenmesi - Araştırma( veri toplama ) - Hipotez - Deney - Sonuç ve değerlendirme basamaklarından oluşur..
Araştırma yapılacak konu hakkında problemin belirlenmesi. Belirlenen problem hakkında gözlemler yapılarak bilgiler elde edilmesi. Yapılan gözlemler ve deneyler sonucunda verilerin toplanması Problemlerin çözümü için sunulan geçici hipotezlerin belirlenmesi.
İlgili 34 soru bulundu
Araştırma süreci, bir araştırmacının proje tarafından değerli kabul edilecek ve ilgili konuya odaklanacak bilgi üretmek için geçmesi gereken bir dizi sistematik prosedürden oluşur.
Araştırma verileri toplanmadan önce hipotezler saptanmalıdır. İyi bir hipotez, araştırmanın organize edilmesi açısından çok kullanışlıdır. Hipotez, araştırmayı belirli değişkenler arasındaki ilişkinin incelenmesi şeklinde sınırlar ve veri toplamanın, çözümlemenin ve yorumlamanın uygun yöntemlerini önerir.
1) Görüldüğü üzere öncelikle amaç oluşturmak gerekmektedir. Amaç oluşturulurken literatürden, toplumsal problemlerden, başka çalışmaların önerilerinden veya kendinizin hali hazırdaki ilgi alanlarınızdan oluşturabilirsiniz.
araştırma yönteminin geliştirilmesi, verilerin toplanması ve analizi, karar verme ve yorumlama.
Tüm bilimsel araştırmalar yeni bilgiye ulaşmak üzere bir araştırma sorusu sorulmasıyla ve bu soruyu yanıtlamaya yönelik bir varsayım (hipotez) kurulmasıyla başlar. Varsayım açık, özgül ve doğrudan soruya yönelik olmalıdır. Varsayımın sınanabilir ve sağlam olması araştırmanın temelini oluşturur.
Araştırma problem çözmeyi amaçlar Problemlere güvenilir çözümler bulmalıdır Gözlenebilir, ölçülebilir verilere dayalı olmalıdır Yapılan gözlem ve tanımlar doğru olmalıdır Yapılan araştırmada kişisel yanlılık yok edilmelidir. Araştırmalar kayıt altına alınmalıdır.
Araştırmacılar üç temel araştırma yöntemi türü kullanır: nitel (kalitatif), nicel (kantitatif, sayısal) ve karma yöntemler. Bu geniş kategoriler içinde daha spesifik yöntemler, vaka çalışmaları, kendi kendine raporlama ve anketler gibi bir dizi seçeneği içerir.
Bilimsel araştırma, etrafımızda olup biten olayları ve doğa olaylarını doğru ve güvenilir bir şekilde anlamlandırmak, asıl kaynaklarını bulmak ve neden-sonuç ilişkisiyle açıklamak için planlı ve sistematik bir yöntem izleyerek verileri toplamayı, çözümlemeyi, yorumlamayı ve değerlendirmeyi içerir.
Çözüm geliştirme, Çözümü test etme, Sonuçları analiz etme, Sonuçların uygulamaya konulması gibi aşamalardan oluşur.
Araştırma Raporunun Yazılması
Araştırma sürecinin son evresi araştırma raporunun yazımını ve yayımını içermektedir. Yazar hangi problemi hangi nedenle seçtiğini, veri toplama yöntem ve tekniklerini, araştırmayı yönetmek için kullanılan araçları, elde edilen sonuçları ve yapılan yorumları ifade etmelidir.
Bilimsel araştırma ise, bilime katkıda bulunmak amacıyla problemlere güvenilir çözümler arayarak, sistemli ve planlı bir şekilde veri toplayarak, toplanan verileri belirli yöntemlerle analiz edip, elde edilen analiz sonuçlarının değerlendirilerek, raporlanmasıdır.
Araştırma deseni (modeli), araştırmanın sorularını cevaplamak ya da hipotezlerini test etmek amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen bir plandır. Araştırma amacına uygun ve ekonomik olanak, verilerin toplanması ve çözümlenmesi için gerekli koşulların düzenlenmesidir.
Bilimsel yöntem, doğru ve güvenilir sonuçlara ulaşmak amacıyla bilimsel sorunları çözmek için kullanılan bir düşünce sürecidir. Bu süreç, gözlem, hipotez oluşturma, deney tasarlama, veri toplama, veri analizi ve sonuç çıkarma gibi aşamalardan oluşur.
Bilimsel Yöntemin Temel Varsayımları
Olaylar arasında sistemli neden-sonuç ilişkileri vardır. Tümevarım ve tümdengelim sentezi ile geçerli ve güvenilir bilgi toplanabilir. Olaylar metafizik görüşlere dayalı olmaksızın açıklanabilir.
Yapılan tüm bu bilimsel araştırma basamaklarının son halkası olan raporlama aşamasında, toplanan verilerin, ortaya çıkan hipotezin ve tespitlerin değerlendirilmesi yapılır. Bunun sonucunda net bir sonuç elde edilmiş olmalıdır. Sonucun toplumun yararına ve faydasına uygun olması beklenir.
Hipotezler sınanabilir, bilimsel, çoğul ve anlaşılabilir olmalıdır. Bilimsel araştırma yöntemi seçilir. Bilimsel araştırma, betimleyici, açıklayıcı veya deneysel olabilir. Yöntem, literatür taraması ve analizleri içerebilir.
İlk aşamada araştırmacı bir konu ve bu konunun amaçlarını belirlemiş olmalıdır. Araştırmacı çalışma konusu ile ilgili kapsamlı bir bilgiye sahip ve görüşme konusuna hâkim olmalıdır. Dolayısıyla hangi konuların amaç için önemli olduğunu bilmelidir (Kvale ve Brinkmann, 2008).
Temel Araştırma, uygulamalı araştırmada karşılığını ve tamamlayıcısını bulur. Bunlar, veri üretirken ve üretilen verilere bir fayda sağlarken kullanılan iki kullanışlı araştırma yöntemidir. Çok belirgin farklılıklar vardır ve bunları anlamak, yeni bilgi yaratmak için izlenen yolu anlamanızı sağlayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri