Tatlı patates olarak da bilinen yer elması kahverengi kabuklu bir kök sebzedir.
Yerelması (Helianthus tuberosus), papatyagiller ailesinden, ayçiçeğigiller (Helianthus) cinsinden, yenilebilir köksapları yumru durumunda olan bir bitki. Köksaplarının yemeği ve salatası yapılabildiği gibi meyve olarak da tüketilebilir.
Kalorisi oldukça düşüktür. Diyet listelerinin önemli besin kaynağıdır. Tüketimi oldukça zengin bir şekilde tariflerde yer alır.
Kış Meyveleri:
Kış mevsimine göre yenecek sebzeler arasında ise yer elması, lahana, bal kabağı, pırasa, karnabahar, kereviz, brokoli, kara lahana, havuç, ıspanak, pazı, turp bulunur.
Çünkü sürekli yer elması yemek imkansız ve 7-Keto oranı yaşla birlikte azalıyor. Bu açığı kapatmak için günde 200 miligram 7-Keto maddesi alınması öngörülüyor. Haftada iki kere falan yer elması yenebilir.
İlgili 45 soru bulundu
Böbrek sağlığına faydalıdır ve böbreklerin düzenli çalışmasını sağlar. Besleyici ve düzenleyicidir. Solunum yolu rahatsızlıklarına birebirdir. Öksürüğü keser.
Daha önce dediğimiz gibi yer elması çiğ olarak tüketilebilen bir sebzedir.
Tatlı patates olarak da bilinen yer elması kahverengi kabuklu bir kök sebzedir. Latince adı Helianthus tuberosus olan yer elmasının çeşitlerine göre renkleri de değişkenlik gösteriyor.
Yer elması toprak altında yetişen, tat olarak turpa benzeyen bir yiyecektir. İçerisinde nişasta ve zararlı maddeler bulundurmayan bu yiyeceğin sağlık açısından hiçbir zararı yoktur. Hatta içerisinde nişasta bulundurmadığı için şeker hastaları tarafından bile tüketilebilir.
Trabzon hurması bir subtropik iklim meyvesidir. Bununla birlikte sıcak ılıman iklim şartlarına da adapte olmuştur. Ağacı kışın yapraklarını döktüğü için düşük kış sıcaklıklarına, diğer subtropik meyve türlerine göre daha dayanıklıdır.
Yer elması; pişmiş veya çiğ olarak tüketilebilmektedir. Kaynatılarak, haşlanmış bir biçimde yendiği gibi çiğ haline tuz dökülüp limon sıkılarak da tüketilebilir. Bir başka kullanım şekli ise salatalardır. Salataların içerisinde tüketilebilmektedir.
Yer elması sağlıklı bir bağırsaklar için mükemmel bir besindir. Bu faydalı sebze sindirime yardımcı olur ve kabızlık durumunda bağırsak geçişini düzenler.
Yer elmasının yetiştirilme şekli patates anımsatırken tadı ise, turp ve enginara benzemektedir ve bu tadın oluşmasına neden olan etken ise, yapısında barındırdığı insülin maddesidir. İçeriğinde nişasta barındırmaması nedeni ile şeker yani diyabet hastaları ve tansiyon hastaları da korkmadan tüketebilir.
Yer elması üzerinde yumrular bulunan, bir kök sebzedir.
Peki Havuç? Sıkça sorulan “Havuç meyve mi sebze mi?” sorusuna da bir yanıt bulalım. Köklü bir besin olduğu için havuç kök sebze grubuna girmektedir.
Yediğiniz şey çekirdekliyse meyve, yaprak ya da kökse sebze olarak tanımlanıyor bir başka deyişle. Buna göre pek çoğumuzun sebze olarak isimlendirdiği kabak, domates, salatalık, hatta fasulye gibi yiyecekler meyvedir. Soğan, patates, ıspanak, marul gibi yiyecekler ise sebze sınıfına girer.
İşte yer elmasının mucizevi faydaları….
Çok düşük kaloriye sahiptir. Bu nedenle kilo vermek için; diyet ve spor yapanlara ara öğün olarak önerilir. Haşlanmış suyu ile saçların yıkanmasında saçları parlatır ve saç diplerini kuvvetlendirir.
Şeker hastaları bol bol yiyebilir: Kan şekerini düzenler
Yer elmasının içinde bulunan vitamin ve mineraller kan şekerinin de doğal olarak düşmesine etki eder. Bu yüzden şeker hastaları yine de bir uzmana danışarak sıklıkla yiyebilir.
Haziran ve Temmuz ayında çiçeklerini veren sebze, sonbaharda hasat edilir. İlk hasadın yumruları çok küçük olursa tekrar ekilerek Ekim ayında tekrar toplanır. Kısacası, bu yeraltında yetişen sebzeyi pazarlarda Ekim ayından Kasım ayının sonlarına kadar pazarlarda bulabilirsiniz.
Yer elması hangi besin grubuna girer? Patatese oldukça benzeyen yer elması yine patates gibi toprakta yetişir ve besin değeri yüksek bir sebzedir. A ve C vitamini barındıran yapısı bunlara ek olarak kalsiyum, demir ve fosfor açısından zengindir.
Elmada C, A, K, B6 ve E vitaminleri bulunur. C vitamini besinler yoluyla sağlanmalıdır. Yorgunluğu azaltmaya yardımcı olur, sinir sisteminin düzgün çalışması ve bağışıklık savunması için gereklidir, demir emilimini artırır. İçerisinde bulunan polifenoller sayesinde antioksidan özelliklere sahiptir.
Eğer sindirim zorluğu çekeceğini düşünüyorsanız bebeğinizin 10 aylık olmasını bekleyin ve yerelmasını o zaman verin. Verdikten sonra da bir sindirim zorluğu çekip çekmediğini kontrol edin. Yerelmasının içinde çok az miktarda nitrat var. O nedenle yerelmasını pişirdiğiniz suyu yemeklere eklemeyin.
Bol suda duruladıktan sonra fazla suyunu kağıt havlu yardımıyla aldığınız doğranmış yer elmalarını parti parti kızgın yağa bırakın. Aralarda karıştırıp hafif bir renk alana kadar 2-3 dakika kızartın.
Güneş alan her türlü toprakta büyüyen yer elması, uzun boyu ve sarı renkteki çiçekleri ile ayçiçeğine benzer. Hafif tadı ve düşük kalorisi ile ünlü olan bitki, bej ile turuncu arasında bir renge sahiptir.
Suyu süzüldükten sonra kaynar suya atılır. Yer elması kaç dakikada haşlanır? Sekiz dakika kadar haşlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri