Yer fıstığı, baklagiller familyasından Arachis cinsinin bir türüdür. Tohumlarında %45-60 oranında yağ, %20-30 oranında protein, %18 oranında karbonhidrat, vitaminler ve madensel maddeler ...
Yer fıstığı sodyumda doğal olarak düşük olsa da, tuzlu fıstık yemek kan basıncını yükseltebilir. Çok fazla sodyum, su ve sıvıları kan dolaşımınıza çekerek yüksek tansiyona neden olabilir. Bu nedenle, yemeden önce düşük sodyumlu veya tuzsuz fıstıkları tercih edin.
Fıstık B6, B9 ve E vitaminlerinin yanında; niasin, riboflavin, thiamin gibi maddeleri ve sağlık açısından oldukça faydalı olan pantotenik adında bir asit içerir. Potasyum, manganez, bakır, kalsiyum, magnezyum, demir, selenyum, çinko ise fıstığın içerdiği minerallerin bazılarıdır.
Tuzlu fıstık aslında yer fıstığının bir miktar işlem görmüş haline denir. Çok eski zamanlardan beri dünyanın hemen her bölgesinde besin kaynağı olarak tüketilen tuzlu fıstık, yer fıstığının su, un, tuz ve limon tuzu ile kavrulmasından elde edilir.
Kabuklu yer fıstıkları olgunlaştıktan sonra hasat ediliyor. Bu fıstıklar sanayi tipi iyotsuz tuz, un, su ve limon tuzundan oluşan özel bir karışıma ilave ediliyor. Karışım, bu işlem için özel olarak kullanılan dev kazanlarda 145ºC'de kavruluyor. İşlemin ardından tuzlu yer fıstığı paketlemeye ve satışa hazır oluyor.
İlgili 16 soru bulundu
Tuzsuz fıstık; yer fıstığının bir miktar işlem görmüş halidir. Çok eski zamanlardan beri dünyanın her yerinde besin kaynağı olarak tüketilir. Yer fıstığı ise tohumunda yağ, protein, karbonhidrat, vitamin ve mineraller bulunan, baklagiller familyasının zengin ve lezzetli bir üyesidir.
Kalori açısından zengin olmasına rağmen yer fıstığının kilo yapmamaktadır. Bu nedenle yer fıstığını gönül rahatlığıyla yiyebilirsiniz. Birçok diyetisyen yer fıstığı diyeti yapmayı tavsiye etmektedir.
Antep Fıstığı ön eleme ve temizleme işlemleri yapıldıkdan sonra, dış zarı soyulup, 150 derece sıcaklıkta tuz ile kavrulmaktadır. Tuz oranı maximum %0,9 dur.
Kabuklu fıstık dışı neden tuzlanır? kilo ile açık kuruyemiş satılan yerlerde yer alan yer fıstığıdır. karayolları tuzlama ekipleri bile daha az tuz ile haşır neşir olmaktadırlar. çöpe atılacak olan dış kabuğunu 2 cm'lik tuz tabakası ile kaplamanın amacı, ürünün kilo basmasını sağlamak ve haksız kazanç elde etmektir.
Yer fıstığı içeriğindeki besin maddesi sebebiyle çok faydalı olsa da bazı zararları da vardır. Kolesterolü yükselttiği için doktor kontrolünde tüketilmelidir. İçeriğindeki yağ sebebiyle fazla kilo alımına sebep olacağından dolayı düzenli tüketiminde miktar aşılmamalıdır.
Yer fıstığı: Yer fıstığı kan şekerine karşı etkilidir. Özellikle yer fıstığı ezmesi, kan şekerini düşürücü etkiye sahiptir.
Kötü kolesterolü düzenleme konusunda oldukça iyi olan yer fıstığı hafızayı güçlendirir. Aynı zamanda kalp damar rahatsızlıklarına karşı koruyucu özelliğe sahiptir. Bu sebeple inme riskini azaltır. Kabızlıktan korur, beyin gelişiminde etkilidir.
Fındık, badem ve ceviz gibi magnezyum açısından zengin yağlı tohumlar hipertansiyon tedavisine destek olur.
Kabak çekirdeği
Bunlar, kan damarı gevşemesi ve kan basıncının düşürülmesi için gerekli olan nitrik oksit üretimi için gerekli bir amino asit olan magnezyum, potasyum ve arginin de dahil olmak üzere kan basıncı kontrolü için önemli olan konsantre bir besin kaynağıdır.
Yer fıstığı günde ne kadar yenmeli
Yer fıstığının faydalarını görebilmek için haftada 4-5 gün 1 avuç tüketebilirsiniz. Eğer fıstık ezmesi şeklinde tüketiyorsanız, şekersiz fıstık ezmelerini tercih etmeye özen gösterebilirsiniz. Böylelikle şeker alımının önüne geçebilirsiniz ve kilo problemlerini önlemiş olursunuz.
Tuzlu fıstık, yer fıstığı bitkisinin işlenmesi ile elde edilir. İşlenmek üzere ayrılan yer fıstığı meyveleri; un, tuz, limon ve su karışımından oluşan sosla birleştirilir. Yer fıstıkları, limon tuzu sayesinde daha güzel ve hızlı kızartılırken; un ve su sayesinde de tuzun fıstıkların üzerine yapışması sağlanır.
Yer fıstığı, baklagiller familyasından, yüksek yağ oranı içeren tohumlara sahip, protein bakımından zengin ve kaliteli karbonhidrattan oluşan bir bitkidir. Adana, Osmaniye, Kahramanmaraş başta olmak üzere Doğu Akdeniz ve Güney Doğu Anadolu bölgesinde yetiştirilir.
Yer fıstığının kalorisi az olduğu için kilo aldırmaz. Antep fıstığı ise yağlı bir fıstık olduğu için kilo aldırması ile bilinir.
Leblebi, kuru yemişler arasında en düşük kaloriye sahip olması yönüyle dikkat çekmektedir. Karbonhidrat ve B grubu vitaminleri açısından oldukça güçlüdür. Kansızlığı gidermede etkili olan leblebinin kalori bilgisine göz atalım: 1 avuç leblebi: 24 kalori.
İçeriğindeki B vitamini, magnezyum ve diğer mineraller metabolizmayı artırarak yağ yakımını hızlandırabilir. Yer fıstığı aynı zamanda yağ kaybını artıran oleik asit gibi sağlıklı yağlar içerir. Bu sağlıklı yağlar, vücudun yağ yakmasına yardımcı olur ve kilo kaybına katkıda bulunur.
Kuru yemişler kavrulduğunda daha lezzetli bir hale geliyor, tazeleniyor, şüphesiz. Kavurma sırasında ilave edilen tuz ve ısı ayrıca mikropların öldürülmesine de yardımcı oluyor.
Tavamıza fıstıklarımızı koyalım, sonra yarım su bardağı suyumuzun içerisine tuzumuzu katalım ve karıştıralım. Tavamızın altını açalım, biraz fıstıkları ısıtalım ,ama 1 dk geçmesin yoksa tuzlu suyumuzu koyduğumuzda tavamıza hemen suyunu çeker ve istediğimiz gibi olmaz .
Kabuklu yer fıstığı istiyorsanız, önce biraz temizlik yapmanız gerekmektedir. Kabuklar üzerinde biriken fazla kiri çıkarmak için kısa bir süre soğuk suyla durulanmalıdır. Yıkama işlemi sona erdikten sonra fıstıkları bir kağıt havluyla kurulayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri