Kullanma Belgesi isteme formu ve ekleri : Açılmış olan yeraltısuyu arama kuyusunda bulunan suyun, işletilmesi istenildiği takdirde; kullanma belgesi isteme formu ve eklerinin, ilgili DSİ. Bölge Müdürlüğünce onayını takiben, müracaat sahibine kullanma belgesi verilir.
Madde 13 – Arama, kullanma veya ıslah ve tadil belgesi almak isteyen kimse, doğrudan, doğruya, bulunduğu yerdeki Devlet Su İşleri Umum Müdürlüğü teşkilatına, Devlet Su İşleri Umum Müdürlüğü teşkilatı yoksa, en yakın mülkiye amiri vasıtasiyle, Devlet Su İşleri teşkilatına müracaatla belge talebinde bulunur.
Jeoloji Mühendisi önce Arama Belgesi düzenleyerek ilgili DSİ Bölge Müdürlüğüne teslim eder. DSİ Bölge Müdürlüğü kontrol mühendislerinin incelemesi sonucu saha sondaj yapılmasına uygun bulunduğu taktirde DSİ tarafından arsa sahibi adına Arama Belgesi düzenlenir. Bu belge sondaj yapmak için gerekli izin belgesidir.
Devlet 10 metreden daha derin kuyuları, madenlerde olduğu gibi kamu malı kabul etmiş ve yeraltı suyundan istifadeyi izine bağlamıştır. Kuyu ruhsatları DSİ'nin ilgili bölge müdürlüklerine kayıtlı firmalar tarafından alınmaktadır.
Derinliği ve çapı her ne kadar olursa olsun, ruhsat alınmadan kuyu açmak yasaktır. Derinliği 10 MT.'den küçük kuyular, sığ ya da keson kuyu olarak adlandırıldığından bu kuyuları açmak ve işletmek için de artık keson kuyu ruhsatı alınmaktadır.
İlgili 17 soru bulundu
Her bir sondaj ve su kuyusu başvurusu için 2020 ve 2021 yılları için 500,00 TL olarak etüt ve inceleme bedeli alınacaktır.
Fakat yeni çıkan yasalarla birlikte artık derinliği ve çapı her ne olursa olsun, ruhsat alınmadan kuyu açmak yasaktır. Bu kuyuları açmak ve işletmek için artık keson kuyu ruhsatı alınmaktadır.
167 sayılı Yer altı Suları Hakkındaki Kanun gereği Yeraltısuyu (YAS) Arama ve Yeraltısuyu (YAS) Kullanma Belgesi (Ruhsatı) alınması zorunludur. Aynı kanuna göre 10 metre ve daha sığ olan kuyular için herhangi bir ruhsat alınmasına gerek yoktur.
10 metrenin altındaki her artezyen kuyu işleminde izin zorunludur. Bu izin Devlet Su İşleri'nden alınmaktadır. Arazisine artezyen kuyu açtırmak isteyen kişiler bu işlemi yapan firmalar ile iletişime geçmelidirler. Bu firmalar gerekli mühendislik çalışmaları yaptıktan sonra kişi adına izin belgesi de çıkarabilmektedir.
10 metreden sığ olan kuyular ise kanun kapsamında değerlendirilmemekte ve kişilere bu konuda serbestlik tanınmaktadır. Yasalar, iki su kuyusu alanı arasında yaklaşık 500 metre kadar mesafe bırakılmasını zorunlu kılmaktadır. Aksi halde yeraltı suyu arama ve kullanma ruhsatlarını almak mümkün olmayacaktır.
Ruhsatların her birinin dsi tarafından teslim edilme süresi 21 gündür. Artezyen Arama Ruhsatı çıktıktan sonra sondaj açılır, bu ruhsatın geçerlilik tarihi 1 yıldır. Yeterli su bulunduktan sonra sondaj tamamlanır, firmamız tarafından dsi bölge müdürlüğüne tekrar müracaat yapılır.
İhbar edenin kimlik bilgisinde gizlilik ilkesi esastır. Kaçak veya usulsüz su kullanımlarını ALO 185, www.tiski.gov.tr veya size en yakın Şube Müdürlüğü'müze başvurarak bildirebilirsiniz.
Buna göre gerek kaynaklar gerek yeraltı suları, içinden çıktığı arazi malikinin mülkiyetindedir. Zira kaynaklar içinden çıktığı arzın madde itibariyle muhtevasına dâhildir. Dolayısıyla kaynağın mülkiyeti araziden bağımsız olarak başkalarına devredilemez. Bu durum, TMK. m. 718 ve 756 hükümlerinin ortak bir gereğidir.
Kullanma Belgesi isteme formu ve ekleri : Açılmış olan yeraltısuyu arama kuyusunda bulunan suyun, işletilmesi istenildiği takdirde; kullanma belgesi isteme formu ve eklerinin, ilgili DSİ. Bölge Müdürlüğünce onayını takiben, müracaat sahibine kullanma belgesi verilir.
Yeraltı sularının mülkiyeti: Madde 1 – Yeraltı suları umumi sular meyanında olup Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır.Bu suların her türlü araştırılması, kullanılması, korunması ve tescili bu kanun hükümlerine tabidir.
Sondaj kuyu fiyatları 30.000 TL'den başlayarak sondaj kuyusunun konumu ve derinliğine göre fiyat artmaktadır. İstanbul'da en fazla 50 mt. ile 200 mt. aralığında sondaj kuyusu açılmaktadır. Su kuyusu sondaj fiyatları da 30.000 TL ile 80.000 TL arasında değişmektedir.
Bir su kuyusu bedeli ne kadar? 3.000 Euro'ya normal standartlarda bir su kuyusu açtırabilirsiniz. Normal su kuyularından yaklaşık 400 kişi faydalanır.
Bu kapsamda yer altı suları, her bölgede farklı derinliklerde olabilmektedir. Sondaj yöntemiyle ulaşılabilen sular bazen 1000 metre, bazen ise 100 metrede çıkabilmektedir. Bu derinliklere göre de uygulanan sondaj teknikleri değişiklik gösterebilmektedir.
Tarım ve Orman BakanlığıAlo 174 İhbar ve Şikayet.
Derinliği en az 10 metre olan su sondaj kuyularını açabilmek için Devlet Su İşleri tarafından onaylanmış Yeraltı suyu kullanma belgesi ya da yeraltı suyu arama belgesi alması gerekir. Bu belgelere kuyu ruhsatı denir. 10 metreden daha sığ kuyular için böyle bir ruhsata ihtiyaç yoktur.
Sondaj Ruhsatı alınmadan da sondaj kuyusu açılabilir mi? Derinliği ve çapı her ne kadar olursa olsun, ruhsat alınmadan kuyu açmak yasaktır.
Sondaj veya Artezyen Kuyusunun açılması işlemi arama belgesi alındıktan sonra başlanır. Bu belgenin geçerlilik süresi 1 yıldır.
Tesisin belirlediği suyun max. %10 fazlası kadar su kullanabilirler. Kapalı havza içerisinde yer alan tesislere de kuyu açma ya da kullanma izni verilmiyor. Sadece acil durumlarda( yangın vs. ) kullanabilmesi için izin veriliyor. Proseste ve insani tüketim amaçlı kullanım yasaklanacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri