Yerden Isıtma mı Petek mi Enerjiyi Daha Verimli Kullanır? Petek sisteminin en yüksek sıcaklığı verebilmesi için kombinin 90 derecelere kadar ısınması gereklidir. Yerden ısıtma sistemleri ise en yüksek 55 derece sıcaklıkta çalışır. Yani yerden ısıtma sistemleri peteklerin harcadığından çok daha az güç ve enerji harcar.
Yerden ısıtma sistemi sürekli çalıştırılan petekli sisteme göre biraz daha fazla yakıt tüketir. Hatlar uzun olduğu için devir daim esnasında su daha çok soğur ve tekrar ısınması gerektiğinde kombi daha fazla yakıt harcar buda daha fazla yakıt tüketimine neden olur. Mekânın ısı yalıtımı da bu konuda çok etkili olur.
YERDEN ISITMA SİSTEMİ PETEKLİ SİSTEME GÖRE SAAT BAZINDA AYNI ŞARTLARDA %44 DAHA AZ YAKIT TÜKETMEKTEDİR.
Yerden ısıtma sistemi ısınma olarak kaliteli bir sistemdir ve ayaklardan başlayarak ortamı ısıtır. Petek sistemine göre daha konforlu, iyi ısı sağlar. Petek gibi yer kaplamaz ve odalarda eşya koyulacak yerlerin seçimine engel olmaz.
Yerden ısıtmaya petek eklenir, ancak petekler verimli çalışmaz. Peteklerin ısıtması için ihtiyacı olan sıcaklık ile yerden ısıtmanın ihtiyacı olan sıcaklık farklı. Sıcaklığı artırsan petekler ısınır ama yerden ısıtma fazla ısı yayar.
İlgili 33 soru bulundu
Evinizin herhangi bir odasına yerden ısıtma sistemi döşettiğinizde; kilim, halı ve diğer zemin dekorlarının o odada daha az kullanılması gerekebilir. Bu tür dekorasyonlar, tıpkı radyatör üzerine atılmış bir kilim gibi yerden ısıtma sistemlerinin verimini düşürebilir.
Yerden Isıtmada Hangi Çeşit Malzeme Kullanılmalı: Seramik mi Laminant mı? Ev ve iş yerlerimizde tadilat yapılmadan yerden ısıtma uygulaması istiyorsak bunun tek yolu parke altından karbon ısıtma filmleri ile ısıtma yapmaktır. Karbon ısıtıcı filmlerin seramik ya da beton altında kullanılması uygun değildir.
Yerden ısıtma sistemlerinin kullanım ömrü genellikle binaların kullanım ömrü kadar olmaktadır. Sistem belirli bir kullanım yılı sonunda yenileme gerektirmemekte ortalama 100 yıl ömür biçilebilmektedir.
Örnek vermek gerekirse; ısı pompası kullanılan 100 metrekare büyüklüğündeki bir evde radyatörle ısınılıyorsa 300 TL, yerden ısıtma yapılıyorsa 200 TL civarında aylık elektrik tüketimi gerçekleşir.
Yerden ısıtmalı evlerde halı seçiminde zemin sıcaklığının yüksek olması hav yüksekliği az ve ince halıların tercih edilmesini gündeme getirir. Bu nedenle, makine ve jüt halılar ile kilim modelleri popüler seçimler arasındadır.
Radyatör Sistemleri en az 70-80 °C sıcak su ile çalışırken yerden ısıtma sistemi 35-55°C mertebelerinde çalışır. Daha düşük sıcaklıklarda ısınma sağladığı için yerden ısıtma sistemleri daha enerji verimlidir.
Yerden Isıtma Ortalama Maliyeti, Otomasyonsuz m² 'de 350- 500 TL arasında, Otomasyonlu m²'de 600 - 1000 TL arasında Değişkenlik Göstermektedir. Kullanılacak Malzeme ve Net Fiyatlar İçin Mimari Projenizi Bize Göndermeniz Yeterli Olacaktır.
Konvansiyonel ve Yoğuşmalı kombi fark etmeksizin dilediğiniz kombiyi yerden ısıtma sistemlerinde kullanabilirsiniz. Genel olarak kombilerin başlangıç sıcaklık ayarı 30 – 40 derece arasında değişir, yerden ısıtma sistemleri için kullanılan max. sıcaklık ayarı 40 derecedir.
Sonradan yapılacak yerden ısıtma sisteminin maliyeti genel olarak ilkinden daha pahalı olmaktadır. Sonradan yerden ısıtma sistemini yapabilmek için betonun kırılması gerekir. Bilinmesi gereken bir diğer nokta da kablolu sistemin yeni inşaatlarda ya da tadilat halindeki yapılarda yapılmasının mümkün olduğudur.
Yerden Isıtma Tesisat temizlenmesi yapılmayan alanlarda kötü bir koku oluşmaktadır. Bunun sebeplerinde birisi sitemde oluşan bakteri ve mantar oluşumu faaliyetleridir.
Yerden ısıtma sistemi 35-55°C derece mertebelerinde çalıştığı için bu sıcaklık aralıklarında PE-RT boruların basınç dayanımı PE-x borulara göre %1-2 daha iyidir, yani kullanım ömrü daha uzundur. Her iki boru tipini seçerken oksijen bariyerli olmasına dikkat edilmelidir.
Isı pompası enerji aldığı kaynağı ısıtma yaparken soğutur, serinletme yaparken ise ısıtır. Isı pompasının içerisinde bir soğutucu akışkan devresi vardır ve bu akışkanı basınçlandıran bir kompresör vardır.
Elektrikli yerden ısıtma sistemi, doğalgaz sistemine göre %44 daha az yakıt yakmaktadır. Bu durum sonucunda büyük bir afaki fark görmekteyiz. Hem sıcaklık verimi yaşatan elektrikli yerden ısıtma sistemi, aynı zamanda yakıt tasarrufu da sağlamaktadır.
Temel olarak yerden ısıtma yakıt tüketimi için güneş enerjisi, doğalgaz, katı veya sıvı yakıtlar tercihler yer almaktadır. Yani yerden ısıtma neyle çalışır sorusu için de birçok farklı cevap verilebilir.
Ayrıca uzun süre koruma sağlayan bu kimyasal sayesinde, hem ısıdan verim sağlanır hem de enerji tasarrufu sağlanmış olur. Yerden ısıtma sisteminin bakımı uzun süre yapılmazsa; bakteri ve kireçlenmeden dolayı borular tamamen kullanılamaz hale gelmektedir. Böyle durumlarda yerden ısıtma sistemi için yıkama yapılamaz.
Netice itibariyle boruların içinde kireçlenmeler artar, bu da daha fazla enerji sarfiyatı demektir. Bir başka ifade ile suyun sertliği zamanla ve ısıya uğradığında çözünürlüğünü kaybederek yüzeylere yapışır. Sistemin böyle çalışması enerji tüketimi yanında yerden ısıtma ısıtmıyor problemine de sebep olabilir.
Radyatörlü sistemler çalışmaya başladığında, ortamdaki havanın nemini kuruturlar. Ancak alttan ısıtma sisteminde bu durum oluşmaz. Alttan ısıtma sisteminde borular zeminden geçmektedir. Bundan dolayı evin dekoruna olumsuz etkisi olmaz.
Banyo ve evin diğer kapalı bölümlerinde elektrikli yerden ısıtma sistemlerinin kullanımı, daha güvenli ve tasarruflu bir tercih olacaktır. Banyolar ıslak zeminler olduğu için her zaman daha dikkatli olunması gerekmektedir. Bu nedenle elektrikli yerden ısıtma sistemi işinin ehli kişiler tarafından özenle döşenmelidir.
Yerden ısıtmalı sistemlerde, parkenin ısıyı iyi iletmesi ve rutubete karşı korunması için parke altında kullanılan özel izolasyon malzemeleri kullanılmalıdır. Kullanılan izolasyon malzemesinin birleşim yerlerinde rutubet geçişini önlemek amacı ile en az 20 cm bantla kapatılması sağlanmalıdır.
Isı iletimi ve güvenlik açısından su borulu yerden ısıtma sistemleri genellikle parke altında rahatlıkla uygun bir kullanım oluşturmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri