Elektrikli yerden ısıtma sistemi nasıl yapılır çok yakar mı sorularına cevabımız hayırdır. Sistem oldukça tasarruflu bir alt yapıya sahiptir. Petekli ısıtma sistemine nazaran daha verim alınabilirken aynı zamanda tasarruf sağlanarak bir kullanım sağlanır.
Yani saatde 0.60kw tüketim demektir. Günde 8 saat çalışmada bu oda 0.60 Kw , ayda 144 kw elektrik harcar .
16 kW kapasitesi bulunan bir ısı pompasının kullanılmakta olduğu bir konutta; yerden ısıtma sisteminde saatte ortalama 4 kW elektrik enerjisi harcanmaktadır. Radyatörlü ısıtma sisteminde ise saatte ortalama 4,5 kW elektrik enerjisi harcanmaktadır.
Evet, sonradan yerden ısıtma sistemi yaptırmak mümkündür. Sonradan yapılacak yerden ısıtma sisteminin maliyeti genel olarak ilkinden daha pahalı olmaktadır. Sonradan yerden ısıtma sistemini yapabilmek için betonun kırılması gerekir.
Yerden ısıtma sistemlerinde ise ısı zemine homojen olarak dağılır ve ısı dengeli bir şekilde yükselir. Bu sayede ortamdaki toz, mikrop ve bakteriler ortalığa yayılmaz. Özellikle solunum yolu rahatsızlıkları olan kişiler için en uygun ısıtma sistemidir.
İlgili 32 soru bulundu
Yerden ısıtma sistemlerinin kullanım ömrü genellikle binaların kullanım ömrü kadar olmaktadır. Sistem belirli bir kullanım yılı sonunda yenileme gerektirmemekte ortalama 100 yıl ömür biçilebilmektedir.
Yerden ısıtmalı sistemde genellikle sistemiz besleyen kazanda veya kombi de su kaybı düşer ve buna bağlı olarak basınçta meydana gelen değişim (Basınçın düşmesi) nedeniyle sorun ortaya çıkmış olur. Ya da yerden ısınma sisteminde istenilen verim alınamadığından dolayı yine aynı şekilde sorunun ortaya çıkacağı görülür.
Petekli sistem yerden ısıtmalı sisteme göre %44 daha fazla yakıt yakar. Bu durumda oldukça fazla harcamaya örnek gösterilir. Bu sebeple alttan ısıtmalı sistem kullanımı her alanda daha anlamlı olacaktır. Alttan ısıtma sistem kullanan kullanıcıların yorumları da oldukça olumlu yöndedir.
Ahşap zemin altında normal olarak, radyan ısı sıcaklıkları 29-57 derece arasında olmalıdır. Laminat döşeme altına yapılan bir yerden ısıtma sisteminde ise 27 derece sıcaklık olmalıdır.
Evinizin herhangi bir odasına yerden ısıtma sistemi döşettiğinizde; kilim, halı ve diğer zemin dekorlarının o odada daha az kullanılması gerekebilir.
Elektrikli yerden ısıtma sistemi, doğalgaz sistemine göre %44 daha az yakıt yakmaktadır. Bu durum sonucunda büyük bir afaki fark görmekteyiz. Hem sıcaklık verimi yaşatan elektrikli yerden ısıtma sistemi, aynı zamanda yakıt tasarrufu da sağlamaktadır.
Yerden ısıtma sistemleri için uluslararası standartlarla belirlenen sağlıklı döşeme sıcaklığı maksimum 26°C'dir. Zemin sıcaklığının ise 24°C'de tutulması sağlık ve konfor yönünden idealdir.
Kombiler 30 gün*1kw= 30kw ile 30 gün*1,5kw = 45 kW arasında elektrik tüketirler . Bunun parasal olarak tutarını hesap edersek ; Elektriğin 1kW ı 0,80 TL dir. 30gün*0,80TL= 24 TL(aylık) ile 45gün*0,80TL = 36 TL(aylık) arasında elektrik faturasına etkisi olacaktır.
Sürekli kullanım olan yerlere genelde yaşlı ve çocuklu yerlerde kullanılır. Böyle yerler sürekli ısınması gereken yerler olduğundan sistem hiç kapatılmaz ve ısınan sistem soğumadan sürekli çalışır. Yerden ısıtma sistemi sürekli çalıştırılan petekli sisteme göre biraz daha fazla yakıt tüketir.
Isıtma sistemlerine oranla en az maliyete sahip olan yerden ısıtma sistemleri, bakım ve temizlik açısından da sizi tasarruflu bir kullanımla buluşturacaktır. Kusursuz bir şekilde kurulan sistemler, genel olarak radyatör ve petek kurulumundan %50 daha tasarruflu olabilmektedir.
Yerden ısıtma sistemleri iyi bir mühendislik hesabı ve uygulama ile en sorunsuz ve insan anatomisine en uygun ısıtma sistemidir. Taban sıcaklığı dizaynı 27-28 C , besleme sıcaklığı 35-40 C.ye göre yapılmışsa toz yakması yada insan sağlığını etkileyecek toz sirkülasyonu yapması mümkün değildir.
Genel olarak kombilerin başlangıç sıcaklık ayarı 30 – 40 derece arasında değişir, yerden ısıtma sistemleri için kullanılan max. sıcaklık ayarı 40 derecedir. Bu sebepten ötürü her tip kombi yerden ısıtma sistemleri için yeterlidir.
Ev içi sıcaklık değerleri halı seçimini yakından etkiler. Yerden ısıtmalı evlerde halı seçiminde zemin sıcaklığının yüksek olması hav yüksekliği az ve ince halıların tercih edilmesini gündeme getirir. Bu nedenle, makine ve jüt halılar ile kilim modelleri popüler seçimler arasındadır.
Yerden Isıtmada Hangi Çeşit Malzeme Kullanılmalı: Seramik mi Laminant mı? Ev ve iş yerlerimizde tadilat yapılmadan yerden ısıtma uygulaması istiyorsak bunun tek yolu parke altından karbon ısıtma filmleri ile ısıtma yapmaktır. Karbon ısıtıcı filmlerin seramik ya da beton altında kullanılması uygun değildir.
Tek bir; 70-90 kolonla beslenen bölgelerde radyatör ve yerden ısıtma, ister aynı anda ister farklı bölgelerde birlikte kullanılabilir.
Bunun dışında çalışmakta olan petek sayısının artması faturanın yükselmesine neden olur. Dolayısıyla sıklıkla kullanmadığınız alanlar için kalorifer peteklerini kapatma yoluna gidebilirsiniz. Ancak evin genel ısısının sağlanması ve tasarruf uygulanabilmesi için belli sayıda peteğin çalışıyor olması gerekir.
Kombilerin çalışma prensibi gereği en az 3 peteğin yanması gerekmektedir. Bu tasarruf açısından fazla görünebilir fakat 3 petekten az kullanmakta tasarruf ettiğiniz anlamında gelmemektedir. Kombilerde yer alan pompa devir daim sağlar ve böylelikle de petekler ısınır.
Banyo ve evin diğer kapalı bölümlerinde elektrikli yerden ısıtma sistemlerinin kullanımı, daha güvenli ve tasarruflu bir tercih olacaktır. Banyolar ıslak zeminler olduğu için her zaman daha dikkatli olunması gerekmektedir. Bu nedenle elektrikli yerden ısıtma sistemi işinin ehli kişiler tarafından özenle döşenmelidir.
Yerden Isıtma Zararları
Sağlık açısından hiç bir zararlı yanı tespit edilmemiştir. Aksine toz yapmadığından ötürü astım hastaları için önerilir. Yerden ısıtmalar anti alerjiktir. Radyatörler toz biriktirir ve odanın havasını olumsuz etkiler.
Yerden ısıtma tesisatı yeni kurulmuş alanlarda en geç 2-3 yıl sonra tesisat temizliği yapılması zorunludur. Kombinin doğal sirkülasyonu sonucunda sistemde balçık biriktirmeye başlar. Boru çeperine tamamen yapıştığı takdirde sistemin tamamen temizliği zorlaşmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri