Yerleşme kanaması rengi kahverengi veya pembe olarak gözlenebilir. Adet döneminin başlamasına kısa bir süre kala görülen kanamalara benzer şekilde gerçekleşen bu durum lekelenme şeklinde gerçekleşir. Hamilelik sürecinin başlangıcında görülen bu durum devam ederken yoğun ve uzun süren bir kanama beklenmez.
İmplantasyon kanaması, adet döneminizin akışından çok vajinal akıntının akışına benzer. Adet döngüsünde yaşanan kanamaya göre farklılık gösterir. Adet dönemlerinde tüm kadınlar aynı kan akışına sahip olmayabilir. Bazı kişilerde yoğun şekilde görülürken bazılarında ise daha akışkan bir yapıya sahiptir.
Yerleşme kanaması genellikle adet döneminin hafif ve kısa süren bir versiyonu şeklinde ortaya çıkar. Kanamanın miktarı genellikle adet kanamasından daha azdır. Yerleşme kanaması genellikle pembe veya kahverengi renkte olabilir ve bazen sadece vajinal lekelenme şeklinde görülebilir.
Yerleşme kanaması ortalama 24-48 saatten uzun sürmez. Adet kanaması ise ortalama 5 ila 7 gün devam eder. Yerleşme kanamasında gelen kan miktarı oldukça az iken, adet kanamasının ilk günlerinde kanama çok miktarda ve süreklidir.
Lekelenme Adet Sayılır mı? Lekelenme şeklinde görülen kanamanın miktarı ancak iç çamaşırını kirletecek kadardır. Dolayısıyla bu durum adet kanaması olarak kabul edilmez.
İlgili 20 soru bulundu
Diğer hamilelik belirtileri: İmplantasyon kanaması, hamileliğin erken bir belirtisi olduğu için, diğer hamilelik belirtileri de aynı zamanda ortaya çıkabilir. Bu belirtiler arasında mide bulantısı, yorgunluk, sık idrara çıkma gibi belirtiler yer alabilir.
Adet dönemi 2 ile 8 gün arasında değişen bir zaman aralığında gerçekleşirken, yerleşme kanamasında bu süre oldukça kısadır. Kanama yoğunluğu adet döneminde ilerleyen günlerde artar aynı zamanda pıhtı oluşumu gözlenebilir. Gebeliğin başlangıcında gözlenen bu kanamada ise herhangi bir yoğunluk artışı veya pıhtı olmaz.
Aynı zamanda yerleşme kanaması birkaç saat devam ederken adet kanaması 2-7 gün arasında devam eder. Bununla birlikte adet kanamasında kanın rengi kırmızı tonlara gelirken yerleşme kanamasında kan rengi değişmez. Adet kanamasında kan yoğunluğu giderek artarken yerleşme kanamasında her zaman kan yoğunluğu aynıdır.
Yumurta ve spermin birleşmesiyle oluşan embriyonun rahme tutunması, yaklaşık olarak döllenmeden 10-12 gün sonradır. Ve bu andan itibaren bazı erken gebelik belirtileri ortaya çıkabilir.
Halk arasında genellikle üstüne görme olarak adlandırılan yerleşme kanaması, döllenmeden sonraki 10 ile 14 gün arasında meydana gelmektedir. Adet tarihinden ise yaklaşık 4-5 gün önce yerleşme kanamasının meydana geldiğini ifade edebilmek mümkündür.
3 Haftalık Bebek Gelişimi
Söz konusu tutunma olayı, implantasyon olarak adlandırılır ve implantasyon kanaması bu dönemde ortaya çıkar.
İlk 5-7 haftalık gebelikte kanama, halk arasında çoğu zaman “yerleşme kanaması” olarak da ifade edilir. Buna rağmen kanamanın nedenini tam anlamıyla teşhis etmek adına doktorunuza başvurabilirsiniz. Kanamanın düzeyi haricinde ağrı, baskı benzeri belirtiler doktorunuz tarafından değerlendirilir.
İmplantasyon kanaması döllenme sonrası 6-12 gün aralığında gerçekleşeceğinden bu süre cinsel ilişki üzerinden hesaplandığında 15 güne kadar uzayabilir.
Regl dönemi 28 günde bir olurken yerleşme kanaması regl döneminde birkaç gün önce olur. Regl kanaması yoğun, pıhtılı ve parlak yapıya sahipken üstüne görmede yoğunluk düşük, miktar az, renk çok açık ya da çok koyudur. Regl döneminde kasıklarda kramp oluşurken üstüne görmede hafif ve belirsiz kanamalar olur.
Yerleşme kanamasından kaç gün sonra test pozitif olur? İmplantasyon kanamasından sonra test yapılma süresi 5-6 gün olmaktadır. Bu süre sonunda gebelik testinde pozitif olarak sonuç elde edilebilir. Ancak bazı kadınlarda kanama hiç yaşanmayabilir.
Yerleşme kanaması tedaviye gerek olmadan birkaç saat veya birkaç gün sonra kesilir. Ağır bir kanama ise adet kanaması belirtisidir veya gebelikle ilgili bir komplikasyona işaret edebilir. Bu süreçte tampon kullanılması uygun görülmez. 3 günden uzun süren kanamanın yerleşme kanaması olmadığını düşünebilirsiniz.
Adete göre daha hafif ve kısa süren kanama, Hafif kramplar ya da hiç kramp olmaması, Adettten farklı olarak pıhtı ya da parça içermez.
Döllenmeden 6 gün sonra başlar ve ortalama 12 günde tamamlanır. İlk aşama 6. günde başlayan, yapışma, tutunma aşamasıdır. Hücre topunun en dışındaki hücreler özelleşerek bu tutunmayı sağlayan özel kimyasal maddeleri salgılarlar ve rahim iç tabakasına tutunurlar.
Anne karnındaki 4 haftalık bebek rahim duvarına tutunma evresini bu haftada tamamlar. Tutunmadan kaynaklı olarak aşılama kanaması, implantasyon kanaması veya yerleşme kanaması gibi farklı isimlerle adlandırılan hafif kanama veya lekelenme gerçekleşebilir.
İlk aylarda kanamalar genellikle bebeğin rahmin içine yerleşirken neden olduğu kanamalardır. Bebek kendine rahim duvarında bir yer açarak oraya yerleşir. İşte bu yerleşme sırasında hafif miktarda yani birkaç damla kan gelebilir. Bu birçok hamilenin yaşadığı bir durumdur ve önemli bir kanama değildir.
Pembe akıntı kimi durumlarda gebelik öncesinde “yerleşme kanaması” olarak ortaya çıkabilir. Pembe akıntı aynı zamanda cinsel ilişki esnasında vajina içinde tahriş, yırtılma gibi durumlardan da kaynaklanabilmektedir.
Hamileliğin erken dönemlerinde rahim, karın bölgesi, sırt ve bacaklarda ağrılar hissedilir. Rahmin yapısının değişmesi, döllenmiş yumurtanın rahme yerleşmesi, kabızlık ve gaz sorunları nedeniyle kramp şeklinde ağrılar ortaya çıkabilir. Ağrılar adet krampları gibi saplanan bir ağrı şeklinde hissedilebilir.
Adet kanaması ile yerleşme kanamasını ayırt etmek için kanın rengi yanında kıvamı da dikkate alınabilir. Korunmasız cinsel ilişki yaşayanlar bu durumda gebelik testi yaptırabilir.
Anne adayının hassas rahim ağzına sahip olması, implantasyon kanaması, düşük veya ektopik gebelik gibi nedenler doğrultusunda hamilelik sırasında ara kanama ile karşılaşılabilir. Herhangi bir olumsuz bir durumu önlemek adına hamilelik sırasında vajinal kanama gelmesi halinde doktora danışılması önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri