2- Bu uygulamaya Oda ve Borsalarımız http://ymb.tobb.org.tr üzerinden ulaşabilirler.
Yerli Malı Belgesi alınabilmesi için firma adına Bakanlık tarafından düzenlenen Sanayi Sicil Belgesi ile Odamız tarafından tanzim edilmiş güncel bir Kapasite Raporunun bulunması,bunun yanında belge talep edilen ürünün yerli katkı oranının %51 olması gereklidir.
Türk Malı Belgesi, IPA programları kapsamındaki sözleşmenin yüklenici firması tarafından satın alınacaktır.
(7) Yerli Malı Belgesi'nin geçerlilik süresi düzenlenme tarihinden itibaren bir yıldır.
***DİKKAT: Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nden gelen yazı doğrultusunda; 01.01.2023-31.12.2023 tarihleri arasında Odalara yapılacak olan Yerli Malı Belgesi taleplerinde TOBB tarafından belge başına 350,00 -TL onay ücreti alınacaktır.
İlgili 33 soru bulundu
Eğer girdi sanayi sicil belgesine sahip bir işletme tarafından üretilmiş ve sanayi sicil belgesinin üretim konusu bölümünde yer almışsa, yerli girdi olarak yerli girdi hesaplamasına dâhil edilir.
Yerli malı belgesi, sanayi sicil raporları ve kapasite raporları göz önünde bulundurularak , TOBB´a bağlı odalar ve borsalar tarafından sadece yerli üreticilere verilen bir belgedir ve ilgili ürünün Türk ürünü olduğunu göstermektedir.
Yerli malı belgesinin yenilenebilmesi yani Yerli Malı Belgesi süresinin bir yıl daha uzatılması için Yerli Malı Belgesi dosyasının yeniden hazırlanması gerekir. Yerli Malı Belgesi süresinin bir yıl daha uzatılması için başvuruda bulunulan evrakların ilk başvuruda hazırlanan evraklarla aynı olduğunu belirtiriz.
2.2.1.
Dolayısıyla kamu ihale mevzuatı açısından yerli malı teklif eden isteklilerin dokümanda öngörülen fiyat avantajından yararlanabilmesi için teklif ettiği ürüne ilişkin yerli malı belgesini sunması zorunludur.
Yerli Malı Belgesi, 4734 sayılı Kamu İhale Kanununa göre yapılacak mal alımı ihalelerinde istekliler tarafından teklif edilen malın yerli malı olduğunu gösteren belgeyi, ifade eder.
Türk Malı Belgesi denildiği üzere sadece IPA kapsamında açılacak ihalelere katılmak için istenen yerli olduğuna dair ispat belgesidir. Türk malı belgesi alınacak mal – malzemelerin yerli malı belgesine sahipliği de olmalıdır. Ardından Türk malı belgesi alınarak IPA ihalelerine katılım sağlanabilir.
Türkiye genelinde Kapasite Raporu yaptırmış firmaların bilgilerinden oluşturulan TOBB Sanayi Veritabanı, gerek içerdiği bilgiler ve gerekse güncelliği açısından sanayimizin teorik durumunu en geniş biçimde kullanıcılara sunmaktadır.
Kapasite Raporu ve Sanayi Sicil belgelerinde üretim konuları kısmında tanımlı olmayan ürünlere Yerli Malı Belgesi düzenlenmez. Aynı zamanda kapasite raporunda yazılı olan fakat sanayi sicil belgesinde olmayan ürünlere de yerli malı belgesi düzenlenmez.
Yerli malı ürünleri tasarruf etmekte çok önemlidir hiçbir şeyi zarar etmeyerek kullanmalıyız. Yerli malı kullanmazsak yabancı ülkelerin ekonomisine katkıda bulunmuş oluruz. Bu şekilde ülkemize zararda bulunmuş oluruz. Özetle yerli malı kullanarak ülkeye hem katkıda hem de diğer ülkelere katkıda bulunmamış oluruz.
Yerli Malı Haftası ülkemizde üretilen, yetiştirilen ürün ve malların tüketimini arttırmak için her yıl 12-18 Aralık tarihleri arasında kutlanır. Yerli Malı Haftası boyunca tutumlu olmanın, yatırım yapmanın ve yerli malı kullanmanın önemi vurgulanır. Yerli Malı Haftası ilk olarak 1946 yılında kutlanmaya başlandı.
İşte Yerli Malı Haftası mesajları ve tarihleri. Bir hafta süresince tutumlu olmanın, yatırım yapmanın ve yerli tüketimin bilinçli olarak attırılmasının amaçlandığı Yerli Malı Haftası, her yıl 12-18 Aralık tarihleri arasında kutlanıyor.
Kapasite raporu başvurusunda bulunabilmek için, firma üretim yeri veya merkez adresinden en az birinin bağlı olduğu odanın sınırları içinde bulunması ve ilgili odaya üye olunması gerekmektedir. Kapasite Raporu İstek Formu, Odalardan ücretsiz temin edilebilmektedir.
KAPASİTE RAPORU VE YERLİ MALI BELGESİ HAKKINDA ÖNEMLİ DUYURU
TOBB Sanayi Bilgi Sistemi üzerinden firmalar tarafından sisteme e-devlet şifresi veya e-imza ile online giriş yoluyla başvurular yapılabilecektir.
Yerli malını teklif edenler lehine fiyat avantajı, bu istekliler dışındaki isteklilerin değerlendirilmiş teklif bedellerine, kendi değerlendirilmiş teklif bedelleri üzerinden fiyat avantajı oranı esas alınarak hesaplanan tutarın eklenmesi suretiyle uygulanır.
Bu amaçla Atatürk başkanlığında, 1923 yılında İzmir İktisat Kongresi toplandı. Bu kongrede yurdun bağımsızlığının korunması, yerli mallar üretilmesi ve kullanılması kararlaştırıldı.
Sanayicilerden genellikle Kamu İhalelerinde talep edilmektedir. Kapasite raporu referans alınarak, rapordaki ürünlerin imalatçısı olduğunu belirtir belgedir. Müracaat için,Firma antetli kağıdına yazılmış ve firmaca onaylanmış müracaat dilekçesi yeterlidir.
Bir ürün üzerinde gördüğünüz TSE damgası, o ürünün kaliteli ve güvenilir bir biçimde standartlara uygun olarak üretildiğini belirtmektedir. Türk Standartları Enstitüsü'nün denetlemeleri ve yaptığı kontroller sonucunda, güvenilir ürünlerin belirtilmesi için TSE damgası kullanılmaktadır.
Yerli kavramı temel olarak bir coğrafi bölgeyi simgeler. Örneğin yerli üretim dendiğinde, ülkemiz Türkiye'deki bir üretim faaliyeti ifade edilir. Bu üretim yabancı bir firma tarafından yapılabilir, fakat Türkiye'de yapıldığından yerli sayılır. Milli kavramı ise temel olarak bir ulusa ait olan anlamına gelir.
Odamızda kayıtlı firmaların devlet ihalelerine girebilmesi için Kamu İhale Kanunu'nun 53.maddesine istinaden çıkarılan Yönetmeliklere göre yabancı sermayesi olmadığı ve dolayısıyla “ Yerli İstekli “ olduğuna ilişkin düzenlenen belgedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri