Yerli ile ithal mercimek yapısal olarak aynı olmakla birlikte lezzet ve protein değeri olarak farklıdır. Mercimekte güneşlenme süresi arttıkça lezzeti ve besin değeri artar. Dolayısıyla yerli ürün daha lezzetli ve yüksek oranda proteine sahiptir.
Kırmızı futbol mercimek, mercimeğin dışında yer alan kabuğun soyulup iç mercimeğin pamuk yağı ile yağlanması ile oluşan kırmızı mercimek türüdür. Türkiye'de ve Dünya'da yaygın olarak tüketilen mercimek türü olup, Duru Bulgur sadece Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yetişen mercimeği kullanmaktadır.
Diğer mercimeklerin top şeklinin aksine, daha yassı bir şekle sahip olan yeşil mercimek, kabuğunun soyulması ile elde edilir. Yeşil mercimekte en temel kalite kriterlerinden birisi mercimeğin büyüklüğüdür. Bu büyüklük de mercimeğin çapının mm olarak ölçülmesi ile tespit edilir.
Ülkemizde kırmızı mercimek yoğun olarak Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yetiştirilirken, yeşil mercimek Orta Anadolu Bölgesinde yetiştirilmektedir. Ülkemiz mercimek üretiminin %87'sini oluşturan kırmızı mercimek üretiminin % 77'lik kısmı Şanlıurfa, Mardin ve Diyarbakır illerinde gerçekleştirilmektedir.
oldukça lezzetli mercimek türü. çorbası ile ünlüdür. ve fakat mercimekli köfte de kullanabilirsiniz. çorbası en lezzetli olan mercimek türüdür.
İlgili 30 soru bulundu
Güneydoğu Anadolu bölgemizin bereketli toraklarında, Anadolu güneşi ile yetişen kırmızı mercimekler besin değeri, lezzeti ve kıvamıyla ithal mercimekten oldukça üstün. Duru Kırmızı mercimek %100 yerlidir, kıvamı ve lezzeti oldukça iyidir.
Mercimeklerin Çeşitleri Ve Özellikleri
Tohum büyüklüğü farklı olan 50'den fazla mercimek çeşidi olsa da Türk mutfaklarında en fazla tercih edilenleri kırmızı, yeşil ve sarı mercimek çeşitleridir. Bu türlere yakın zamanlarda kahverengi mercimek ile siyah beluga mercimekleri de eklenmiştir.
Kırmızı mercimekte diğer bakliyatların aksine yeni mahsulünde taneler serttir, geç pişer. Bu sebeple belli bir müddet eski mahsulün tüketilmesi gereklidir. Mercimek satın alırken içerisinde beyaz, hastalıklı, delikli, hasarlı ve yenik tanelerin olmaması gerekmektedir. Kırmızı mercimeğin yöresel özellikleri vardır.
Tüketicilere mercimek alırken nelere dikkat etmelerini tavsiye edersiniz? Tüketiciler mercimek alırken yerli olanı tercih etsinler. Böcekli (burukuslu), tebeşirleşme olan mercimekler alınmamalıdır. Bunun yanında renginin parlak ve koyu olması istenir.
Türkiye'de ve Dünya'da yaygın olarak tüketilen mercimek türü olup, Duru Bulgur sadece Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yetişen mercimeği kullanmaktadır.
M.Ö. 8500-6000 yılları arasında Türkiye, Suriye ve Irak bölgesinden dünyaya yayılmıştır. Ala Çiftçi Kırmızı Mercimek, prebiyotik özelliğe sahiptir.
Ana vatanı Asya olan kırmızı mercimek yetiştiriciliği daha çok Kanada, Hindistan, ABD, Avusturya gibi ülkelerde müsait olması ile bilinirken, Türkiye'de daha çok Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu bölgesinde yetiştiği bilinir.
Cevap: Yerli mercimeğimiz menşeisi TÜrkiyedir. Cevap: Tavsiye edilen tüketim tarihleri amblajların arkasında yazmaktadır. Üretim tarihlerinden itibaren 2 yıl tüketim süresi mevcuttur.
Mercimek nişasta barındıran bir bakliyat olduğu için iyi yıkanmazsa hem lezzeti etkiler hem de kıvamın daha katı olmasına neden olur. En az 10 su yıkayıp nişastadan tamamen arındırıp bir süzgeçten geçirmek gerekir. Mercimekler iyice yıkandıktan sonra çorba normal tencerede pişirilmelidir.
Yeşil mercimeklerin dağılmaması için tuz, sirke ve ya limon tencereye konulabilir. Yeşil mercimeklerin dağılmaması için mercimek bir süre pişirildikten sonra limon suyu ve tuz eklenebilir. Tuz, limon suyu ve sirke yeşil mercimeklerin dağılmasını önleyecektir.
Kuru baklagilleri, 4-8 saat kadar suda beklettikten sonra pişirmek, hep pişirme süresini kısaltıyor hem de gaz oluşumunu önlüyor. Suda bekletme yani ıslatma, baklagillerde bulunan demir ve çinko gibi minerallerin emilimini de azaltabilen tanin ve fitat gibi bileşiklerin miktarını da azaltıyor.
Cilalı mercimekler, market raflarında güzel gözükmesi için pamuk yağı ile hafifçe parlatılmaktadır . Naturel mercimekler ise değirmenden kabuğu soyulduktan sonra hiçbir parlatma işlemine girmeden doğal haliyle paketlenmektedir. Rengi o yüzden soluktur.
Islah yapılmazsa bu ürün zamanla kaybolacak. Ülkemizde kırmızı mercimek üretimi yıllık 500 bin tona kadar çıkıyor. Buna göre bir fiyat dengesi oluşuyor. Sarı mercimek bu yıl bin ton üretildi, bu yüzden fiyatı kırmızı mercimeğin neredeyse üç katı oldu.
Kırmızı Mercimek Türkiye'de Nerede Yetişir? Kırmızı mercimek doğal olarak Türkiye'nin iklimine çok uygundur. Bu yüzden de bol bol üretilen kırmızı mercimek ithal de edilmektedir. Türkiye'nin özellikle Doğu Anadolu bölgesinde yetiştirilmeye uygundur.
Kırmızı Mercimek, yoksul bir çiftçi ailesinin kızı olan Asurlu Akubu tarafından yaklaşık 3900-4000 sene önce keşfedilmiştir. Akubu zor yaşam şartlarından dolayı 5 yaşında bir çocuğun yapamayacağı birçok işi yapmaktaydı. Dikiş dikmeyi ve yemek yapmayı bu yaşlarda öğrenmişti.
Baklagiller ailesinden olan mercimeğin farklı çeşitleri bulunuyor. Bunlar; kırmızı, sarı, kahverengi ve yeşil mercimektir. Hepsinden çorba yapılır ancak kırmızı mercimeğin tadı hepsinden ayrı güzeldir. Pişen ve süzülen kırmızı mercimek içine eklenen sebze ve baharatlarla birleşerek mide dostu bir çorba haline gelir.
Menşei Türkiyedir. Saklama koşulları bilgisi paket üzerinde yer almaktadır.
YAYLA AGRO GIDA SAN.VE TİC.A.Ş. İnternet sitemizde ve online satış kanallarımızda yer alan ürün etiket bilgileri, ürünün tedarikçisi tarafından Migros Ticaret A.Ş.'ye iletilen en güncel bilgilerdir.
Duru, %100 yerli, yeşil mercimek kullanılır. Yerli Mercimeği, ithal mercimeklerden ayıran en temel özellik, lezzettir. Bu üründen en fazla 20 adet sipariş verilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri