Hasat dönemi ekim ve mart sonu arası yoğunluk kazanır. Meyve Renkleri: Olgunlaşma öncesi kabuk yeşil renkte olup olgunlaştıkça san rengi alır.
Muz kış mevsiminde yetişen bir meyvedir. Sonbahar aylarında ekilen muz, 3-3,5 ay boyunca hasat edilebilir. Kasım ayındaki hasattan itibaren aralık, ocak, şubat ve mart aylarında muz tüketilebilir.
Ülkemizde muz yetiştiriciliği, Akdeniz Bölgesinde, Mersin - Antalya kıyı şeridinde, Toros Dağları tarafından korunmuş, mikro-klima olanaklarının daha uygun bulunduğu Anamur, Bozyazı, Alanya ve Gazipaşa'da yaygın olarak yapılmaktadır.
Öncelikle muz sonbahar aylarında yetiştirilmeye başlamaktadır. Muzun hasat süresi ise ilkbahar aylarına kadar devam etmektedir. En sık muz tüketimi yapılan aylar arasında ise kış ayları yer almaktadır.
Ülkemizde muz ilk defa 1750 yıllarında bir aile tarafından Mısır'dan süs bitkisi olarak Alanya'ya getirilmiş ve burada yetiştirilmiş. Meyve vermeye başlayınca da 1930'lu yıllardan sonra ticari amaçlı üretilmeye başlanmış. Türkiye'de muz Akdeniz bölgesinde özellikle de Alanya ve Anamur arasında yetiştiriliyor.
İlgili 37 soru bulundu
Haldeki yerli muz fiyatlarının 4-5 lira olma nedenlerinden birinin de aşırı üretim olduğunu dile getiren Sevilgen, “ Bu üretimin tamamını çiftçiler yapmıyor. Devlet sağ olsun 2010 yılından beri bir destek politikasına gidildi. Özellikle muz üretiminde eksik üretimimizden dolayı destek oldu.
ıthal muz genellikte ekvatordan gelir yerli muz anamurdan. ıthal muz daha uzun sürede kararir yerli muz daha kisa sürede. ıthal muz daha lezzetli gözükür ama yerli muz daha lezzetlidir.
Kümeler halinde büyüyen muz, toplanmaya hazır bitkiden sarkan bir meyve olarak bilinir. Yaklaşık 5 adet muz 1 kg gelir.
Muz, aslında dört mevsimde bulunabilen ve tüketilen bir meyvedir. Ancak aslında muz, kış mevsiminde yetiştirilir. Sonbahar aylarında ekimi yapılan bu meyve, Ekim ayından başlar ve Mart ayına kadar hasat edilebilir.
Her mevsim bulunabilen muzu istediğiniz zamanlarda tüketebilirsiniz. Hem meyve olarak hem de birçok tatlıda kullanılabildiği için market ve Pazar tezgahlarında her ay bulunabilir. Ancak doğal ve lezzetli muzları rahatlıkla kış aylarında tüketebilirsiniz.
Uyumadan önce yenilebilecek meyvelerin başında muz geliyor. Çünkü muz, magnezyum ve potasyum içerir. Bu içeriğinden dolayı da kasları rahatlatır ve uyurken daha rahat bir bedenle uyumuş oluruz. Ayrıca, mutluluk hormonu olan serotonin ve daha iyi uyumamıza yardımcı olan melatoninin üretimini sağlar.
Anamur Muzu Mersin'in Anamur İlçesinde yetişen çok lezzetli bir muz türüdür. Yerli muz olarak bilinen en meşhur muzdur. Aslen 1860 lı yıllarda ülkemize gelen bu muz türü Anadolu'nun kıymetli türleri arasında yerini almıştır.
Meğerse seradaki muzlar da aynı şartlarda yetiştiriliyormuş. Özellikle son yıllarda çiftçinin bilinçlenmesiyle hayvansal gübre tercih edilmeye başlamış. Dolayısıyla yerli muzda kimyasal gübre tehlikesinin azaldığına dikkat çekti. Organik muzlarda yapılan testlerde hiçbir şekilde bir kimyasal kalıntı bulunmuyormuş.
Öğlen yenen muz mide ekşimelerinin ilacıdır
Yüksek oranda lif içeren meyvelerin başında gelen muz hazmı kolaylaştırır ve mide ekşimesini geçirir. Ve tabii eğer ÖĞLEN YENİYORSA. Aynı muzu akşam yemeğinde sofranıza konuk ederseniz sindirim sisteminizi rahatsız eder ve balgam üretimine neden olur.
Dünya muz üretiminde ise yine Hindistan %26,6'lık üretim payı ile ilk sırada yer alırken, %10'luk üretim payı ile Çin ikinci sırada, %6,3'lük üretim payı ile Endonezya üçüncü sırada yer almaktadır. Üretimde ilk sıralarda yer alan diğer ülkeler ise sırasıyla Filipinler, Ekvator, Brezilya ve Ruanda'dır(1).
Muz meyvesi yılın her ayında tüketilen bir meyve olsa da aslında bir kış meyvesidir. Sonbahar aylarında yetiştirilmeye başlanan muzun hasat zamanı ise, ilkbahara aylarına kadar devam eder. Muzun en çok tüketilmesi gereken aylar ise kasım, ekim, ocak, aralık, şubat ve marttır.
Muz (Musa), Güneydoğu Asya'nın tropikal bölgelerinde doğal olarak yetişen bir ağaçsı bitkiye ve bu bitkinin yeşil kabuklu (bazı türlerinde kırmızı veya pembe kabuklu) uzun meyvelerine denir.
Kültürü yapılan muz, Scitamineae takımı, Musaceae ailesi, Musa cinsine girer. Bu cinste çok sayıda partenokarp meyve veren klonlar vardır. Tek Çeneklidir. Ticari önemi en fazla olan muz çeşidi Gross Michel 'dır. 5,4 - 6 metreye kadar boylanabilen bu muzun meyveleri çok lezzetlidir.
Afrika'nın en büyük ikinci muz üreticisi olan Tanzanya, muz endüstrisinde 900.000'den fazla çiftçi hanesine sahiptir.
Fiyat 2.17 USD. Tüm ülkeler için ortalama fiyat 1.75 USD.
Muz Yerli - Kg - A101. ₺250 ve üzeri siparişinize ücretsiz kargo! Kiralık Yeriniz mi Var?
Marketten veya pazardan aldığınız muzları eve geldiğinizde plastik poşetlerinden çıkartın. Plastik torbalar nemli olduğu için muzun daha çabuk çürümesine yol açar. Muzlar hemen tüketilmeyecekse kağıt poşete veya normal bir şekilde buzdolabının kapaklı bölmelerine konulabilir. Böylece saklama süresi artacaktır.
Türkiye'nin en büyük muz üretim merkezlerinden Mersin'de yılın 12 ayı hasadı yapılabilen Anamur muzu, hem fiyatı hem de lezzetiyle yurt genelindeki tezgahlarda daha çok yer buluyor. Kokusu, tadı ve kabuğunun ince olması sebebiyle ithal muzlara oranla daha çok tercih edilen Anamur muzunda hasat devam ediyor.
Muz kızartması birçok dünya mutfağında bulunan bir yemektir. Malezya ve Endonezya mutfaklarında ezilmiş muz, şeker ve un ile hazırlanan jemput pisang hamuru kızgın yağda pişirililerek yapılır.
Muhteşem lezzetiyle günün her saatinde keyifle tüketilebilen muz yerli, en sevilen meyvelerden biri olarak ön plana çıkıyor. Besleyiciliğinin yanı sıra oldukça doyurucu bir özelliğe sahip olan yerli muzlar, çocuklardan büyüklere kadar tüm yaş grupları tarafından sevilerek tüketiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri