Meğerse seradaki muzlar da aynı şartlarda yetiştiriliyormuş. Özellikle son yıllarda çiftçinin bilinçlenmesiyle hayvansal gübre tercih edilmeye başlamış. Dolayısıyla yerli muzda kimyasal gübre tehlikesinin azaldığına dikkat çekti. Organik muzlarda yapılan testlerde hiçbir şekilde bir kimyasal kalıntı bulunmuyormuş.
Beslenme uzmanları yeşil muzun olgunlaşmış sarı muzdan daha faydalı olduğunu belirtti. İçeriğindeki lif oranı muz yeşilken daha fazla. Bu sayede yeşil muzun sindirimi daha zor ve daha uzun süre tok tutuyor. Diyet yapıyorsanız ve sizi tok tutacak bir alternatif arıyorsanız yeşil muzu tercih edebilirsiniz.
ıthal muz genellikte ekvatordan gelir yerli muz anamurdan. ıthal muz daha uzun sürede kararir yerli muz daha kisa sürede. ıthal muz daha lezzetli gözükür ama yerli muz daha lezzetlidir.
Benekli Muz
Muzun şeker oranının en yüksek olduğu hali beneklenmiş halidir. Potasyum bakımından daha az olduğu için benekli muzun çok fazla tüketilmesi tavsiye edilmez.
Haldeki yerli muz fiyatlarının 4-5 lira olma nedenlerinden birinin de aşırı üretim olduğunu dile getiren Sevilgen, “ Bu üretimin tamamını çiftçiler yapmıyor. Devlet sağ olsun 2010 yılından beri bir destek politikasına gidildi. Özellikle muz üretiminde eksik üretimimizden dolayı destek oldu.
İlgili 36 soru bulundu
Türkiye'nin en büyük muz üretim merkezlerinden Mersin'de yılın 12 ayı hasadı yapılabilen Anamur muzu, hem fiyatı hem de lezzetiyle yurt genelindeki tezgahlarda daha çok yer buluyor. Kokusu, tadı ve kabuğunun ince olması sebebiyle ithal muzlara oranla daha çok tercih edilen Anamur muzunda hasat devam ediyor.
Anamur Muzu Mersin'in Anamur İlçesinde yetişen çok lezzetli bir muz türüdür. Yerli muz olarak bilinen en meşhur muzdur. Aslen 1860 lı yıllarda ülkemize gelen bu muz türü Anadolu'nun kıymetli türleri arasında yerini almıştır.
Muz üretiminin gerçekleştiği seraların günlük olarak havalandırılması gerektiğini anlatan Sinanoğlu, "Hasat dönemini yaşadığımız şu günlerde, çok sayıdaki seranın havalandırma pencerelerinden içeriye lodos girdi. Buna bağlı olarak da nem sorunu yaşandı ve bin tondan fazla muzun kabuklarında çatlaklar oluştu.
Yaklaşık 432 muzu tek oturuşta yemek sizi öldürür.
Sağlıklı bir insan günde 7,5 muz yiyebilir
Ortalama bir muz 125 gram. Her bir muz 450 mg potasyum içeriyor. Bu da sağlıklı bir insanın tavsiye edilen potasyum seviyesi için en az 7,5 muz yiyebileceği anlamına geliyor.
Ülkemizde muz yetiştiriciliği, Akdeniz Bölgesinde, Mersin - Antalya kıyı şeridinde, Toros Dağları tarafından korunmuş, mikro-klima olanaklarının daha uygun bulunduğu Anamur, Bozyazı, Alanya ve Gazipaşa'da yaygın olarak yapılmaktadır.
Ülkemizde muz ilk defa 1750 yıllarında bir aile tarafından Mısır'dan süs bitkisi olarak Alanya'ya getirilmiş ve burada yetiştirilmiş. Meyve vermeye başlayınca da 1930'lu yıllardan sonra ticari amaçlı üretilmeye başlanmış. Türkiye'de muz Akdeniz bölgesinde özellikle de Alanya ve Anamur arasında yetiştiriliyor.
Muz Türkiye'de Hangi İllerde Yetişir? Akdeniz bölgesinde yer alan Antalya ve Mersin illerinde yetiştirilmektedir. Özellikle Gazipaşa, Alanya ve Anamur ilçelerinde muz üretimi ön planda yer almaktadır. Bunun yanı sıra Bozyazı'da da yetiştirilmektedir.
Öğlen yenen muz mide ekşimelerinin ilacıdır
Yüksek oranda lif içeren meyvelerin başında gelen muz hazmı kolaylaştırır ve mide ekşimesini geçirir. Ve tabii eğer ÖĞLEN YENİYORSA. Aynı muzu akşam yemeğinde sofranıza konuk ederseniz sindirim sisteminizi rahatsız eder ve balgam üretimine neden olur.
Dalında yeşil haldeyken toplanan tonlarca muz, yıllar önce karpit gazıyla depolarda sarartılıp tüketiciye sunulurdu. Karpit gazının sağlığa zararı nedeniyle günümüzde Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından zararsız kabul edilen etilen gazı kullanılıyor. Bu gaz, tonlarca muzu 3 günde yeşilden sarıya döndürüyor.
Siyah lekeli muz, daha olgun bir muz demektir. Ve daha olgun bir muzda daha fazla antioksidan bulunur. Antioksidan da hücrelerimizin en güçlü kuvvetli koruyucusudur. Siyah lekeli muzlarda TNF (Tumor Necrosis Factor) bulunur.
Uyumadan önce yenilebilecek meyvelerin başında muz geliyor. Çünkü muz, magnezyum ve potasyum içerir. Bu içeriğinden dolayı da kasları rahatlatır ve uyurken daha rahat bir bedenle uyumuş oluruz. Ayrıca, mutluluk hormonu olan serotonin ve daha iyi uyumamıza yardımcı olan melatoninin üretimini sağlar.
Çok fazla potasyum Muz, az miktarda yerseniz kalbiniz için iyidir. Ancak çok fazla muz tüketiyorsanız, vücudunuz hiperkalemi geliştirebilir. Bu da kanda çok fazla potasyum olduğu anlamına geliyor. Hiperkalemi düzensiz kalp atışı, kas güçsüzlüğü ve geçici felce yol açabilir.
Muz, potasyumun doğal izotopunun (K-40) varlığından dolayı hafif radyoaktiftir. İçerdiği potasyum dolayısıyla bir muz yaklaşık 0.1 μSv (microSievert) radyasyon yüklüdür (1 Sievert (Sv) = 1 milyon mikroSievert) (1 miliSievert (mSv) = 1000 mikroSievert (μSv)).
Muzun içinden çıkan örümcek korkuttu. Sosyal medyanın konuştuğu bu videoda muzun içinden önce baş gösteren ardından muzu parçalayarak çıkan bir örümcek var. Sosyal paylaşım sitesi Buzzfeed'de yer alan açıklamaya göre, muz gerçek ancak örümcek görüntüleri daha sonradan özel efektler ile eklenmiş.
Kabuğu yenilmeyen meyveler
Muz, kavun ve karpuz gibi meyveleri de yemeden önce yıkamak gerekli çünkü bu kabukları ne kadar soysak da bakteriler yenilebilir kısımda kalabilir.
eskiden muzlar eski yöntemlerle olgunlastirildi. maliyetli ve zahmetli. yani muz ağaçta ya da tarlada olgunlaşmaz. ham toplanır fakat şimdi özel fırınlarda hızlandırılmış işlemlerle daha çabuk sofralara geldiği için tadı tuzu yok bir nevi fermente sucuk gibi düşün.
MUZ SÜSÜ BİTKİSİ OLARAK DİKİLMİŞ
Anamur, Torosların eteklerinde kurulu, Türkiye'nin yavru vatan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne en yakın bölgesi. Muz bir rivayete göre 1929 yılında Mısır'dan tüccarlar tarafından buraya getirilerek süsü bitkisi olarak dikilmiş.
Muz (Musa), Güneydoğu Asya'nın tropikal bölgelerinde doğal olarak yetişen bir ağaçsı bitkiye ve bu bitkinin yeşil kabuklu (bazı türlerinde kırmızı veya pembe kabuklu) uzun meyvelerine denir. Türkiye'de daha çok Bozyazı ile Anamur arasında yetiştirilmektedir.
Kümeler halinde büyüyen muz, toplanmaya hazır bitkiden sarkan bir meyve olarak bilinir. Yaklaşık 5 adet muz 1 kg gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri