Günaydın kelimesi sabah saatlerinden öğlen saatlerine kadar kullanılabilen bir kelimedir. Selamlaşmak amacıyla kullanılır. Kişiye güzel bir esenlik dileme sözcüğü olarak karşımıza çıkan günaydın – bonjour kelimesi Fransızca dilinde de aynı manaya gelmektedir.
Günaydın kelimesi bir esenleme sözüdür. Çoğunlukla sabahları söylenen bir kelimedir. Sabahtan öğleye kadar olan zaman diliminde söylenir. Bu kelimenin söylenmesi, söylenilen kişinin gününün aydın ve güzel geçmesini, onun sabahtan akşama kadar geçirdiği vakitte motive olmasını dilemektir.
Sabah 11.00'e kadar “Günaydın!” kelimesini kullanıyoruz. Sabah 11.00'den sonra “İyi günler!” diyoruz. “İyi günler!” sözünü güneş batana kadar kullanıyoruz. Güneş batıyor ve akşam oluyor.
Günaydın, sabah saatlerinde insanlara güzel temennide bulunmak için söylenen bir sözdür. Araplar da sabah veya akşam 'günaydın' kelimesine karşılık gelen kendilerine özgü bir kelime kullanmaktadır.
Merak edilen soruları örnek cümlelerle birlikte derledik. Günaydın kelimesi daha çok sabahın ilk ışıklarından öğle saatlerine kadar kullanılan bir selamlama sözüdür. Buna karşın tünaydın hem öğleden sonrası hem de akşam için yaygın bir şekilde kullanılabilir.
İlgili 43 soru bulundu
Günaydın, tünaydın, iyi akşamlar gibi yavan selamlama öbeklerinin yerine "sabah-ı şerifleriniz hayrolsun", "Allah gününüzü aydın etsin", "Hayırlı akşamlarınız olsun", vb. cümleleri ikame edin.
Hayırlı sabahlar yerine günaydın denilmesinin dinen günah olup olmadığı Müslüman alemi tarafından sıklıkla merak ediliyor. İşte konuya dair bilgiler… GÜNAYDIN DEMEK CAİZ Mİ? Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş "Günaydın demek cahiliye adetidir'' gibi açıklamasının olmadığını söyledi.
Buna göre “Selamün aleyküm” ya da “Esselâmu aleyküm” şeklindeki selam terk edilecek, onun yerine sabahları “günaydın”, öğleden sonra “tünaydın”, akşam vakti “iyi akşamlar”, gece bastırınca da “iyi geceler” denilecekti.
Daha fazla konuşmak, sohbeti devam ettirmek istiyorsanız cümlelerinizin diyaloğa açık bitmesine dikkat edin. Tekrar mesaj atması için ona bahane yaratın. "Ben evdeyim, ya sen?" "Sana da günaydın, erkencisin" gibi. Mesajlaşmanızı günaydın, iyi akşamlar gibi saçma bir rutine sokmayın.
Fransızca bonjour "'iyi gün', günaydın" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Fransızca bon "iyi " (NOT: Bu sözcük Latince aynı anlama gelen bonus sözcüğünden evrilmiştir. ) ve Latince jour "gün" sözcüklerinin bileşiğidir.
Günaydın sadece sabahları kullanılır. Merhaba ise her zaman kullanılır.
Öğle veya öğlen, gün ortasına denk gelen zaman dilimi. Güneşin en tepede göründüğü zamandır ve genellikle saat 12 civarına denk gelir. Sabah ile öğle arasındaki zamana öğleden önce, öğle ile akşam arasındaki zamana ikindi veya öğleden sonra denir.
Horhor'da dünyaya gelen Hamdullah Suphi Bey, çok özel bir yetenekti. 24 yaşında profesör olan Suphi Bey, Türkçe'deki "Günaydın" ve "Tünaydın" kelimelerini dilimize ekleyen kişi olarak tarihe geçti.
Günaydın kelimesinin kökeni Türkçe dilidir. İttihatçıların iktidarında öğretmen sonra da müderris (profesör) yapılan. Profesör yapıldığında 24 yaşında olan Hamdullah Suphi BeyTürkçe'deki ''Günaydın'' ve ''Tünaydın'' kelimelerini bulmuştur. 1910'lu yıllarda üretilen ilk Yeni Türkçe sözcüklerdendir.
Tünaydın Ne Zaman Denir? Tünaydın kelimesi iyi geceler anlamına gelse de genellikle 13.00 ile 19.00 saatleri arasında kullanılır.
Ayet ve hadislerden de anlaşılacağı üzere selâmı yaymak Müslümanlar arasında teşvik edilen ve aralarında ülfeti sağlayan genel bir ibadettir. Kadın kadına; erkek erkeğe, erkek hanımına ve mahremlerinden birine selâm verebilir.
Esselamu aleyküm ve rahmetullahi ve berekatühü denilir. Anlamı ise Allah'ın rahmeti, bereketi ve selameti sizin üzerinize olsun demektir. Cevap olarak ise ve aleyküm selam ve Rahmetullahi ve berekatühü olarak yanıtlanır.
Cahiliye Arapları öz Türkçe günaydın sözünü nereden bilsin? Onlar Sabahulhayr diyorlardı. Biz günaydın deriz. Başta yalnızca sabahları denilirken şimdi öğlene dek söyleniyor.
En evlası selam sözünü tam olarak ve örfe uygun şekilde ifade etmektir. Ancak yazışmalarda kısaltılarak kullanılması da günah değildir. Bu kısaltma selam manasını hatırlatıyorsa selam verilmiş olunur. "Merhaba" da, yerine göre selam yerine kullanılabilir.
Karşılaştığı kimseye selâm verdikten sonra meselâ "Hayırlı Sabahlar" derse, bunda bir günah yoktur. Ancak karşılaştığı kimseye "Esselâ Aleykum" diyerek selâm vermeden "Hayırlı Sabahlar" derse, şüphesiz kötülük etmiş olur. Muvaffakiyet, Allah Teâlâ'dandır.
"Merhaba", "günaydın", "selâmün aleyküm", "iyi günler", "iyi akşamlar", "iyi geceler" gibi sözcük ve söz grupları selamlaşmanın Türkçede görülen selamlaşma sözlü kalıplarıdır.
Günaydın, 1968-1999 yılları arasında yayın yapmış İstanbul merkezli bir Türk günlük ulusal gazetesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri