Sarımsağı değerli kılan antioksidan özelliği, sarımsak filizlendiğinde daha da artmış oluyor. Antioksidan yönünden zengin sarımsaklar ise sinir sistemine iyi geliyor. Ayrıca soğuk algınlığına da iyi geliyor. Kore'de yapılan araştırmanın sonuçları filizlenmiş sarımsakların israf edilmesini önlemiş oldu.
Mutfakta uzun süre durduğunda filizlenen sarımsakları genelikle yenmeyeceği düşüncesiyle çöpe atıyoruz. Ancak filizlenen sarımsak aslında çok daha faydalı. Filizlenen sarımsaklardaki antioksidan miktarı filizlenmemişe göre daha fazladır. Filizlenen sarımsaklar insanlar için oldukça faydalı kimyasallar üretir.
Yeşil sarımsak ile yemek pişirilirken, bitkinin birçok kısmı kullanılır. Sapları, yaprakları ve nihayetinde karanfillere ayrılabilen olgunlaşmamış beyaz sarımsak kısmını parçalayarak kullanabilirsiniz. Yeşil sarımsağın mutfaktaki en popüler kullanım alanları salata, çorba ya da patates kızartmasıdır.
Yavaş yavaş bozulmaya başlar fakat buzdolabında olduğu için görüntüsünde bir değişme olmaz. Görüntüsünde bir değişim olmadığı için bozulduğu anlaşılmaz ve tüketildiğinde çeşitli sağlık sorunlarına yol açar. SARIMSAK Sarımsak, kuru ve serin ortamlarda 3 ay boyunca kimseye zararı olmadan usul usul bekler.
Yeşil ya da mavi renkli sarımsaklar yenebilir mi? Bu sorunun cevabı evettir. Renk değiştiren bu sarımsakların sağlık üzerinden herhangi bir olumsuz etkisi yoktur. Görüntüsü değişen sarımsakların, tadında ya da kokusunda da herhangi bir değişiklik olmayacaktır.
İlgili 26 soru bulundu
Yumuşayan malzemelerin üzerinde maya benzeri beyazlıklar oluşuyor. Bu beyazlıklar turşunuzun bozulduğunu ya da bozulmaya başladığının işareti diyebiliriz. Turşunun üzerinde beyaz ve zarımsı bir tabaka oluştuğunda ise bu onun tuzunun eksik ve sirkesinin de eksik olduğu anlamına gelir.
Erdem Öner on Instagram: “Sarımsaklar turşu içerisinde mavi renge neden dönüyor ve tüketim tehlikesi var mıdır? Hayır bir tehlikesi yoktur, bozulma değildir…”
Birçok faydası bulunan sarımsağın çok sık tüketildiğinde zararları da bulunuyor. Fazla sarımsak tüketmek kişide mide sıkıntılarına yol açabilir. Özellikle gastrit ve reflü problemi olanların çok fazla tüketmemesi önerilir. Fazla tüketilmesi halinde midede tahrişe , yanmaya ve acı hissine sebep olabilir.
Kesilmiş ya da ezilmiş sarımsak asetik asit yani sirke ile temas ettiğinde allisin pirol adı verilen karbon azot reaksiyonuna maruz kalarak pılipirol oluşturur. Sarımsakta oluşan işte bu renk birbirine kümelenmiş dört pirol dolayısı ile klorofil gibi yeşerir.
Öncelikle kabukların üzerinde, yüzeyinde koyulaşmalar, renk değişiklikleri varsa o sarımsak bozulmuş demektir. Yeşil filizler de o sarımsağı tercih etmemeniz gerektiğine işaret eder. Filizlenmiş sarımsağın sağlık açısından bir zararı yoktur ancak tadı taze sarımsaktan farklıdır.
HAVADAR YERDE SAKLAYIN
Sarımsağın taze kalmak için hava alması gerekir. Hava almayan bir kapta saklanan sarımsak çürür ya da küflenir. Dahası sarımsakları saklayabileceğiniz mutfak dolapları da çok havadar yerler değildir.
Bizim sarımsağımız şubat ayının ilk haftasında dikilir, temmuzun ilk haftası çıkartılır. Temmuz ayından önce sarımsağımız çıkmaz.
Çin sarımsağı zararlı mı? Yerli üretim sarımsağa oranla Çin sarımsağının besin değeri bir hayli düşüktür. Uzmanlar bu sarımsağın tüketimini uygun görmediklerini Çin pazarından gelen bu gıdadan kesinlikle uzak durulması gerektiğinin altını çiziyor.
Sap kısımlarından her bir sarımsak dalını birbirine örerek tıpkı görseldeki gibi bir görüntü elde etmelisiniz. Ördüğünüz bu sarımsak demetlerinin filizlenmemesi ve bozulmaması için mutlaka karanlık bir yerde, nemden ve sıcaklıktan uzak serin alanlarda muhafaza etmelisiniz.
'SARIMSAK VÜCUDU KORUYOR'
“İlaçlar gibi sarımsağın da yan etkileri olabilir. Aşırı yenildiğinde baş ağrısı, yorgunluk, baş dönmesi, alerjik cilt reaksiyonları, cilde sürülmesiyle cilt yanıkları, bulantı, kusma, kanama bozuklukları gibi yan etkileri yapılan araştırmalarda gözlenmiştir.
Pek çok hastalığa karşı vücudu korumaya yardımcı doğal besinlerden bir tanesi olan sarımsak; saç ve tırnak sağlığının korunması, kanserden korunma, cinsel sağlığın korunması, kilo kontrolünün sağlanması, kalp ve damar hastalıkları ile diyabet gibi kronik hastalıklara karşı korunma gibi pek çok alanda faydalara sahiptir ...
Filizlenen sarımsağın virüsleri önleyerek kanseri engellediği belirtiliyor. Filizlenmiş sarımsak damarlarda tıkanıklığı önlüyor ve kalp rahatsızlıkları riskini azaltıyor. Uzmanlar, sarımsağın, salgın hastalıkların yayılmasını engelleyen en önemli faktör olduğunu belirtiyor.
Sarımsağın sülfür kaynağı olduğunu belirten Dr. Yavuz Dizdar, "Kaliteli sarımsağın kabuğu zor soyulur. Dişi küçük olabilir hiç önemli değil. Yerli sarımsağın zaten dişleri küçüktür ama öyle bir lezzet ve koku verir ki ev buram buram sarımsak kokar.
Sarımsak içeriğinde yer alan bazı maddeler sayesinde anti-inflamatuar yani iltihap giderici özelliğe sahip bir üründür. Kokusundan dolayı tercih etmek istemediğiniz sarımsağı su ile birlikte hap gibi yutabilir ya da direk almak yerine yemeklerinizde kullanabilirsiniz.
Filizlenen sarımsak aslında çok daha faydalı. Mutfakta uzun süre durduğunda filizlenen sarımsakları çöpe atmayın. Çünkü filizlenen sarımsak aslında çok daha faydalı olduğu ortaya çıktı.
Sarımsakları kabuklu bir şekilde buzdolabına koymak bir çözüm gibi gelse de bunu asla yapmamalısın çünkü bu şekilde sarımsaklar nemlenir ve çok hızlı bir şekilde bozulur.
4- Sarımsağı doğramayın
Özellikle yemeklere koyacağınız sarımsakları bıçakla doğramak ya da kıymak yerine rendeleyebilir ya da varsa havanda dövebilirsiniz. Böylece sarımsağın suyu açığa çıkar ve tavaya ya da tencereye attığınızda yanmalarını önlemiş olursunuz.
İthal, özellikle Çin sarımsağı almayın. Rengi maviye dönen sarımsakların yenmesinde bir sakınca yok dense de, size yemenizi tavsiye etmiyoruz.
Çin sarımsakları büyük olur. Rengi süt beyaz olur ve aroması yoktur. Onları dolapta koyulduğu zaman durduğu yerde büyüyor. İlk görünüşte çok güzel olsa da çok hızlı çabuk çürüyor.
Sarımsak turşusu ölçülü olarak tüketilirse herhangi bir zararı yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri