Yoğun bakım gereksinimi duyan bitki türleri ve köklü bitkilerin yetiştirilmesi için, en az 15 cm toprak katmanına ihtiyaç duyan yeşil çatı sistemidir. Bu sistemde yoğun bir toprak ve yalıtım malzemesi olacağından yapıya vereceği yük ortalama 250 kg/m² – 1000 kg/m² kadar olacaktır.
Yeşil Çatı neye yarar, faydaları nereler? Yağmur Suyu Hasadı: Yağmur suyunu kullanıp, yeşil örtüye dönüştürdüğünden, drenaj yoğunluğunu azaltır. Yani böylece “atık su” şebeke yükü hafifler. 20-40 cm arası yoğun bitkilendirilmiş bir çatı 10-15 cm yüksekliğinde su tutma kapasitesine sahiptir.
Yaşayan çatı olarak da bilinen yeşil çatı, bitkisel katmanlara sahip olan bir çatı sistemidir. İngilizce karşılığı green roof olan yeşil çatı sistemi, tamamen veya kısmen bitki örtüsüyle kaplı olacak biçimde tasarlanır. Günümüzde artan nüfus ile birlikte konut sayısında da inanılmaz bir artış meydana gelmiştir.
Yeşil Çatı Sistemi oluşturulur. Yağmur suyunu tutarak yeşil çatılar ve yeniden kullanarak fazla suyun doğrudan yağmur suyu giderine yönlenmesini engeller. Sıcaklıklardaki aşırılıkların giderilmesine ve havayı nemlendirmeye yardımcı olur. Kentsel Isı Adası ve Su Baskını-Taşkın etkilerini azaltır.
Normalde çatı veya otopark üstleri, genellikle ısıyı emen, atıl ve kullanılmayan bir yapı elemanı iken, yeşil çatıların sürdürülebilir kullanımı ile birlikte bina dışında yaşam alanları sağlayan, aynı zamanda aktivite alanı olarak da kullanılabilecek bir birim haline gelmeye başlamıştır.
İlgili 21 soru bulundu
Dahası bu çatılar, özellikle bulutsuz ve kuru yaz mevsiminde fizikteki siyah cisim gibi davranır, daha fazla yüksek enerjili kısa dalga boylu Güneş ışınımı emerek daha fazla ısınır ve gece uzun dalga boylu enerji (kızılötesi ışınım) yayarak tüm şehri ısıtır.
Yeşil çatı, düz veya hafif eğimli bir çatının üstüne yerleştirilen bir su yalıtım sistemi üzerine ekilen bir bitki örtüsü tabakasıdır. Yeşil çatılar, ilave donanım olmaksızın binanın enerji performansını, hava kalitesini ve kent ekolojisini iyileştirir, yağmur suyunun yarattığı problemlere yenilikçi çözümler üretir.
Yaklaşık 30 yıldır, özellikle Almanya'da yaygın olan yeşil çatılar, son zamanlarda A.B.D. gibi diğer gelişmiş ülkelerde ve Türkiye'de yaygınlaşmaktadır.
Çoğu bozulmamış doğal bitki örtüsü alanlarında yosun, sukulent, otsu bitkiler ve çimenler bulunur ve soğanlı ve yumru bitkilerle tamamlanabilir.
İntensif Yeşil Çatı Sistemi
Intensive yeşil çatılar, çim, çalı ve ağaçlardan oluşan yaya ve araç trafiğine açık alanlarla kombine edilebilen, düzenli olarak bakıma ve bol suya ihtiyaç duyan yapılardır. İntensif yeşil çatılar, sadece binalar için değil, otopark gibi yer altı inşaatlarında da kullanılmaktadır.
Az bakım gerektiren veya hiç bakım gerektirmeyen bitkilerin yetiştirilmesine uygun olan en hafif yeşil çatı sistemidir. Drenaj özelliği sağlayabilmek için minimum %1,5-2 derece eğimli olmalıdır. Her ne kadar 40 derece eğimli çatılara kadar uygulansa da, tercih edilen, 30 dereceye kadar kurulumudur.
Çatı kalınlık Oranları açısından
Kirpi çatılar yaklaşık 15 -20 cm kalınlığa ulaşabilmektedir. Kalın dokusu ve doğal malzemelerin yapısı sayesinde çok iyi bir ısı yalıtımı sağlamaktadır. Kiremit çatılar ise. 3-5 cm arası bir kalınlığa sahip olmaktadır.
Çatılar, civarda bulunan diğer konutlara, cadde ve sokakların yapısına uygun yapılmalıdır. Bir civarda birbirinden farklı yapılarda çatı bulunması, çatı yüksekliği kanunu bakımından yasaklanmıştır. - Her türlü çatı meyili %45'i geçemez. Hangi durum söz konusu olursa olsun bir çatının yüksekliği de 5 metreyi geçemez.
Çatı, sadece fiil cümlelerinde aranan bir özelliktir. İsim cümlelerinde hâliyle olmaz. Fiiller, özne ve nesne alıp almamalarına; belirtilen işin nasıl yapıldığına; işten nesnenin ve öznenin nasıl etkilendiğine göre çatılar ayrılırlar. Fiil çatılarının oluşmasında hem fiilin anlamı hem de aldığı yapım eki önemlidir.
Yapının bulunduğu bölgedeki iklim de önemlidir. Standart iklim geçiren illerde 30 ile 33 arası eğimli çatılar uygunken kar yağışı olan rakımlı noktalarda kar yükü azalsın diye 40 ile 45 arası eğimler tercih edilir.
Saçak : Çatılarda, çatı yüzeyinin binanın dışına taşan bölümüdür, Saçak eğimli olabileceği gibi, artı yatay da olabilir. Normal saçak genişliği 75-100 cm'dir; daha geniş saçaklar payanda ile desteklenir.
Kısacası yeşil çatılar, ilave donanım olmaksızın binanın enerji performansını, hava kalitesini ve kent ekolojisini iyileştiren, yağmur suyunun yarattığı problemlere yenilikçi çözümler üreten ve bu özellikleri ile sürdürülebilir binalarda yer alan önemli sistemlerdir (Tohum, 2011).
Düşük yoğunluklu yeşil çatı sistemleri, ağır hava koşullarında bile çatılar için özel uyumlandırılmış, az bakım gerektiren çeşitli bitki ve çimlerden oluşan hafif çatılardır. Bu yapılar, çatılara çevre dostu, doğal bir görünüm kazandırırken, yaşam alanlarının kalitesini de artırmaktadır.
Bu tip bitkilendirmeler, genelde alanı tamamen bitkiyle kaplayacak kadar sık bitkilendirmelerdir. Ekstansif bitkilendirme ile oluşturulan çatı bahçeleri dünyada “yeşil çatı” olarak da adlandırılmaktadırlar.
Aynı zamanda bitkilendirilmiş çatılar, çevreci çatılar veya bahçe çatılar olarak da adlandırılan yeşil çatılar, düz ya da eğimli bir çatıda oluşturulmuş dikili alanlardır. Yeşil çatının türüne bağlı olarak, kısa otlar, şifalı bitkiler, dam koruğu, ağaç ve çalılıklar dâhil olmak üzere her bitki yetiştirilebilir.
Yeşil çatı, kısmen veya tamamen bitki örtüsüyle kaplı bir binanın çatısı veya su yalıtım membranı üzerine dikilmiş bir yetiştirme ortamıdır; yeşil çatı sistemleri olarakta adlandırılırlar. Ayrıca bir kök bariyeri ve drenaj ve sulama sistemleri gibi ek katmanlar içerebilir.
Akdeniz evlerinin çatısı düzdür çünkü kış aylarında aşırı şiddetli kar yağışları olmaz ve bu yüzden de karın kolay temizlenmesini aşağıya düşmesini sağlayan dik çatılara da ihtiyaç yoktur.
Çatı kaplama malzemeleri arasında en iyi bilinen ve en çok tercih edilen malzeme, kiremittir. Braas Kiremit de yüksek üretim teknolojisi, sağlamlığı ve estetik profil yapısı sayesinde dünyanın farklı iklim kuşaklarında kullanılan, güvenilir bir çatı kaplama malzemesi olarak tercih edilmektedir.
Bir çatının ömrü, kullanılan malzemenin türüne, iklime, çevreye sağladığı uyuma ve diğer faktörlere bağlıdır. Ortalama bir çatı her nerede olursa olsun 15 ila 30 yıllık bir ömre sahipken ortalama bir binanın ömrü 50 ila 100 yıldır.
Üçgen çatılarda kiremit altı ve üstü ısı yalıtım yapmak oldukça kolaydır. Bu sayede yaşanılan mekanların konforu daha da artıyor. Yine üçgen çatılar bina üzerine simetrik bir şekilde yapılarak herhangi bir olumsuzluğa mahal vermemek adına sıkça tercih edilebiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri