Yeşil çayın saymakla bitmeyen olumlu etkilerinden faydalanabilmek için günde 2-3 fincan tüketilmesinde fayda vardır.
Ortalama bir insan için yeşil çay günde ne kadar içilmeli sorusunun yanıtı ise 2-3 bardaktan fazla içilmemesi şeklinde verilebilir (bünyeye göre değişiklik gösterebilir). Düzenli olarak günde 2-3 bardak yeşil çay içtiğinizde vücudunuz buna alışacaktır ve eskisi kadar etki göstermeyecektir.
Aşırı yeşil çay tüketimi kişilerde baş dönmesi, uykusuzluk ve kalp çarpıntısı rahatsızlıkları ortaya çıkar. Kafein içerdiği için yeşil çayın fazlası yan etkilerin oluşmasına sebep olur. Bazı kişilerde ishal, baş ağrısı ve kusma gibi yan etkileri de ortaya çıkabilir.
Günlük tüketim miktarı ne olmalı? Ortalama bir kupa yeşil çayda, 50-150 mg. arsında polifenol bulunuyor. Önerilen miktarsa günde 2-3 kupa yeşil çay veya 100-750 mg./yeşil çay ekstresi almak. Ancak kafein içeren çay; uykusuzluk, anksiyete, huzursuzluk ve baş ağrısına yol açabiliyor.
Yapılan araştırmalarda, yeşil çay düzenli olarak tüketildiğinde, kalp hastalıkları ve kanser riskinin azaldığı görülmüştür. 4 Yapılan bu araştırmalarda antioksidanların, kanser başta olmak üzere pek çok kronik hastalığın oluşumuna neden olan oksidatif hasara karşı korunmaya yardımcı olabileceği gözlemlenmiştir.
İlgili 27 soru bulundu
'Poşet çay yapımında kullanılan kağıt bitkisel'
Zararlı olabilecek herhangi bir madde taşımaz. Ayrıca demleme sırasında suya herhangi bir lif veya madde vermez. Bu husus da analizlerle gösterilmiştir. Kısacası zararlı değildir.
Yağ yağmak için yeşil çay tüketmeyi tercih eden pek çok kişinin aklına ise diyette yeşil çay ne zaman içilmeli gibi sorular takılmaktadır. Zayıflamak için yeşil çay ne zaman içilmeli sorusunun en basit cevabı gece vakti olacaktır. Gece yatmadan önce içilen yeşil çay açlık hissiyatını yatıştırma konusunda etkilidir.
Yeşilçay yüksek kafein içeren bir içecektir ve bu yüzden akşam yemekten hemen sonra içilmemelidir. Aynı zamanda yatmadan hemen önce içilmesi uyku kaçırdığı için tercih edilmez.
Güçlü antioksidanlar içeren çay; kolesterol düşürücü, kalp, diyabet ve kanser gibi hastalıklara karşı koruyucu etkiye sahiptir. Ancak çay, şekersiz tüketilmeli, sonrasında su içilmelidir.
Zayıflatmaya yardımcı olan yeşil çayın ödem söktürücü özelliği vardır. Kanser hastalıklarından kalp sağlığına kadar pek çok şeye faydası dokunan yeşil çayın aşırı tüketiminin de insan sağlığı açısından zararları olabilir. Bu yüzden yeşil çay günde 2 veya 3 fincandan fazla içilmemelidir.
İçerdiği yüksek antioksidan ileri yaşlarda görülme ihtimali olan kemik zayıflamasını engeller. Özellikle Osteoporoz adı verilen ileri yaşlarda ortaya çıkan kemik kaybı rahatsızlığına faydası olduğundan günde 20 bardak içilmesi gerektiği uzmanlar tarafından vurgulanıyor.
Yeşil çay: Yeşil çayın da cinsel gücü arttırdığı biliniyor. İçerdiği yüksek oranda C vitamini ile cinsel modu yükseltiyor.
Tiryakilerin asla 1 bardakla yetinmediğini düşünüldüğünde, ülkemizde de sudan sonra en çok tüketilen içecek, çay. Uzmanlara göre, aşırı çay tüketimi mide bulantısı, baş ağrısı, sinir bozukluğu, kalpte çarpıntı, elde titreme, demir eksikliği, kansızlık ve uykusuzluk gibi birçok soruna yol açtığını açıkladı.
Yeşil çay zayıflamanızda oldukça büyük bir paya sahip. Metabolizmanızı hızlandıracak kafein ve kateşin adlı maddeleri içeren yeşil çay, zayıflama sürecinde size yardım edecektir.
Yeşil çayda polifenoller siyah çaya göre daha fazla bulunduğu için yeşil çayın daha yararlı olduğu üzerinde duruluyor. Kanser riskini düşürmek için herhangi bir sağlık sorununuz yoksa günde 1-2 fincan yeşil çay veya 3-4 fincan siyah çay tüketebilirsiniz.
Yeşil çay, içeriğinde barındırdığı bileşenler sayesinde ödem attırıcı bir etkiye sahiptir. Yeşil çayın Diüretik yani ödem sökücü etkisi, ödemin vücuttan atılmasına yardımcı olur.
Yeşil çay diyeti ile birlikte 1 haftada 4 kilo vermek mümkündür. Yalnız burada önemli detay ise diyet esnasında mutlaka su tüketmenizdir.
Özellikle, demir gibi gıda bileşenlerinin emilimini engellememesi için gıda alımından hemen sonra tüketilmiyor. Barındırdığı kafein maddesi sebebiyle yatmadan hemen önce içimi önerilmiyor. Kafein içermesi ve uykuyu kaçırması ihtimali ile uyumadan en geç iki saat önce içilmesi tercih ediliyor.
Eğer gece içilirse kafein hassasiyeti olan kişilerde uykusuzluk problemine yol açabilir. Eğer erken uyumanız gerekiyorsa yeşil çayı akşam da tüketmemeye özen gösterebilirsiniz. Bu kapsamda yeşil çayın uyku getirmeyen aksine uykusuzluk yapabilen bir çay olduğunu unutmamalısınız.
Yeşil çayın içerisine isteğe bağlı olarak limon ve çubuk tarçın ilave edilebilmektedir. Sağlıklı bir şekilde hazırlanan yeşil çayı, günde 3 bardaktan fazla içmemek gerekir. Yeşil çay genel olarak sıcak olarak tüketiliyor olsa da isteğe bağlı soğuk olarak tüketmek de mümkündür.
Bu oldukça yüksek bir miktar: Yeşil çayda, kahvede bulunandan daha yüksek miktarda kafein bulunur. Yeşil çayda bulunan kafein ve kateşinin zayıflamaya yardımcı etkisinden faydalanmak için günde 2-3 bardak yeşil çay içmeniz yeterli.
Uzun süreler boyunca yüksek dozda yeşil çay tüketmeniz, kafeinden dolayı bazı yan etkilere de neden olabilir. Bu yan etkiler arasında baş ağrısı, uyku problemleri, kusma, ishal, sinirlilik, düzensiz kalp atışı, çarpıntı, mide yangısı bulunmaktadır.
Bazı çalışmalar yeşil çayın, karın yağı yakarak vücudu uyardığı ve kilo kaybını teşvik ettiğini göstermiştir. Yeşil çay, metabolizmayı etkileyen fitokimyasal bir yapı içerir. Kilo kaybı konusunda yeşil çaydan destek almak istiyorsanız günde birkaç fincan içmeniz gerekebilir.
Yağ yakımında etkin bir rolü olan yeşil çaydaki antioksidanlar hızlı ve sağlıklı kilo vermenize yardımcı olmada bir numaradır. Geceleyin uyumadan önce yeşil çay içerek metabolizmanızı hızlandırabilir, böylelikle de diyetinizi destekleyebilirsiniz Bu durum da yağ yakımı uykudayken bile gerçekleşecektir.
Nasıl yani yeşil çay soğuk içilir mi dediğinizi duyar gibiyiz. Elbette içilir. Hem sıcak hem de soğuk olarak tüketebileceğiniz bu içeceğin demlendikten sonra oda ısısına gelmesini bekleyebilirsiniz. Sonrasında ise minimum 3 saat buzdolabında soğutarak ferahlatıcı bir içecek haline getirebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri