1) Yeşil Çay Zor günlerin etkisinden kurtulmak istediğinizde yeşil çay anksiyete çayı olarak fincanınızda yerini alacak. Yeşil çayda bulunan kas gevşetici maddeler, zihin yorgunluğunu atarken gevşemenizi sağlar. Anksiyetenin verdiği gerginlikten kurtulmak için gün içinde 1 fincan yeşil çay içmenizi öneriyoruz.
Mate çayı sinir sistemini rahatlatan bir tür bitkisel çaydır. Kaygı ve endişe hissedilen anlarda taze mate çayı içmeniz tavsiye edilir. Mate çayı sizi kısa sürede sakinleştirebilir. Antioksidan maddeler bakımından zengin olan mate çayı sayesinde, panik atak krizlerini sağlıklı şekilde önleyebilirsiniz.
Yeşil çay, antioksidan özellikleri ile bilinen bir diğer bitki çayıdır. Aynı zamanda, stres ve kaygıyı hafifletmek için kullanılan yeşil çay, içeriğinde yer alan L-teanin adlı bir aminoasit ile beyindeki rahatlama hissi yaratan endorfin üretimini artırır.
Kaygı giderici özelliği olan melisa, papatya bitki çaylarından 3 fincan içilmeli. Çay tiryakileri günde beş-altı bardağı geçmemeli ve açık çay içmeli. Omega-3 ve omega-6 bakımından zengin balıklar yenmeli.
Derin Nefes Alın: Panik atak sırasında nefes almak zor olabilir, ancak yavaş ve derin nefes almak sizi sakinleştirebilir. Yavaşça burunla nefes alın, sonra ağızdan yavaşça verin. Bu işlemi birkaç kez tekrarlayın. Kendinize Telkin Verin: Kendinize olumlu telkinlerde bulunun.
İlgili 45 soru bulundu
Derin Nefes Alın
Hızlı ve derin nefes almak bir panik atak belirtisi olsa da, derin nefes alma, atak sırasındaki panik belirtilerini azalmasını sağlayabilir. Nefes kontrolü yapılabildiğinde diğer semptomları ve panik atağı daha da kötüleştirebilecek durumları yaşama olasılığınız azalır.
Passiflora ya da çarkıfelek bitkisi de panik atağa karşı kullanılabilecek bir başka doğal bitkisel üründür. Yine kedi otu kökü de kullanılabilen sakinleştirici ve rahatlatıcı bir bitkisel üründür. Yukarıda saydığım bitkiler yine çay olarak da tüketilebilirler. Ancak çay olarak alındıklarında etkileri daha azdır.
Stres durumunda vücuttaki kortizol seviyesi artar. Ayrıca uzmanlar dehidrasyonun da vücuttaki kortizol seviyesini artırıp daha stresli hissedilmesine neden olabileceğini belirtmektedirler8. Diğer bir deyişle, vücudunuzun ihtiyacı olan miktarda su tüketerek stres seviyenizi dengede tutmak mümkün olabilir.
Psikolojik bozukluklar genellikle; B1, B3 ve B12 eksikliği nedeniyle ortaya çıkar. Pirinç kabuğu, sebze-meyve, tam tahıl ürünlerinde bulunan B1 vitaminin eksikliği nörolojik sorunlara yol açabilir ve depresyona eğilimi artırır.
Yeşil çayda bulunan aminoasitler; stresi azaltan ve beyindeki dopamin seviyesini artıran psikoaktif özellikleri sayesinde sinirleri yumuşatmaya yardımcı oluyor ve psikolojik açıdan rahatlatıyor. Günde 1-2 fincan yeşil çay tüketmeniz hem fiziksel hem de ruhsal açıdan daha sağlıklı kalmanıza yardımcı olabilir.
Rahatlatıcı Etkisi Vardır: Yeşil çayda bulunan L-teanin, sakinleştirici etkilere sahiptir ve stresi azaltır, zihinsel rahatlama sağlar.
Aynı zamanda uykusuzluk problemi yaşayan insanların da yeşil çayı gece tüketmeleri tavsiye edilmez.
Burundan 3 saniye süreyle nefes almak, 3 saniye beklemek ve ağzınızdan 3 saniye içinde yavaşça nefes vermek ve bunu karın solunumu şeklinde yapmak panik atak tedavisinde size çok yol aldıracaktır.
Uykuda yaşanan panik atak sırasında kişiler bunun bir panik atak olduğunu kendilerine telkin etmeleri gerekir. O esnada; yataktan çıkıp başka bir yerde gergin olan kas grupları için gevşeme hareketleri yapmak, ılık suyla duş almak ve mümkünse kısa süreli yürüyüş yapmak kişiyi rahatlatacaktır.
Ayrıca limonun ödem söktürücü etkisi de bulunmaktadır. - Limon aromaterapi ile kullanıldığında da yorgunluk ve anksiyeteyi azaltıp, ruh halini iyileştirebilmekte ve konsantrasyonu arttırabilmektedir.
Uykusuzluk ve stresin en iyi çözümlerinden birisi papatya çayıdır. İyi bir sakinleştirici olan papatya çayı, gün içinde sürekli gergin olanların başvuracağı en iyi sakinleştirici bitkisel çaylarından birisidir. Uykusuzluk problemi yaşadığınız zaman 1-2 fincan papatya çayı tüketin ve gevşeyin.
Hiçbir neden yokken yaşanan anksiyete krizi bitkisel yolla geçsin istiyorsanız; papatya çayından yardım alabilirsiniz. Papatya çayı yapısında bulunan vitamin ve mineraller, sakinleşmenizi ve endişeden uzak kalmanızı sağlayacaktır. Papatya çayı, olası bir anksiyete bunalımı için evinizde yer alabilir.
Bu nedenle de panik atak ilaçsız geçer mi sorusunun cevabı evet, zaten panik atak ilaçsız geçen bir hastalık olup, doğru ve düzenli bir psikoterapi süreci mutlaktır.
Kafein, sigara, alkol ve bazı uyuşturucular (LSD, esrar ve kokain gibi) panik ataklara sebep olabilirler. Sakinleştirici etkisi olan herhangi bir ilacı ani olarak bırakmak panik atağın ortaya çıkmasına yol açabilir. Amfetamin, kortizon ve astım tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar da panik atakları tetikleyebilir.
Ortalama 5 ila 30 dk. süren panik atak, bu sürenin ardından kendiliğinden geçer.
Kafein, anksiyete bozukluklarının kötüleşmesi ve sürdürülmesiyle ve zaten bu tip olaylara yatkın olanlarda panikatak veya anksiyete ataklarının başlamasıyla ilişkilendirilmiştir. 200 mg'ı geçen kafein tüketiminin bir toplumda anksiyete ve panikatak olasılığını artırdığı görülmüştür.
Yürüyüş, egzersiz, takım sporları, meditasyon, nefes egzersizleri, uzun banyolar, yoga gibi teknikler anksiyete belirtilerinin kontrol altına alınmasını ve kaygının hafiflemesini sağlayabilir.
4 - Panik Atağı Ne Tetikler? Panik sorununu tetikleyen yiyecek ve içecekler şu şekilde sıralanabilir gazlı kola, gazoz ve kafeinli içecekler çay, kahve vb.. içecekler bu sorunu tetiklemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri