Hayvanları Koruma Kanunu, evcil ve süs hayvanlarının evlerde, işyerlerinde, apartmanlarda ve apartman bloklarında korunma hakkına sahip olduğunu belirtmektedir. Müstakil evlerde evcil hayvan beslemek konusunda herhangi bir kısıtlama bulunmuyor ancak bu durum apartman dairelerinde ve apartman bloklarında değişebiliyor.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun bu kararı, apartmanda evcil hayvan beslemek isteyen kişiler için önemli bir karardır. Bu karar ile birlikte, apartman veya sitenin yönetim planında evcil hayvan beslemeyi yasaklayan bir hüküm bulunması halinde, evcil hayvan beslemenin mümkün olmadığı açıkça belirtilmiştir.
Peki, apartmanda köpek beslemek nereye şikayet edilir? Komşularınız, beslediğiniz hayvanın çok ses çıkarttığı gerekçesiyle Çevre İl Müdürlüğüne şikayette bulunabilir. Çevre İl Müdürlüğü'nden gelen hayvanın uzaklaştırma kararı ses ölçümü yapılmadan gelirse hiçbir hükmü bulunmaz.
Ev Sahibi Evcil Hayvana Karışabilir Mi? Kiracının evde evcil hayvan beslemesi kanun dışı olduğuyla ilgili herhangi bir hüküm mevcut değildir. 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 18. maddesine göre apartman sakinleri birbirlerini rahatsız etmemek, birbirlerinin hakkını çiğnememek ve yönetim planına uymakla yükümlüdür.
Kat Mülkiyeti Kanununda, hayvan beslenmesini yasaklayan bir hüküm olmayıp, bu hususta asıl olan yönetim planıdır. Yönetim planında ortak mahaller için yasaklama getirilmiş ise ortak mahallerde; bağımsız bölümler için de yasaklama getirilmişse bağımsız bölümlerde de hayvan beslenemez.
İlgili 43 soru bulundu
Köpeğin tahliyesi için önce yönetim planına bakılması, çevre il müdürlüğüne şikâyetçi olunması ve sulh hukuk mahkemesinden tahliye talep edilmesi gerekiyor. Şikâyet üzerine bilirkişi desibel ölçümü yapar. Bu ölçüm apartmanın genelinde değil de yalnızca şikâyetçinin dairesinde yapılır.
Köpek havlama sesinden dolayı şikayetçi olmak için:
153 Zabıta hattını arayabilirsiniz. Çevre İl Müdürlüğü'ne dilekçe ile başvurabilirsiniz. Sulh Hukuk Mahkemesi'nde dava açabilirsiniz.
Yönetim planında evcil hayvan besleme yasağı bulunmuyorsa apartman sakinlerinin kurul kararı ile kiracı ya da hayvanının tahliyesini isteme hakları bulunmaz. Ancak beslenen hayvan tehlikeli bir ırktansa ve apartman sakinleri için tehlike arz ediyorsa ya da çok gürültü yapıyorsa bina sakinlerinin şikayet hakkı bulunur.
634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 18. maddesi doğrultusunda apartman sakinleri birbirlerini rahatsız etmeden ve haklarını çiğnemeden yönetim planına sadık kalmak şartıyla evcil hayvan besleyebilmektedir. Aykırı durumlarda ise kat sakinlerinin şikayet hakkı bulunmaktadır.
Diyanet zorunlu olarak kendilerine ihtiyaç duyulması dışında evin içinde köpek beslemek caiz olmadığını belirtmiştir. Evde köpek beslemenin caiz olmadığı Buhari'den nakledilmiştir.
Hayvanları Koruma Kanunu, evcil ve süs hayvanlarının evlerde, işyerlerinde, apartmanlarda ve apartman bloklarında korunma hakkına sahip olduğunu belirtmektedir. Müstakil evlerde evcil hayvan beslemek konusunda herhangi bir kısıtlama bulunmuyor ancak bu durum apartman dairelerinde ve apartman bloklarında değişebiliyor.
Bu noktada müşterek alanda hayvan besleyen kişinin diğer kat maliklerini rahatsız etmemesi gerekmektedir. Aksi takdirde rahatsızlık verildiği iddiasıyla ilgili kat malikleri mahkemeye başvurmak suretiyle söz konusu alanda hayvan barınmasını ve beslenmesini engelleyebilecektir.
Aşırı havlamanın önüne geçmenin etkili bir yolu da köpeğe sessiz komutunu öğretmektir. Bunu yaparken sakin, kendinden emin ama kesinlikle agresif olmayan bir ses tonu kullanmak gerekir. Köpek komuta uyduğu zaman bu davranışı ödüllendirmek ise komutun çok daha işe yarar olmasına yardımcı olur.
MADDE-51 (a) Belediye sınırları meskun mahal içerisinde mesken ve işyerlerinde başkasını rahatsız edecek şekilde evcil hayvanlardan köpek ve kedi beslenemez.
Kimsenin sahip olduğu hayvan ihtarname ile ya da site veya apartman olağan toplantsında alınan karar ile ya da belediye zabıtasının kararı ile ya da imza toplanarak hayvanların TAHLİYE EDİLMESİ mümkün değildir. Tahliye edilecek hayvan için muhakkak mahkemeden karar almaları gerekmektedir.
Dava açılmadan, sadece apartman sakinlerinin imzası toplanarak evcil hayvanın tahliye edilmesi istenemez. Mahkeme kararı bulunmadan herhangi bir yetkili veya zabıta evcil hayvanı evden çıkarma yetkisine sahip değildir.
Köpeğin havlamasını yasaklayan bir düzenleme zaten doğasına aykırı ve düşünülemez. Ancak şuna dikkat. Apartman yönetim planında yasaksa, köpek belli bir desibelin üzerinde çok yüksek sesle havlıyor ve gürültü kirliliği yaratıyorsa, dikkat. Tahliye edilebilir.
HAYKURDER'in ulaştığı Hayvanları Koruma Kanunu Uygulama Yönetmeliği taslak metninde site ve apartmanlarda beslenecek hayvan sayısına sınırlama içeren düzenlemenin yer aldığı ortaya çıktı. Yönetmelik site ve apartmanlarda 3 köpek veya 5 kedi şeklinde sınırlama getiriyor.
Apartman ve/veya site yönetmeliğinde evcil hayvan besleme ile ilgili bir kısıtlama bulunmaması hâlinde sahiplenme gerçekleştirilebilir. Ancak bilinmesi gereken, herhangi bir yasak bulunmasa da evcil hayvan sahibi olanların belli durumlarda çeşitli şikâyetler ile karşılaşmasının söz konusu olabileceğidir.
5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun 5.maddesi “Ticari amaç güdülmeden bilhassa ev ve bahçesi içerisinde bakılan ev ve süs hayvanları sahiplerinin borcundan dolayı haczedilemezler.” hükmünü haizdir. Bu madde hükmü açıkça evde yetiştirilen süs hayvanları, köpek, kedi vb. hayvanların haczini yasaklamaktadır.
Apartman sakinleri kimi zaman evcil hayvan sahiplenmekte ve bu hayvanları site ortak alanında beslemek istemektedir. Bu durumda sahipli bir hayvanı ortak alanda beslemekte herhangi bir yasak yoktur. Fakat apartman yönetim kurulları hukuka uygun alacakları bir karar ile bu durumu yasaklayabilmektedir.
Bu yönetmelik 2015 yılında değiştirilmiş. Ancak hayvan gürültüsüyle ilgili bir değişiklik yapılmamış. Bu yönetmelikte de hayvan seslerinin sebep olduğu rahatsızlık, gürültü kapsamına değerlendiriliyor.
Alo 153 Hayvan Ambulansı Vahşice Ölen Köpek.
Yapılan denetim ve değerlendirme sonucu yapılan işlemler ile ilgili bilgiler aynı web yazılımına kaydedilmektedir. Tüketiciler ya Alo174'ü tekrar arayarak ya da kendisine verilen başvuru numarası aracılığıyla www.alo174.gov.tr internet adresi üzerinden şikâyet ve talebinin sonucunu öğrenebilmektedirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri