Yeşil çayda bulunan aminoasitler; stresi azaltan ve beyindeki dopamin seviyesini artıran psikoaktif özellikleri sayesinde sinirleri yumuşatmaya yardımcı oluyor ve psikolojik açıdan rahatlatıyor. Günde 1-2 fincan yeşil çay tüketmeniz hem fiziksel hem de ruhsal açıdan daha sağlıklı kalmanıza yardımcı olabilir.
Doğal ilaçlar ve alternatif tedaviler birçok hastalıkta olduğu gibi, psikiyatrik hastalıklarda da popülerliğini giderek arttırmaktadır. Depresyon tedavisinde sarı kantaron, folat ve B12 vitamini ile omega-3 yağ asitleri bitkisel ilaçlar, doğal ve alternatif tedavi yöntemleri olarak gündemde öne çıkmaktadır.
Yeşil çay ve bazı ilaçlar aynı yoldan emildiği için besin ilaç etkileşimine dikkat edilmelidir. Özellikle antikoagülanlar (kan sulandırıcı) ile birlikte tüketimi sakıncalı olabilir. Varfarin, antikoagülan etkisi ile K vitaminin üretimini inhibe eder ve yeşil çay da K vitamini içerdiği için ters etki gösterebilir.
İlgili 33 soru bulundu
Yeşil çay, epigallocatechin-3-gallate (EGCG) adı verilen bir kateşin kaynağıdır. Kateşinin bilinçsel fonksiyonlar üzerinde sakinleştirici ,rahatlatıcı bir etkisi mevcuttur. Yeşil çay içeriğinde önemli bir miktarda kafein de bulunur.
Hamilelik dönemlerinde ve emziren annelerin yeşil çay tüketiminden uzak durması gerekir. Yüksek tansiyonunuz varsa, böbrek sorununuz ya da karaciğer rahatsızlığınız varsa yeşil çay çarpıntı yapabilir. Diyabet, osteoporoz ya da anemi hastalarının yeşil çay tüketmeden önce mutlaka doktorlarına başvurmaları gerekir.
Diazepam, klorazepat dipotasyum, klordiazepoksit, prazepam, flurazepam gibi moleküllerden ülkemizde diazepam (Diazem), klorazepat dipotasyum (Tranxilene), klordiazepoksit (Klipaks) en çok bilinenleridir. Benzodiazepinlerin anksiyolitik etkileri oldukça güçlü olup kaygı, inhibisyon ve kaçınma davranışını engellerler.
Depresyon bulgularını katkıda bulunabilen eksiklikler arasında folik asit, B12 vitamini, D vitamini, magnezyum, selenyum, demir ve çinko sayılabilir. Depresyon hastalarının çoğunda D vitamini düzeyleri 20 ng/ml altındadır.
Depresyon tedavisinde psikoterapi sıklıkla kullanılmaktadır. Orta ve şiddetli depresyon tedavilerinde ise antidepresan ilaçlar kullanılır. Psikoterapide, depresyonun ciddiyetine bağlı olarak, süreç birkaç hafta veya daha uzun da sürebilir. Ortalama 10 ile 15 seans sonrasında önemli gelişmeler elde edilir.
Yeşil çay, antioksidan özellikleri ile bilinen bir diğer bitki çayıdır. Aynı zamanda, stres ve kaygıyı hafifletmek için kullanılan yeşil çay, içeriğinde yer alan L-teanin adlı bir aminoasit ile beyindeki rahatlama hissi yaratan endorfin üretimini artırır.
Badem: İçerisindeki zengin magnezyum oranıyla badem, bir takım psikolojik sorunlara iyi gelmektedir. Günlük ve düzenli olarak badem tüketimi magnezyum eksikliğine iyi gelmektedir. Çikolata: Çikolatanın depresyona ve özellikle mutluluk hormonuna sağladığı etkisi çoğu kişi tarafından konuşulmaktadır.
Sabırlı olmanız, ilgili olmanız, olabildiğince onu anlamaya çalışmanız gerekir. Depresyonda olan kişiyi dikkatlice dinlemeye özen göstermelisiniz, zaman zaman dışa vurduğu duygu ve düşüncelerine ortak olmalı, bunları anladığınızı hissettirmeli ve gerçekleri görmesi yolunda desteğinizi sürdürmelisiniz.
Depresyon tedavisinde basit karbonhidratları beslenme düzeninden çıkarmak tedavinin başarısını artırıyor. Özellikle beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği, pirinç pilavı yerine bulgur pilavı, şeker ve şekerli yiyecekler yerine uygun miktarda meyve, her öğün salata veya sebze tüketimi önemli yer tutuyor.
Yeşil çay, içeriğinde C ve B vitaminleri, magnezyum, potasyum, florür gibi mineralleri bulunduran bitkisel bir üründür. Kolesterol ve yağ dengesini iyileştirmesi, tansiyonu düzenlemesi, damar sertliğini önlemeye destek olması, bağırsak sağlını düzenlemesi yeşil çayın faydaları arasında gösterilir.
Dünya genelinde ölümlere en çok neden olan kalp ve damar hastalıklarından korunmak için de yeşil çay oldukça değerli bir besindir. Düzenli olarak tüketildiğinde yeşil çay; kandaki total kolesterol, LDL kolesterol ve trigliserit düzeylerini düşürerek kalp ve damar hastalıklarına karşı önemli bir koruma sağlar.
Yemeklerden birkaç saat sonra ve öğün aralarında tüketimi ideal gösteriliyor. Özellikle, demir gibi gıda bileşenlerinin emilimini engellememesi için gıda alımından hemen sonra tüketilmiyor. Barındırdığı kafein maddesi sebebiyle yatmadan hemen önce içimi önerilmiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri