- Diyetetik lif bakımından zengin olan yeşil domates sindirim siteminin daha iyi çalışmasını destekler. Aynı zamanda vücudun yağ yakımıza yardımcı olur. Fazla yağı enerjiye çevirir. - Yapılan araştırmalarda da içinde bulunan ATF4 adlı protein maddesi kas ve kemik sistemini güçlendirerek hastalıklardan uzak tutuyor.
Akdeniz ülkelerinin vazgeçilmez sebzesi olan yeşil domates özellikle sos olarak kullanılır. Hem pişirilmiş hem de çiğ olarak tüketilebilir.
-C vitamini yönünden zengin olan domates bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve grip benzeri virütik hastalıklara karşı korur. -Mide ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar ve kabızlığı giderir. -Kanser ve kalp hastalıklarına karşı koruyan domates aynı zamanda felç riskini de en az indirger.
Yeşil Domates içeriğinde 6,90 Karbonhidrat(g), 1,80 Protein(g), 0,30 yağ(g), 1,43 lif(g), 15,00 Sodyum(mg), 310,50 potasyum(mg), 10,50 Kalsiyum(mg), 40,50 A Vitamini(ui), 30,00 C Vitamini(mg), 0,75 ve Demir barındırır.
Hastalıklara karşı bağışıklığı güçlendiren domatesi yedi gün boyunca tükettiğinizde kemik kaybı, kanser, şeker hastalığı, böbrek taşı, felç, kalp krizi ve obezite gibi hastalıkların önüne geçer. Çiğ domates pişirilmiş domates göre daha etkilidir. Çünkü asit seviyesi yüksek olduğundan mide şikayetlerine fayda sağlar.
İlgili 28 soru bulundu
Her gün beş tane domates yiyerek kansere karşı kalkan oluşturabilirsiniz. Domateste bulunan likopen ve selenyumun; prostat, meme, kolon ve mide kanserinde etkili olduğu bilim tarafından ispat edilmiştir. Bu bilgilerin ışığında biz de hastalarımıza günde 4-5 tane domates yemesini tavsiye ederiz.
Domates ürünleri ile ilgili yapılan klinik çalışmalar, iltihaplanma ve oksidatif stresin belirtilerine karşı yararlarını göstermektedir. Ayrıca kan damarlarının iç tabakası üzerinde koruyucu bir etki gösterirler ve kanın pıhtılaşma riskini azaltabilirler.
Uzmanlar domatesten en iyi faydayı almamız için bu sağlıklı besini pişmiş olarak tüketmemiz gerektiğiniz vurguluyor. Pişen domatesten aldığımız likopen oranı çiğ domatesten çok daha fazladır.
Kansızlığa İyi Gelir
Domatesin içeriğindeki C vitamini, vücuttaki demirin emilmesini sağlamada oldukça etkilidir. Bu nedenle günde yeterli miktarda domates tükettiğinizde kansızlığı önemli ölçüde iyileştirebilirsiniz.
Domateslerin üzerini iki parmak geçecek kadar su eklenir ve kaynamaya bırakılır. Domatesler, normal domatese göre geç yumuşayacaktır. Yumuşamaya başlayınca; bulguru, baharatları, küp şekeri ve küp küp doğranmış normal domatesi ekleyip birlikte kaynatılır. Yoğurtla servis yapabilirsiniz.
Domates, asidik bir yiyecektir. Bu sebeple gastrit ve gastroözofageal reflü hastalığı gibi mide problemleri olan kişilerde mide yanmasına neden olabilir. Sağlıklı bir mideye sahip olsanız bile aşırı tüketim sonucu yanma hissiyle karşılaşabilirsiniz.
Yağlı ciltlerde yağ oranını dengeler, kuru ciltlerde ise cildi nemlendirir. Zararlı güneş ışınlarından korunmanıza yardımcı olur. Cildinizdeki ölü derileri temizleyerek cildinizin canlanmasını sağlar. Ciltteki renk eşitsizliklerini giderir.
Domates genellikle çiğ olarak tüketilen bir sebzedir. Aynı zamanda önemli bir C vitamini kaynağı olan domates, uzmanlara göre pişirildiği zaman likopen bakımından daha zengin hale gelir. Böylelikle C vitamininden daha etkili bir antioksidan haline gelmiş olur.
Yaz kış tüketsek de her sebze meyve gibi domates de mevsiminde tüketilmeli. Uzmanlar, A, B, C vitaminleri ile birçok minerali barındıran, ayrıca cildi güzelleştiren likopen maddesini bulunduran domatesin uzmanlar şu anda her gün tüketilmesini öneriyor.
Yeşil domates bağırsak sistemini düzenler. Kabızlığı, gazı ve abdominal distansiyonu ortadan kaldırır. Yeşil domates bağışıklık sistemini uyarmaya yardımcı olan yüksek miktarda C vitaminine sahiptir. Vücuttaki yabancı maddeleri temizler ve patojenleri korumak İçin alyuvar üretimini hızlandırır.
Doğrudan güneş ışığı alan bir pencerenin yakınına bırak. Daha yüksek sıcaklık ve güneş ışığı domateslerin olgunlaşmaya devam etmesine yardımcı olur. Sonra olgunlaştıkça ve kırmızıya döndükçe domatesleri topla.
Domateste Fosfor (P) Eksikliği
Fosfor eksikliği olan domates bitkisi, yaprakları küçük ve dik olacak şekilde gelişir ve cılız büyüme gösterir. Fosforun ciddi derecede eksik olması haline yaprak kenarlarından başlayacak şekilde yaprak üstünde veya altında morumsu kırmızı lekeler gözükmeye başlar.
Domatesin yüzde 90'ı sudur ve C vitamini, selenyum, bir çeşit A vitamini olan beta-karoten ve likopen gibi antioksidanlar içerir. Ayrıca kan damarlarını etkileyip su tutmaya ve iltihaplanmaya neden olan serbest radikallerden vücudu korur. Salatalık çok fazla su içerdiğinden dolayı en iyi ödem söktürücülerden biridir.
'KÖZLENMİŞ DOMATES EN BİLİNDİK İLAÇ'
Domateste yüksek oranda bulunan likopenin prostat kanseri riskinin azalmasına yol açan bir antioksidan olduğunu belirten Dr. Arslan, "Özellikle közlenmiş domates prostat kanserinin en bilindik ilacıdır.
Domates, sofralardan eksik olmayan her açıdan bolca tüketilen bir sebzedir. Likopen içeriği ile onun hastalıklara karşı ne kadar önemli bir sebze olduğunu vurgular. Yüksek C vitamini, beta keroten ve E vitamini içerir. Domatesin Sağlığa Faydaları Nelerdir?
Domates yılın tüm aylarında tüketilen bir sebzedir. Yaz aylarında açık tarlalarda yetiştirilen domates kış aylarında da korunaklı alanlarda yetiştirilebildiği için kış aylarında da domates tüketilebilir.
Potasyum içeriği yüksek olan domates kalp dostu bir besindir. Göz sağlığına iyi gelen mineraller ve vitaminleri içinde taşır. Yüksek tansiyonu dengeleyebilir.
DOMATESİ ÇİĞ YEMEK YERİNE PİŞMİŞ TÜKETİN. Bununla birlikte uzmanlar domatesin mutlaka mevsiminde ve her gün tüketilmesi gerektiğine dikkat çekerken çiğ yemek yerine, püre, salça, pişmiş ve konserve şeklinde tüketilmesini öneriyor.
Domates. Kahvaltı sofralarının vazgeçilmesi domates, yüksek miktarda tannik asit içerir. Domatesi aç karna tüketmek midenin asit seviyesini arttırır. Bu da gastrite neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri