Erik hasadı ilkbahar aylarında gerçekleşir. Şubat geldiği süre içinde ilk erik hasadı yapılır. Mayıs sonlarına kadar hasat devam eder. Hatta bu evrede eriğin kilo fiyatı dudak uçuklatır.
Yeşil erik daha çok İlkbahar aylarında hasadı yapılan ve kısa zaman içerisinde tüketilip biten meyveler içerisinde bulunur. Şubat ayının sonlarına doğru hasadı yapılması ile beraber, Mayıs ayının sonlarında hasat biter.
İlk olarak Şubat ayının sonlarına doğru hasadı yapılan erik Mayıs ayının sonuna kadar hasat edilmeye devam edilir. Hasat edildikten sonra da İlkbahar aylarında piyasaya sürülür.Yeşil erik ilkbahar mevsiminin en heyecanla beklenen meyvelerindendir.
Papaz eriği diye adlandırılan bu erik çeşidi iri ve bol suludur. Mayıs ayı sonunda sezonu başlar ve Haziran ayı boyunca devam eder.
Yeşil erik ilkbahar aylarında piyasaya sürülerek marketlerde, pazar ve manav tezgahlarında yerini almaya başlar. Eriği Mart, Nisan, Mayıs ve hatta Haziran ayının ortalarına kadar pazarlarda ve marketlerde bulmanız mümkündür.
İlgili 27 soru bulundu
Erik hasadı ilkbahar aylarında gerçekleşir. Şubat geldiği süre içinde ilk erik hasadı yapılır. Mayıs sonlarına kadar hasat devam eder.
Yeşil badem diğer adıyla çağla 25 Şubat'tan sonra çıkmaya başlar.
Türkiye'nin ilk turfanda eriğinin Silifke'de üretildiğini ifade eden Ziraat Odası Başkanı Cafer Doygun, “Açık alanda ilk erik hasadı Nisan ayında yapılacak. Örtü altına alınan bahçelerde ise ilk hasadı yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz.
Mağaza stoklarıyla sınırlıdır. Ürünün stok, fiyat ve kampanya bilgisi teslimat bölgenize göre değişiklik gösterebilmektedir. Erik Angelica, lezzetli ve doğal, yumuşak bir erik çeşididir.
Yeşil erik yaz aylarında yetişen bir meyve olduğu için kış mevsiminde bu ürünü taze bulmanız oldukça zor olur.
Dikilen bir erik fidanı klasik anaçlı ise 3-4 yılda , yarı bodur veya bodur anaçlı ise 1-2 yılda meyve vermeye başlayacaktır.Yarı bodur veya bodur anaçlı erik fidanlarından olan bahçelerde daha erken sürede ürün alır, dekara daha fazla mahsul alabilirsiniz.
Erik bebeklere 6. aydan itibaren verilebilir. 1 porsiyon kırmızı erik 5 adettir.
Nisan ayının ortasında çıkmaya başlayan erikler hemen olgunlaşamazlar. ERİK NE ZAMAN YENİR? Nisan ayında ağaç dallarında görülmeye başlayan erik, Eylül ayının sonlarına doğru pazar tezgahlarında yerini alıyor.
YEŞİL ERİK NEDEN PAHALI? Meyve sebze fiyatları mevsime bağlı olarak artıyor veya azalıyor. Yaz meyvesi olan yeşil erik, seralarda yetiştirilerek kış aylarında da satılıyor. Mevsimi dışında üretildiği zamanlarda az ve zorlu şartlar altında yetiştirilmesi nedeniyle kış aylarında yeşil eriğin fiyatı yükseliyor.
Sorumuzun cevabına gelirsek; genel olarak dikimden sonraki 1 yıl içerisinde fidanlarınız az da olsa meyve vermeye başlar. Fakat genel olarak tam meyve verimine 4-5 yaşında geçer.
Ülkemizde en çok Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinde yetiştirilmektedir. Fakat ülkemizin her noktasında erik yetiştiriciliği yapılmaktadır. Hatta fazla yağış alan bölgelerde erik bitkisine sulama dahi yapılmamaktadır.
Erik kilosu ne kadar 2022? Geçen ay Necla Celeb'e ait 1,5 dönümlük serada ilk hasadı yapılan can eriğin kilosu 600 TL'den satılırken, 70 gramlık paketler halinde büyükşehirlerde satışa sunulmuştu. Silifke ve Mut ilçelerinde de üretilen örtü altı eriğin hasadına 10 gün önce başlandı.
Ülkemizde de farklı isimler ve olgunlaşma evreleriyle tanınan kırmızı erik genellikle "mürdüm eriği, can eriği, papaz eriği ya da tatlı üryani eriği" isimleriyle karşımıza çıkar.
Anavatanı Anadolu olan erikler, dünyanın değişik iklim bölgelerine göçler ve harpler sebebiyle adapte olmuşlardır. Kafkasya ve Hazar Deniz'i çevresinden dünyaya yayıldığı sanılmaktadır. Prunus institia adlı bir diğer erik türünün anavatanı ise Şam bölgesidir.
Avrupa ülkeleri arasında başta Almanya olmak üzere Fransa, İtalya ve İspanya'da erik üretimi yapılmaktadır.
Erik “Prunus Domestica” Latince adı ile bilinen gülgiller familyasına ait bir meyve türüdür.
Can eriği, eriğin yeşil türüne verilen isimdir. Yeşil erik, şifa deposu olarak bilinir. Düzenli tüketimde vücuda sağladığı pek çok yarar mevcuttur. Bununla birlikte tüketimin bir porsiyonla sınırlı tutulması önerilir.
Çağla yaz boyunca giderek büyür ve olgunlaşır, sertleşir. Olgunlaşmış çağlanın çekirdeğinin içi besin değeri yüksek bir kuruyemiş olan badem olarak tüketilir.
Kayısı ve badem çekirdeğinin olmamış hali olan çağla, ekşi ve mayhoş tadıyla bahar müjdecisi gibi bir meyve..
Bu yılın çağla bademleri de şubat ayından itibaren çıkmaya başladı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri