Uzun süre pişirildiği halde yumuşamayan fasulyenin içine yarım kahve kaşığı karbonat koyun. Böylelikle inatçı fasulyelerin kolaylıkla yumuşadığını ve piştiğini göreceksiniz. Hem de daha lezzetli olacaktır.
Taze fasulye püf noktası
sorusunun yanıtı genellikle 15 dakikadır. Yemeğinizi düdüklü tencerede pişirmeyecekseniz, pişme aşaması 45 dakikayı bulabilir. Taze fasülyeyi daha çabuk pişirmek için tuzunu ocağın altını kapatmaya yakın atın, çünkü ilk aşamada atılan tuz fasulyelerinizi sertleştirebilir.
Ziyaretçi. selam.. pişmeyen kuru fasulye için ben karbonat yerine tuz atıyorum... sizlerde deneyin şaşıracaksınız... tencereye atın tuzu 10 dk sonra yumuşacık...
Kullanacağınız kuru fasulyeleri önceden ıslatmadıysanız normal tencerede pişmesi orta ateşte 1 saati bulabilir. Bu süre fasulyenin cinsine göre değişecektir. Vaktiniz kısıtlıysa önceden ıslatılmayan kuru fasulyeyi yaklaşık 20 dakika düdüklü tencerede de pişirebilirsiniz.
Kapağını kapatarak bir taşım kaynatın. Daha sonra ateşi kısın. Fasulye yumuşayıp suyunu çekene kadar, yaklaşık 30-40 dakika pişirin. Yumuşamadan suyunu çekerse azar azar su ilave edebilirsiniz.
İlgili 24 soru bulundu
Kapağı kapalı şekilde ve kısık ateşte pişmeye bırakın. Pişirme sırasında kapağı açmamak için arada bir tencereyi sallamanız önerilir. Fasulyeler tamamen yumuşayana ve yemeğin suyu azalana kadar pişirmeyi sürdürün. Bu işlem ortalama olarak 60 ila 70 dakika kadar sürecektir.
Kuru fasulyeler cinsine bağlı olarak ortalama 40 dakika - 1 saat içerisinde yumuşamaya başlayacaktır. Yumuşamaya başladıklarında ocaktan alın. Yumuşayan kuru fasulyeleri sudan geçirin.
📌 Haşlandığını anlamak için bir tanesini parmağınızla ezin. Ezilirse haşlanmış demektir.
Severek tüketilen kuru fasulye, düdüklü tencerede 10 ile 15 dakika arasında pişirilir. Tencerede pişirim süresi ise, yaklaşık 40 dakikadır.
Kuru Fasulye (Islatmadan - Haşlamadan) Tarifi Nasıl Yapılır? Fasulyeleri iyice yıkayalım. Vitaminler suda kaldığı için, suyunu dökmeyeceğiz. 2 litre suyu ve fasulyeleri düdüklü tencereye alalım, tencerenin düdüğü öttükten sonra 25 dakika pişirelim.
Uzun süre pişirildiği halde yumuşamayan fasulyenin içine yarım kahve kaşığı karbonat koyun. Böylelikle inatçı fasulyelerin kolaylıkla yumuşadığını ve piştiğini göreceksiniz. Hem de daha lezzetli olacaktır.
Yemek yaparken
Bunun nedeni bakliyatları yumuşatmak ve pişirme süresini azaltmaktır. Karbonat kullanım alanları en azyemekler kadar çeşitlilik gösterir. Eğer nohut ya da fasulye ıslatırken suyun içine 1 çay kaşığı da karbonat koyarsanız bakliyatlar kısa sürede yumuşayacak ve pişecektir.
Sıcak suda 4-5 saat beklettikten sonra yine sıcak suda pişirmeye başlayabilirsiniz. Sıcak suda bekletme konusunda dikkat etmeniz gereken şey suyun kaynar olmamasıdır. Sıcak su el yakmayacak ama sıcak olacak bir su olmalıdır. Pişirirken de mutlaka sıcak su kullanın kaynar su değil.
Yıkanmış kuru fasulyeleri derin kabınıza koyun ve üzerini 3-4 parmak geçecek kadar soğuk su , 1-2 bardak soğuk süt ve 1 çay kaşığı şeker ekleyin. Fasulyeyi bu suyun içinde şişene kadar bekletin ( En az 12 saat)Ben geceden ıslatıyorum ertesi güne güzelce şişmiş oluyorlar.
Doğranmış taze fasulyeleri ekle kavurma işlemini sürdür. Son olarak rendelenmiş domates, toz şeker ve tuzu ekle. Az miktarda sıcak su ilavesiyle kapağını kapattığın tencerede, kısık ateşte 30-35 dakika kadar pişir. Ilık veya soğuk olarak servis edebilirsin afiyet şifa olsun şimdiden.
Yağın üzerine 1 adet orta boy ince ince doğranmış soğan ekleyip, 1 dakika kavurun. Ardından fasulyeleri ekleyip, 2-3 dakika kadar kavurun. Daha sonra taze fasulyelerin üzerine 1 su bardağı kadar sıcak su ekleyin.
Çalı fasulyesi pişirirken genelde düdüklü tencere tercih edilir. Normal tencerede çalı fasulyesi 1 saat 45 dakikada pişerken, düdüklü tencerede bu süre en düşük ısıda ortalama 25 dakikada pişer.
Arzuya göre 1 veya 1, 5 su bardağı su eklenir, 15 dakika düdüklü tencerede pişirilir.
Tek tek kılçıkları ayıklanan, zeytinyağlı tariflerin en makbulü, yemek tariflerinin en zarifi zeytinyağlı taze fasulye. Yerine göre jülyen şeklinde doğranan yeşil fasulyeleri, uç kısımlarını aldıktan sonra ortadan ikiye böldük. Sulu domates, kuru soğan ve sarımsak ilavesiyle tadına tat kattık.
Fasulyeler haşlanırken sarımsağa tuz ekleyip eziyoruz. ( Ben fasulye az olduğu için çiğ yaptım. ) Sarımsağın içine bir yemek kaşığı zeytinyağını koyup sarımsağın zeytinyağı ile karışmasını sağlıyoruz. Ve üzerine ekşi koyuyoruz.
Karbonat da bu noktada en çok kullanılan püf noktalarından. Fasulyenin haşlama suyuna eklenen karbonat, hem daha kolay haşlanmayı sağlarken gaz problemini de bitiriyor.
İşte fasulyeyi iyi pişirmenin püf noktaları:
2) Fasulyenin lezzetli olması istiyorsanız pişirmeden önce ISLATMAYIN. (Islatmayı tercih ederseniz de suya kesinlikle tuz ilave edin.) 3) Pişirirken soğuk değil, SICAK SU kullanın. 4) Suyu az olmasın, pişerken suyunu çekmemesine dikkat edin.
Kuru fasulyeyi bir gece önceden derin bir kaba koymalısınız. Kabın içine mutlaka soğuk su eklemelisiniz. Püf nokta olarak biraz süt ekleyerek ıslatmaya bırakabilirsiniz ya da sadece soğuk su ve tuzla da ıslatma yapabilirsiniz.
Lokanta usulü mükemmel kuru fasulye yapmanın püf noktaları
Lezzet farkı genelde buna bağlı. Ama tabii bununla da sınırlı değil. Fasulyeyi bir gece önceden mutlaka ıslatmayı unutmuyorlar ve tuzun tamamen içine işlediğinden emin oluyorlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri