Resûlullah (sallâllahü aleyhi ve sellem) yeşil hırka giymişlerdir. Onun için yeşil giymek sünnettir.
Peygamber Efendimiz'in (asm) kıyafetlerinde tercih ettiği renkler. Beyaz, siyah, yeşil ve kırmızı renklerden yapılmış elbiseleri çeşitli zamanlarda giymişlerdir. Ancak kendileri (asm) iklim icabı beyaz rengi tercih ettikleri gibi Müslümanların da beyaz giymelerini tavsiye etmişlerdir.
Görüldüğü üzere ayetlerde yeşil renk ile, tabiatın rengi, canlılığı, ahengi, süsü, güzelliği vurgulanmaktadır. Yusuf Sûresi'nde ise 'yeşil' 'kuru'nun zıddı olarak belirtilmekte yine burada da, hayatın canlılığı temsil etmektedir. Yani yeşil hayatı, kuruluk ise ölümü temsil etmektedir.
Yeşil rengin dinimizde mübarek olduğu muteber kitaplarda bildirilerek, (Renklerin güzeli yeşildir) buyurulmuştur. Ormanın, yeşil alanların önemini bilmeyen yoktur.
Yüce kitabımızda cennet mefruşatının ve cennet ehlinin elbiselerinin yeşil renkli olacağından bahsedilir. Peygamber Efendimizin (asm) de renkler içinde en çok yeşili sevdiğini biliyoruz. Renk olarak yeşil, canlılığı ve hayatta olmayı temsil etmektedir.
İlgili 15 soru bulundu
İSLAMİYETİN KUTSAL RENGİ; YEŞİL!
Antik toplumlarda ve Orta Çağ Avrupası'nda büyük oranda olumsuz bağlamları ile ön plana çıkan yeşil renk ise İslamiyet' te cennet, mutluluk, bolluk, bereket, zenginlik, su, gökyüzü, huzur ve umudu temsil ederek daima olumlu bağlamlarda kullanılmıştır.
Resûl-î Ekrem (S.A.V)'in geçtiği yerde güzel bir koku bıraktığını Resûlullah (S.A.V) beyaz, yeşil ve sarı renkten hoşlanırlar ve beyazın en güzel renk olduğunu söylerlerdi. Kendileri beyazdan başka bazen baştan başa sarı elbiseler de giyerlerdi.
Kur'an'da beyaz, siyah, yeşil, sarı, kırmızı ve mavi olmak üzere altı te- mel renk geçmektedir.
Eski çağlardan beri siyah rengin şeytan anlamında kul- lanıldığını60 dikkate aldığımızda, Hz. Peygamber'in bu kültürel olguyu aynen yansıttığını söyleyebiliriz.
Doğayı hatırlatan yeşil rengin insana huzur ve güven verdiğine inanılıyor. Yeşil canlanmayı, yenilenmeyi ve umudu da temsil ediyor. Yeşil rengin hastanelerde kullanılması da aslında yeşilin psikolojik etkileri ile ilişkili.
Bir kişi, nûrun Allah'a ait olduğunu idrak ettiğinde gönlü bembeyaz, tertemiz olur. İşte o gönül Muhammedî şuura ulaşmıştır. Nûr boyutunda, Allah'a ait tüm sıfatlar vardır.
Resûlullah (sallâllahü aleyhi ve sellem) yeşil hırka giymişlerdir. Onun için yeşil giymek sünnettir.
Allah'a hamd olsun. (6991) nolu sorunun cevabında müslüman kadının hicabının şartları açıklanmıştı. Bu zikredilen şartlarda, müslüman kadının hicabının renginin siyah olması gerekir, diye bir şart yoktur. Bu sebeple müslüman kadın, dilediği renkte elbisegiyebilir (hicabı dilediği renkte olabilir).
Dinimiz, kapanmayı emretti, ama belli bir örtü şekli, belli bir renk bildirmedi. Sual: Erkeklerin kırmızı ve sarı renkli elbise giymelerinin bir mahzuru var mıdır? Cevap: Erkeklerin de her renk elbise giymeleri caiz ise de, kırmızı, sarı renkli elbise giymelerinin tenzihen mekruh olduğu bildirilmiştir.
Bu arada, Rasûlullah Efendimiz (sav); giydikleri elbisede herhangi bir renk üzerinde ısrar etmemişlerdir. Öyle ki; beyaz, siyah, sarı, yeşil ve kırmızı renklerden yapılmış elbiseleri çeşitli zamanlarda giymişlerdir.
Beyaz ve krem rengi en çok tercih edilen sünnet kıyafeti renkleridir.
Efendimiz (SAV)'in safranla boyanmış sarı renk elbiseyi kâfirlerin giydiğini belirtmesi ve dinimizde haram olan kadının erkeğe, erkeğin kadına benzemesinin doğru olmadığından dolayı olduğu düşünülmektedir. Erkeklerde sarı ve kırmızı kıyafetlerin bazı kaynaklarda mekruh sayıldığı görülmüştür.
Şeytan iki şeyden korkar. Birincisi Hz. Ömer gibi öfkesini sırf Allah rızası için kullananların gazabından ; İkincisi ABD'yi yöneten gizli iradenin kötülüğünden…
Allah'a, meleklere cinsiyet yakıştırması yapılır ama ilginçtir ki Şeytan cinsiyetten münezzehtir. Kimse Şeytan'ı erkek ya da dişi olarak algılamaz. Kur'an'da Şeytan'ın cinlerden olduğu yazılıdır ama ne hikmetse meleklerle beraberdir hatta meleklerin başıdır.
Yeşilin enerjisi hayatımıza; bereket, istikrar, denge, güven getirir.
Ârifler, o yedi rengin ötesindeki yedi rengi şöyle değerlendirmişlerdir: Birinci renk beyaz; İslam. İkinci renk sarı; îman. Üçüncü renk koyu mavi; ihsan.
Cevap: Camilerin ışıkları yeşil renkte yanar. Çünkü yeşil rengi islamın simge rengidir.
Efendimizin en sevdiği renk beyazdı. Beyaz giymeyi severdi.
Kır veya beyaz renkte olan ve genellikle dişi olduğu söylenen Düldül, İslam peygamberi Muhammed tarafından Ali'ye hediye edilmiştir. Daha sonraları klasik şövalye üçlemelerine (kahraman, kahramanın kılıcı, kahramanın atı) uygun olarak bir at şeklinde tasvir edilmiştir.
Gülün, Hz. Peygamber'in sembolü olduğu, O'nun (s.a) yüzünün güzelliğini hatırlattığı, kabrinin “gül bahçesi”, insanlığa tebliğ ettiği Kur'ân-ı Kerim'in de “gül tohumları saçan” bir kitap olduğu ifade edilmiştir. Yine inanışa göre gülün, miraç gecesinde, O'nun terinden meydana geldiği şeklinde rivayetler vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri