Birçok insan yeşil reçetenin hangi ilaç türlerini kapsadığını merak ediyor. Yeşil reçete ilaçları her zaman insanlara bağımlılık yaptıran ilaç türleridir. Bu ilaçlara sahip olmak için uzman doktorların onayı ve reçete yazması gerekir. Bu durumlar haricinde eczaneler hiçbir şekilde bu ilaçları vermiyor.
Kırmızı ve Yeşil Reçeteye Tabi İlaçlar Nelerdir ve Nelerden Oluşur? Kırmızı reçete ile verilen ilaçlar uyuşturucu madde, yeşil reçete ile verilen ilaçlar bağımlılık yapıcı madde yani psikotrop madde içermektedirler.
enfeksiyon hastalıkları uzmanı tarafından yazılabileceği, enfeksiyon hastalıkları uzmanı olmadığı yerlerde iç hastalıkları uzmanının yazabileceğini öngörüyordu. Çocuk hastalarda ise çocuk enfeksiyon hastalıkları uzmanı, olmadığı yerlerde çocuk hastalıkları uzmanının bu ilaçları yazabileceği koşulu getiriliyor.
Psikiyatrist Prof.
Yeşil reçeteyle satılan ilaçların etken maddesi benzodiazepinlerdir. Bunlar, rahatlama için kullanılır. Ancak bazı kişiler bu ilaçlara da bağımlı olabilir. Kandaki miktarından, hastanın bağımlı olup olmadığı teşhis edilemez.
İlgili 43 soru bulundu
Reçete yazıldıktan itibaren 4 gün içerisinde eczaneye başvurarak, ilaçları alabilirsiniz. Dördüncü günün sonundan itibaren reçetenin geçerlilik süresi dolacağı için yeniden doktora gidip yazdırmanız gerekecektir.
Siyah Kutu Uyarısı (Black Boxed Warning): Siyah kutu uyarısı FDA tarafından reçete ile satılan ilaçlara konulan en sert uyarı şeklidir. Siyah çerçeveli kutu içindeki bu uyarılar, bir ilacın hastaneye yatırma hatta, ölümcül de olabilecek çok ciddi yan etkilere sahip olabileceğini gösterir.
Kırmızı reçete, sağlık bakanlığı tarafından belirlenmiş, ilaçların kategorize edildiği 5 çeşit reçeteden bir tanesidir. Genellikle uyuşturucu madde özelliği taşıyan ilaçlar için kulanılmaktadır.
Yeşil reçete, bağımlılık yapabilecek ilaçları içeren bir reçete çeşididir.
Pembe: Bu, yasal sağlık sigortası olan kişiler için reçete sayfasının rengidir. Böyle bir reçete 28 gün boyunca geçerlidir.
Gelen kırmızı ve yeşil reçeteler https://renklirecete.saglik.gov.tr/ adresine giriş yapılacaktır. Kullanıcı Türü “eczane” seçilecek ve İTS sistemine girilirken kullanılan GLN numarası ve şifresi girilecektir.
Kırmızı reçete, uyuşturucu madde muhteviyatına sahip ilaçları kapsamaktadır. Ağır seviyedeki psikiyatrik hastalar, ileri düzeyde kanser hastası olanlar gibi ihtiyaç sahibi kişilere yazılan kırmızı reçete, hastalık durumuna göre hekimler tarafından yazılabilmektedir.
İhtiyacı olan serbest hekimler, aile hekimleri, veteriner hekimler, diş hekimleri, özel hastaneler, tıp merkezleri, kamu kurum ve kuruluşları kırmızı ve yeşil reçeteleri bulundukları ilin sağlık müdürlüklerinden zimmet karşılığında temin edeceklerdir.
Xanax yeşil reçeteli bir ilaç olmasının yanında, doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Beyindeki kimyasalları etkileyerek panik ve kaygı duygu durumlarını kontrol altına alan Xanax, kısa süreli kullanım için reçete edilerek farklı bir ilaçla desteklenebilmektedir.
Kan pıhtılaşması ile ilgili sorunu bulunan hastaların kullandığı ilaçlar "turuncu" reçete, kan ürünleri ile ilgili diğer ilaçlar ise "mor" reçeteyle alınıyor.
Pembe Viagra olarak bilinen ve etkin maddesi flibanserin olan Add'nin kadınların en sık yaşadığı cinsel sağlık problemi olan cinsel aktivite için isteksizlik problemini çözebilecek mucizevi bir ilaç olduğu savunuluyor.
Morfin, narkotik ağrı kesici çeşitleri arasında yer alan ve oldukça etkili bir ilaçtır.
Xanax® ismi Pfizer firmasının ticari markasıdır. Türkiye Cumhuriyeti'nde bağımlılık riski ve kötüye kullanımı engellemek için yeşil reçete ile satılması zorunludur.
Reçete yazıldığı tarihten itibaren hasta 4 gün içinde eczaneden ilaçları alabilir. Hafta sonu günleri Cumartesi, Pazar bu 4 günün içinde sayılmaz. Yani Cuma günü reçete edilen bir ilacı Çarşamba gününe kadar alabilirsiniz.
XANAX, eliptik, tam oval, pembe renkli, bir yüzü düz ve çizgili, diğer yüzü “Upjohn 55” yazılı bölünebilir tablettir.
Acilde düzenlenen reçeteler ifadesinde, acil servislerde düzenlenen yeşil alan reçeteleri (acil polikliniklerinde düzenlenen ancak, acil hal durumunda bulunmayan hastalar için düzenlenen reçeteler) ve acil reçetelerine dikkat çekmektedir.Yani acil servislerde düzenlenen reçeteler manuel olarak düzenlenebilecektir.
İstenirse silinebilir. Ancak reçete oluşturulabilmesi için en az bir tanı girilmelidir. Ayrıca kullanıcı “Hastanın Elindeki İlaçlar” alanına tıklayarak hastanın elindeki ilaçların listesini ve “Hastanın Raporları” alanına tıklayarak hastanın var olan rapor listesini görüntüleyebilir.
Silinecek reçetenin tekrar giriş tarihi ile reçete tarihi arasında 30 gün veya daha az gün olmalı.Aksi halde tekrar reçete girişi yapılmamaktadır. Fatura isteği gönderilmiş reçetelerde Fatura Süreci "İşlem Görmemiş" - "Onaylanmış" durumda ise reçete silinmesi mümkün değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri