Biber saksılarınızı mutlaka güneş alan yerlerde konumlandırmalısınız. Kapya biberlerinizin renginin kızarmasını sağlamak adına sürekli güneşli alanlarda muhafaza ettiğiniz saksılarınızı ara ara döndürerek biberlerin her tarafının güneş ışığı aldığından emin olmalısınız.
Derin bir kızartma tenceresini ocağa alın. Sıvı yağı ekleyin ve yağı iyice kızdırın. Biberleri önlü arkalı olarak güzelce kızartın. Kızaran biberleri peçete serili bir tabağa alıp fazla yağını süzdürün.
Sivri biber, sulak yerde yetiştiği zaman tatlı olsa da genellikle acıdır. Taze iken yeşildir. Çok olgunlaşırsa veya güneşte kurutulursa kızarır.
Yeşil, turuncu, sarı ve kırmızı renkte kapya biber bulmak mümkündür. Bazı durumlarda renk değiştikçe fiyat da değişir. Kapya biberler tohum halinde alındığı zaman gramajına veya adedine göre fiyatları belirlenir. Paket halinde satılan ve sayısı çok olan kapya biber fiyatları yüksektir.
Biber, güneşi seven bir bitkidir ve gün boyu güneşten faydalanmak ister. Biber saksısını evinizde ya da balkonda güneşi gören bir köşeye konumlandırabilirsiniz. Gölgede kaldığında ya da rüzgar aldığında fidelerin gelişimi yavaşlar.
İlgili 20 soru bulundu
Saçak kök yapısı nedeniyle biber az ve sık su ister. Meyveye bağlama zamanı aşırı yağışlar cılız meyve bağlamaya neden olur. Meyveler antraknoz hastalığına karşı hassaslaşır. Sıcak havalarda, kumlu topraklarda her 2-3 günde bir, ağır topraklarda 3-7 günde bir sulama yapılmalıdır.
Biber topraktaki organik maddeden hoşlanır. Dekara 3-5 ton yanmış ahır gübresinin tarla hazırlığı sırasında toprağa karıştırılmasında fayda vardır. Ayrıca dekara 25-30 kg azot, 8-15 kg fosfor, 25-30 kg potasyum ve 10-12 kg kalsiyumlu ticari gübre verilmelidir.
Biber, yılın iki döneminde yetişmeye uygun olan bir sebzedir. Bu dönemlerden birincisi; Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarından oluşan yaz sezonudur. Bu sezon, biberlerin ilk hasat zamanı olarak da bilinir. İkinci hasat dönemi ise Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık ayları olarak bilinir.
Direk güneş ışığına maruz kalmayan ama ışık alan, hafif rüzgarlı bir yerde kurutulmaya bıraktığınız biberlerinizi renk değiştirdiğinde toplayabilirsiniz. Kurutulmuş çarliston biberler serin ve güneş almayan bir yerde asılı olarak muhafaza edilmelidir.
İşlem sonunda altta kalan suyu mümkünse geniş ve sığ tepsilere bölelim güneş gören yere koyup üzerini tülbent ile örtelim ve her gün bir iki defa tahta kaşık ile karıştıralım gün geçtikçe azalmaya başlıyacaktır. Yaklaşık 4 ila 6 gün sonunda salçamız olmuştur.
Özellikle etli biberlerde verim ve kalite arttırmak için yapılması gereken bir uygulamadır. Dal budaması ile; daha güçlü bitki ve daha kaliteli ve bol meyve alınır. Kaliforniya, kapya, macar, çarli, dolma gibi biberlerde özellikle yapılması tavsiye edilir.
Tavamıza sıvı yağ koyup kızdırıyoruz. Biberleri ekleyip tavanın kapağını kapatıyoruz. Biberler güzelce kızarana kadar ara ara karıştırıyoruz.
Serada biber tarımı için tohumun çimlenerek fide haline gelmesi gerekir. Genellikle tohum ekiminden 8 ile 12 hafta sonra biber fideleri serada dikime hazır hale gelir.
Mevsimi kısa sürdüğü için kapya biber turşusu, közlenmiş kapya biber konservesi gibi yöntemlerle saklanarak bir yıl boyunca sağlıkla tüketilebilir. Taze olarak mevsimindeyken tavuk veya et fajita yemeklerine doğranabilir, kapya biber dolması yapılabilir, közlendikten sonra enfes mezelere salatalara konuk olabilir.
Biber, suyu çok seven bir bitkidir. Ancak kuru ve yaş topraklardan olumsuz yönde etkilenir.
Biber bitkisi, çimlenme döneminde kök gelişimini desteklemek adına azotlu gübrelere ihtiyaç duyar. Ancak çiçeklenme başladığında yüksek fosfor içeriğine sahip gübreler ön plandadır. Fosfor, çiçek oluşumu / meyve gelişimi için temel bir elementtir.
Şeker gübresi bitkinin her büyüme aşamasında yeteri kadar verilmelidir. Ekim ve dikim aşamasında kullanılması gereken gübrenin en az yarısının verilmesi gerekmektedir. Gübrenin geri kalan kısmı ise bitkinin büyüme atağının gerçekleştiği hızlı büyüme devrelerinde geç kalınmadan verilmesi uygun olmaktadır.
Sulama düzeni, biberin ekili olduğu toprağın özelliklerine göre ortaya çıkar. Özellikle sıcak hava durumu söz konusuysa kumlu topraklarda sulama 2-3 günde bir, ağır topraklarda ise 3-7 günde bir şeklinde düzenlenmelidir.
Mümkünse fide dikimi için uygun, serin ve rüzgarsız havalar seçilmeli, daha fazla güneş ışığından yararlanması için kuzey-güney istikametindeki dikimler tercih edilmelidir. Fide dikimlerinde sıra üzerinde çift dikim yapılması uzun vadede hem sulama hem de hasat açısından maliyetleri azaltacaktır.
Çökerten (Phythium spp.)
Çökerten hastalığı daha çok genç fideleri etkileyerek köklerinin kahverengileşmesine ve gövdelerinin sararmasına yol açar. Etkilenen fideler devrilerek kurur. Çökertenin seralarda neden olacağı kayıpların önüne geçmek için Previcur Energy* biber ilacı kullanılabilir.
Haziran sonu –Temmuz ayı başlarında hasata başlanıp genelde Ekim ayı ortalarında hasat son bulur, toplam 9-15 defa hasat yapılır. Hasat İşlemi genelde haftada bir yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri