Deporte etmek, ilgili güvenlik birimi tarafından ülkeden sınır dışı edilmek demektir. Vizeniz bittiyse ya da bulunduğun yurt dışı destinasyonunda yasalara karşı geldiyseniz deporte edilebilirsiniz.
Deport Nedir? Deport kararı yani sınır dışı edilme kararı, Türkiye'de bulunan yabancı uyruklu kimselerin sınır dışı edilmesi ve haklarında Türkiye'ye giriş yasağı konulması anlamına geliyor.
Deport (sınır dışı) kararı, kararının ilgiliye tebliğinden itibaren 7 gün içinde idare mahkemesinde iptal davası açarak kaldırılabilir. Dava açılması halinde dava süresince, yabancının sınır dışı edilmez. Sınır dışı kararına karşı iptal davası, deport kararını veren valiliğe karşı açılır.
Bu sebeple deport kararı gerekçelerinden birini yahut birkaçını taşıyan yabancı ülke vatandaşı söz konusu kararın pasaportuna işlenmemesi için deport kararının kaldırılması yoluna başvurabileceği gibi daha kısa bir çözüm yöntemi olan terke davet prosedürü ile de kararın pasaportuna işlenmesine engel olabilmektedir.
Uluslararası adıyla deport edilme, yani sınır dışı edilme, bulunduğu ülkenin vatandaşı olmayan ve bulunduğu ülkenin kurallarına uymayan yabancıların devlet tarafından ülkeden zorla ya da kibarca gönderilmesi durumudur.
İlgili 31 soru bulundu
Yabancı hakkında deport kararı verilmesi sebebine göre farklı sonuçlar doğuracaktır. Genelde hakkında ülkeye giriş yasağı kararı verilen yabancı 5 ay ila 5 yıl arasında Türkiye'ye giriş yapamamaktadır. Bu sürelerin dolmasıyla yabancının ülkeye girişi mümkündür.
Göç idaresi tarafınca belirli süreler içerisinde Türkiye'yi terk etmeye davet edilen yabancı uyruklu kişilerin bu süreler içerisinde Türkiye'yi terk etmemesi halinde, haklarında Ç-137 tahdit kodu işlenir ve bu kişilerin Türkiye'ye 5 yıl boyunca girişleri engellenir.
Bu tür bir durumda vize ihlali yapan yabancı uyruklu kişinin ceza olarak kanunlarda belirtilen bir tutardaki ücreti ödemesi gerekir. Bu cezanın toplamı, 1 yıllık ikamet izni harcının 2 katı şeklinde hesaplanır.
Deport edilen yabancının deport edildiği ülkeye geri dönebilmesinin tek yolu, hakkındaki deport kararının hükümsüz kalmasıdır. Bu bağlamda, gerekli sürenin dolmasının beklenebileceği gibi yukarıdaki zikredildiği üzere dava yoluna gidilebilir.
Detaylı bilgi almak isteyenler Göç İdaresi 157 Numaralı Çağrı Merkezini arayabilirler.
– Yabancının ikamet izni uzatma başvurusu reddedilmiş ve on gün içinde Türkiye'den çıkış yapmamış ise, – Yabancı, uluslararası kurum ve kuruluşlar tarafından tanımlanan terör örgütleriyle ilişkili olduğu değerlendirildiyse, Yabancı hakkında sınır dışı etme (deport) kararı alınır.
SINIR DIŞI ETME (DEPORT) KARARI
Kanuna göre, Türkiye'de bulunan yabancılar, bazı hallerde kendi ülkesine, transit geçeceği ülkeye veya üçüncü bir ülkeye gönderilebilir. Sınır dışı etme kararı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'nün talimatı ile ya da doğrudan valilik tarafından alınır. Bu karar idari bir işlemdir.
Sınır dışı (deport) kararına, deport kararının ilgili kişiye ve/veya avukatına tebliğinden itibaren 7 gün içerisinde yetkili idare mahkemesinde açılacak olan iptal davası ile itiraz edilir.
Haklarında deport kararı verilen ve ülkeye girişleri belirli veya belirsiz bir süre yasaklanmış olan yabancı kişiler, özel bir sebep nedeniyle alacağı meşruhatlı vize davetiyesi sayesinde ülkeye tekrar giriş yapabilmektedir. Bu sebepler evlilik, eğitim – araştırma, çalışma, tedavi gibi sebepler olabilir.
Anayasamızın 23 maddesinin son fıkrası hükmü gereğince vatandaş sınır dışı edilemez ve yurda girme hakkından yoksun bırakılamaz. Yabancılar da ancak kanunda sayılan şartların gerçekleşmesi durumunda sınır dışı edilebilirler.
Saymış olduğumuz şekilde yasal bir statüsü olmayanlar veya ülkemiz için Yabancılar Kanunu'nda düzenlenen nedenlerden dolayı deport yani sınır dışı kararı verilebilmektedir. Verilen bu kararı iptal ettirmek için işlenen süreci deport kaldırma olarak adlandırabiliriz.
(1) Eşyayı, gümrük işlemlerine tabi tutmaksızın ülkeye sokan kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. Eşyanın, gümrük kapıları dışından ülkeye sokulması halinde, verilecek ceza üçte birinden yarısına kadar artırılır.
Sınır Dışı Edilenler Nereye Gidiyor? Sınır dışı edilen kişiler, ülkelerin yasal düzenlemelerine ve göçmenlik mevzuatına uygun olarak çeşitli yerlere gönderilebilir. Sınır dışı edilen kişiler, genellikle ülkelerine geri gönderilirler.
İlk ay: 50 usd Diğer aylar: 3×10= 30 usd Toplam Ceza: 50 usd + 30 usd + vize harcı + kart bedeli Vize harcı 2023 yılı için 2304,20 TL Kart bedeli 2023 yılı için 356 TL dir.
Türkiye ülkesinden deport edilen bir yabancıyı düşünelim. Bu kişinin Türkiye ülkesine geri girebilmesi için meşruhatlı vize yolu gerekecektir. Çünkü deport kararı ilgili yabancının sınır dışı edilme kararıdır. Bu karar yabancılara verilirken kendi ülkelerine doğru ya da farklı bir ülkeye doğru verilmektedir.
Sınır Dışı Edilecek Yabancının Seyahat Masrafları
Yabancı uyruklu kişilerin pasaportları ya da diğer evrakları, kişi sınır dışı (deport) edilinceye kadar tutulabilir ve de sınır dışı (deport) işlemlerinde kullanılmak üzere, ellerindeki biletleri paraya çevrilebilir.
İkamet izni süresini uzatma başvurusu yapmayan yabancılar, İkamet izni süre bitiş tarihinden itibaren en geç 10 gün içinde Türkiye'den çıkış yapmakla yükümlüdür. 10 günlük sürenin geçmesi halinde kalınan süreler kaçak süre kabul edilir. Kaçak kalış süresine göre para cezası uygulanır. Giriş yasağı konabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri