Gelir testi, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları aracılığıyla yapılır. Sigortalı olarak çalışanlar, 18 yaşından küçükler; doğrudan Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınır. SGK'dan aylık alanlar da GSS'lidir. Herhangi bir nedenle Genel Sağlık Sigortası olmayanlar, gelir testi yaptırmalıdır.
GELİR TESTİ SORGULAMASI NASIL YAPILIR? Test sonucu sorgulaması ya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ya da e-Devlet aracılığıyla yapılır. İlk seçenek olarak başvuru yapılan kuruma giderek sonuç öğrenilebilir. İkinci seçenek olarak ise e-Devlet üzerinden sorgulanabilir.
Gelir testi, herhangi bir kapsamda sosyal güvencesi olmayan vatandaşların çeşitli göstergeler ışığında mevcut gelirlerinin tespit edilerek genel sağlık sigortası primi ödeyip ödeyemeyeceklerini belirleyen işlemdir.
Gelir testi yaptırmak isteyen kişilerin mutlaka Adres Kayıt Sisteminde yer alan ikametlerinin bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına müracaat etmeleri gerekmektedir.
Bağlı bulunan İlçe kaymakamlıklarına giderek gelir testi başvurusu yapanlar verilen formu doldurarak orada ki görevliye teslim etmelidir. Gelir testi kişinin yaşadığı hane içerisindeki kişi sayısının toplam gelirinin kişi başına düşen gelirine göre asgari ücret temel alınarak hesaplama yapılmaktadır.
İlgili 16 soru bulundu
Soru 12: Genel Sağlık Sigortası (GSS) gelir testinde neler gelir olarak değerlendirilmektedir? Aile bireylerinin taşınır ve taşınmazları ile bunlardan doğan hakları (tüm gelir/giderler) ile harcamaları da dikkate alınarak aile içinde kişi başına düşen gelirin aylık tutarı tespit edilir.
Bu süreç zaman zaman yetkililer tarafından ev ziyareti yapılarak da yürütülür. Gelir testi yapılırken dikkate alınacak unsurlar şu şekildedir; Ailenin aylık geliri, Aile kendi evinde ya da kira ödemeden bir başkasının evinde oturuyorsa, evin rayiç bedelinin 240'ta biri.
Böylece gelir testinde hane halkı gelirini düşük tutup bankada parası olanlar tespit edilebilecek. Yine Takasbank üzerinden borsa işlemi yapan ancak SGK borcu olanların da işlemlerini görebilecek.
Gelir testi için kısa süre içerisinde sonuç alınacak başlıca yer E-devlet olarak bilinmektedir. E-devlet sitesi aracılığı ile TC kimlik numarası ve şifreye sahip olan kimseler gelir testi yaptırabilmektedir.
Vergi affı kanun teklifinde Genel Sağlık Sigortası prim borçları da bulunuyor. 31 Aralık 2022 tarihinden önce gelir testi yaptırmadığı için GSS borcu bulunan vatandaşlar, 31 Ağustos 2023 tarihine kadar yapılandırma başvurusunda bulunabilecek. Gelir testi, 31 Temmuz 2023 tarihine kadar yapılacak.
Yapılan gelir testi sonucuna göre aile içinde kişi başına düşen aylık ortalama gelirleri asgari ücretin üçte birinin altında olanlar, yeşil kartlı (Kanunun 60/c-1 alt bendi kapsamında) gibi primi devlet tarafından karşılanarak sağlık hizmetlerinden faydalandırılacaklardır.
Herhangi bir sağlık güvencesi altında olanlara bağımlı olarak sağlık hizmetlerinden yararlanması gerekenler, silah altında bulunanlar yeşil kart alamazlar.
Banka hesabın var diye yeşil kartın iptal olmaz.Kimse senin banka hesabını araştırmaya yetkili değil. İkincisi maaş alıyorsun diye sosyal yardımlaşmadan aldığın yardım kesilemez.
Gelir durum belgesi, e-Devlet üzerinden kolaylıkla alınabilmektedir. Bunun için; e-Devlet'e giriş yaptıktan sonra, kurumlar bölümünden Hazine ve Maliye Bakanlığı ekranına giriş yaparak en üst sırada yer alan Hazine ve Maliye Bakanlığı e-Bordro Hizmeti alanına tıklanarak gelir durumunu gösteren belge edinilebilir.
Hane halkı geliri resmi kayıtlarda aynı ev içerisinde oturan kişilerin elde ettiği toplam gelir anlamına gelir. Örnek olarak resmi kayıtlarda bir evde anne, baba ve 1 çocuk yaşıyorsa ve her biri 5 bin 500 TL'lik asgari ücret alıyorsa 5.500 x3'ten hane halkı geliri 16 bin 500 TL olur.
SGK çalışanları, gelir belgesini çalıştıkları kurumdan temin edebilirler. Kredi veya kredi kartı başvurusu yapacak kişilerin maaş bordroları “gelir belgesi” olarak görülür. Bu yüzden de bu kişilerin tek yapması gereken maaş bordrosuna e-Devlet üzerinden ulaşıp çıktısını almaktır.
Hiç gelir testi yaptırmayan vatandaşlara sosyal medya üzerinden duyuru yapan SGK, hane içi kişi başı geliri, brüt asgari ücretin üçte birinin altında olan kişilerin GSS prim borçlarının silineceğini ve sağlığa erişimlerinin sağlanacağını belirtti.
Gelir Belgesi, E-Devlet üzerinden temin edilebiliyor. Bunun için E-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra Kurumlar kısmından "Hazine ve Maliye Bakanlığı" seçilir. Ardından Hazine ve Maliye Bakanlığı e-Bordro Hizmeti seçilir. Gelen ekrandan yıl ve ay seçilerek maaş bordrosuna ulaşılabilir.
Teslimden sonra gelir testi sonucunu öğrenme süreciniz başlamış olmaktadır. Bu tarihten itibaren genellikle sonuçlar 15 gün içerisinde açıklanmaktadır. Ancak yapılan başvuruların yoğunluğuna göre daha da uzun olabilmektedir.
Bu, olağan dışı görülen ve bankanın kaynağını anlayamadığı ticari işlemler için geçerlidir. Banka memuru, yapacağınız ticari işleminin nedenini paranın nereden geldiğini ve ne için kullanılacağını sormakla yükümlüdür.
Gelir tespitinde, aile bireylerinin harcamaları, taşınır ve taşınmazları ile bunlardan doğan hakları da dikkate alınacak. Aile bireylerinin banka hesapları ve aldıkları nakdi yardımlar da incelenecek.
Sonuç olarak, oturmakta olduğunuz bir ev bulunmasına rağmen, evinize giren aylık gelir 3 bin 924 liranın altında ise prim ödemeden sağlık hizmeti alabilirsiniz.
Ödenecek prim kaymakamlığa değil Sosyal Güvenlik Kurumu'na ödenir.
Vatandaşın Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına başvurusundan sonra bir ay içerisinde gelir testi sonuçlandırılmış olacak.Böylece vatandaş GSS 'li sayılıp sayılmayacağını veya ödemesi gereken prim tutarını öğrenmiş olacak. Primi devlet tarafından ödenecektir.
– Giyim, gıda, sigara, yiyecek, kira, eğitim, sağlık ve ulaşım gibi tüm giderlerin aylık ortalaması. Gelir testi için Sosyal Güvenlik Kurumu'na değil, kaymakamlıklar ve valilikler bünyesinde bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri