Yeşil kırma zeytin (Taş kırma zeytin) için memecik cinsi dediğimiz eski yağlık ağaçlardan kullanıyoruz. Memecik cinsi zeytinlerin etli kısımları yağlı olur. Zeytinin tadı çok lezzetli olduğu için kırma zeytin için çok uygundur. Yeşil çizme zeytin için Trilye veya Edremit cinsini kullanıyoruz.
Kırma zeytin için ise Gemlik (Trilye) ön plana çıkıyor. Ancak en çok tercih edilen zeytin türü ise domat zeytini türüdür. Domat zeytininden yapılan kırma zeytinler insanlar tarafından daha çok tercih ediliyor. Domat zeytininde sert dokusu ve uzun zamanda yumuşama gibi bir sorunla karşılaşılmaz.
Kırma Zeytin Nasıl Yapılır? Kırma zeytin yapımı için, öncelikle 1 buçuk kilo yeşil zeytini güzelce yıkayıp, süzmeye bırakın. Ardından zeytinleri kıracağınız sert bir zemin üzerine eski bir bez serin. Bu bez zeytinleri kırma esnasında çekirdeklerinin kırılıp, zarar görmesini önleyecektir.
En lezzetli zeytin çeşitlerinden olan kırma zeytin, erken hasat döneminde toplanan yeşil zeytinlerin çeşitli biçimlerde kırılmasıyla üretilen sofralık zeytindir.
İlgili 25 soru bulundu
Zeytinlerin en az 10 gün boyunca günde bir defa olmak suretiyle suyunu değiştirin. Zeytinlerin acısı gidene kadar suyunu değiştirmek gerek.
Hep Böyle Yapın, 1 Yıl Bile Dursa Ne Yumuşar Ne Bozulur : Kırma Zeytin - İster yaptıktan sonra 1 hafta içinde tüketime hazır hale getirin, isterseniz 1 yıl kadar güneş görmeyen bir yerde muhafaza edin.
- Kırık zeytin, çizik zeytine göre daha çabuk tatlanır. - Çizik zeytin ise kırık zeytine göre daha uzun dayanır. Kırık zeytin daha kısa sürede tüketilmelidir. 2-3 ay içinde tüketeceğiniz miktarını kırık zeytin, daha uzun sürede tüketeceğiniz miktarı da çizik zeytin olarak yapmanızı öneririm.
Genellikle çizme ve kırma yeşil zeytin olarak işlenecek zeytinler Eylül-Ekim aylarında toplanır.
Sofralık zeytinler arasında Gemlik zeytini en kaliteli zeytin olarak kabul edilir. Çekirdeğinin küçük ve etli olması nedeniyle tercih edilir. Aynı zamanda ince kabukludur. İznik ve Gemlik'te yoğun olarak yetiştirilir.
Zeytinleri tek tek kırıp kararmaması için suyun içine atın. Kırma işlemini tüm zeytinler için uygulayıp üzerlerini geçecek kadar su olacak şekilde tamamlayıp ağzını kapatın. Zeytinlerin en az 10 gün boyunca günde bir defa olmak suretiyle suyunu değiştirin. Zeytinlerin acısı gidene kadar suyunu değiştirmek gerek.
Domat cinsi yeşil zeytin kırılarak; içme suyu, kaya tuzu ve limon karışımından oluşan salamura suya konur. Belli aralıklarla suyu değiştirilerek acılığı giderilir ve tamamen tatlandıktan sonra ambalajlanıp tüketicinin beğenisine sunulur.
– Tatlandırma işlemine geçilir, tatlandırma işleminde zeytinin üzeri temiz suyla doldurulur. – Tuz, limon tuzu katılarak 3-4 defa belirli aralıklarla çalkalanır. – 2 hafta kadar sonra tamamiyle zeytininiz sofralarınızda yerini alır.
Yeşil zeytinin sarı olması için ne yapmalı? Yeşil zeytinin salamura suyunda beklemesi hele bu suya limon tuzu eklenmesi yeşil zeytinin sarı renge yaklaşmasını ve kararmamasını sağlar. Bununla beraber limon tuzunun fazla konulması zeytinlerin tadının ekşi olmasına yol açar.
Yaptığınız zeytin miktarına göre siz bu oranı ayarlayabilirsiniz. 1 kg için %8-%10 arası kaya tuzu koyuluyor. 1 yemek kaşığı kaya tuzu 20 gr geliyor. Ben 1 kg için, 4 yemek kaşığı kullanıyorum. 4 ile 5 yemek kaşığı arasında yeterli oluyor. 1 yemek kaşığı limon tuzu ilavesini de unutmayalım.
Kırma Zeytin Lezzeti
Kırma zeytinlerin tercih edilmesinin en büyük sebebi, elbette ki tatlarıdır. Siyah zeytin ya da çizik zeytine göre daha az dayanmasına rağmen, en doğal zeytin türlerinden biri olması ve lezzetinin diğer zeytin türlerine göre daha yüksek olması sebebiyle tercih edilir.
Yeşil küçük zeytinler kırılarak kırma zeytin, daha iri boyutlu yeşil zeytinler çizilerek çizik zeytin elde edilir.
Tüm zeytinleri kırdıktan sonra, 2 kaşık tuz, su ve limon tuzunu cam kavanozun içerisine doldurun. Kavanozun içerisine kırdığınız zeytinleri de ekleyin ve üzerini geçecek şekilde su doldurun. Ardından kavanozun kapağını sıkıca kapatın. Bu işlem 10 gün boyunca tekrar edilmelidir.
Kavanozun kapağı sıkıca kapatılmış olmalıdır. Bu şekilde uzun süre muhafaza edilebilir. Eğer kavanozun kapandığından emin olamıyorsanız, ağız kısmına bir poşet geçirip kapağı bu şekilde kapatabilirsiniz. Hem yeşil, hem de siyah zeytin güneş almayan ve serin bir ortamda muhafaza edilmelidir.
Zeytinler olgunlaştığında şişeyi kesin ve içinde biriken acı suyu da paylaştırarak zeytinleri cam kavanozlara alın, Yemeden 1 gece önce tuzunun gitmesi için suda bekletin, Daha sonra suyunu süzüp tabağa alın, Sızma zeytinyağı, limon dilimi ve damak tadınıza göre kekik, kırmızı biberle servis yapın.
Çizik zeytin yapımı için, ilk olarak 1 buçuk kilo yeşil zeytini alın. Kötü ve lekeli olanlarını ayıklayıp, iyice yıkayın. Ardından zeytinleri bir bıçak yardımı ile çekirdeğini değdirmeden boylamasına çizin. Tercihen tek bir çizik atmanız yeterli olacaktır.
3kilogramyeşil zeytin. 1tatlı kaşığılimon tuzu. 1çay bardağısalamura tuzu.
Kırılan yeşil zeytinler, tuzlu salamura suyunu içine aldığı için çabuk yumuşayabilmektedir. Eğer kırma zeytin tercih ediyorsanız zeytinlerin suyunu her gün değiştirip yenilemeniz önemlidir. Böylece zeytin acısını 10 gün gibi kısa bir sürede atıp tatlanacaktır.
Salamuranın hava ile temas etmesi sonucunda salamuranın üzerinde beyaz-krem rengi bir zar oluşur. Bu zar birçok küf bakteri ve mayayı bünyesinde bulundurur. Oluşan zar zamanında temizlenmediği takdirde salamurada bozulmalara neden olur. Ambalajlama yapılırken tepe boşluğunun fazla olması da zar oluşumuna neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri