Nasıl uygulanacağına gelince, duvardaki tüm yeşilimsi-yosunumsu küflerin üzerine sprey şişesine koyduğunuz sirkeli su karışımından bolca püskürtün. Tüm lekeli bölge bu karışımla iyice kaplandıktan sonra çok da kurumasına izin vermeden, yaklaşık bir 10 dakika kadar bu şekilde bekletin.
1 bardak ılık su içinde 1 kaşık klorlu ağartıcıyı çözdürün. Karışan sıvıyı, bir sprey şişesi içinde muhafaza edip kullanabilirsiniz. Küf lekesinin olduğu bölgeye birkaç defa püskürtme işlemi uygulayın ve bir bez yardımı ile lekenin üzerinde dairesel hareketler çizerek temizleyin.
Evin içindeki nem, zamanla küf oluşmasına sebep oluyor. Kimyasal reaksiyonlara sebep olan mantar şeklinde tanımlanan küf, nem ve ısının etkisi ile ortaya çıkıyor. Genellikle yeşil renkli olan küf, oluştuğu alanın kötü görünmesine sebep oluyor. Evde küf neden olur derseniz, sebebi rutubet.
Boş bir sprey şişesine sirke ve karbonat koyun. (Sirkenin karbonatla etkileşime girip köpürüp taşmaması için sirkeden sonra karbonat koyabilirsiniz.) Sirke ve karbonat oranını lekenin durumuna ya da kullanım alanınıza göre belirleyebilirsiniz. Küflü bölgelere karışımdan sıkarak yarım saat bekletin.
Beyaz sirke, küf için ev temizliğinin başkahramanıdır. Özellikle duvar küflerinde etkisi yadsınamaz. Sirke küf türlerinin yaklaşık %80'ini öldürür ve sirkeye dayanıklı küflerin yalnızca %20'sini bırakır. Bu nedenle sirkeyi, hidrojen peroksit, karbonat veya tuz gibi başka bileşiklerle karıştırmayı deneyebilirsiniz.
İlgili 37 soru bulundu
Sirkeli suyun, bir fincan sirke ve bir bardak su kullanılarak kolaylıkla hazırlanabilmesi mümkündür. Daha sonra yapılması gereken; elde edilen karışımı küfün üzerinde dökmek, 10 dakika kadar beklemek ve nemli bir bez kullanarak küflü alanı silmektir.
Ağartıcı sert bir yüzeyde büyüyen küf sporlarını öldürür, ancak küf yüzeyin altına uzarsa, beyaz sirke en iyi seçimdir. Sirke, küfü yok etmek için nüfuz edecek ve dipte küflenen alanların yeniden büyümesini önleyecektir.
Yüzeyi Temizleme: Küf lekeleri olan yüzeyleri temizlemeye başlayın. Sabunlu su ile küf lekesini ovun. Eğer daha güçlü bir temizleyici kullanmak istiyorsanız, bir kısım suya bir kısım beyaz sirke karıştırarak veya ticari küf temizleyicilerini kullanabilirsiniz.
Küf lekesini temizlemek için, 1 çay kaşığı klorlu ağartıcıyı, 1 bardak ılık suyun içerisine koyun ve çözdürün. Karışan sıvıyı, sprey şişesine doldurun. Küf lekesinin olduğu bölgelere birkaç defa püskürtün. Bez yardımıyla lekenin üzerini temizleyin.
Nem ve küf, solunum yollarına ciddi şekilde zarar verebilir ve bu hasar astım krizine yol açabilir. Tüm bu hastalıkların yanı sıra romatizma ve eklem ağrısı özellikle yaşlı insanlarda yaygındır. Aynı zamanda küf kokusu ve yüksek nem de uyku bozukluklarına neden olabilir.
Bu küf türü neredeyse tüm evlerde görülüyor. Kadifemsi bir dokuya sahip olan yeşil küf; halılar, duvar kağıtları, minderler ve su hasarı olan evlerde karşımıza çıkıyor. Bu küf kolayca eve yayılabilir ve solunum problemlerine yol açabilir.
Siyah Küf: Siyah küf, en bilinen ve en tehlikeli küf türlerinden biridir. Stachybotrys chartarum adlı tür siyah küf olarak bilinir ve toksinler üretebilir. Solunması veya teması ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir, özellikle solunum yolu problemleri, göz tahrişi ve cilt döküntüleri gibi belirtiler görülebilir.
Yeşil küf, sporlarında klorofil adı verilen yeşil bir pigment bulunduran küf türleridir. Klorofil, bitkilerde olduğu gibi, küfün ışık enerjisini kimyasal enerjiye dönüştürmesine yardımcı olur. Bu nedenle, yeşil küf, ışığa maruz kalan yiyeceklerde daha sık görülür.
Duvardaki küf lekesini çıkarmak için oksijenli su, sabun, çamaşır suyu, hoş kokulu leke çözücüler ve diş macunundan yardım alabilirsiniz. Küfün hafif şiddette olduğu alanlarda alkollü bezle küflü yüzeyi temizleyebilir, odayı daha fresh ve hoş kokulu bir hale dönüştürebilirsiniz.
İki su bardağı suya bir tatlı kaşığı karbonat dökün ve karıştırın. Yine bir sprey şişesi yardımıyla karışımı, daha önce sirke döktüğünüz yüzeye sıkın. Bir ovma teli ile küflü bölgeyi ovalayın. Su ile duruladıktan sonra temizlenen küflü yere sirke sıkın ve bırakın.
Nem kontrolü, iyi havalandırma, su sızıntılarının düzeltilmesi, düzenli temizlik ve rutin denetimler küf oluşumunu engellemek için etkili adımlardır.
Küf mantarlarıyla ilişkili olarak öncelikle, sporlarına karşı oluşan duyarlılık sonucu gelişen alerjik yakınmalar ve hastalıklar akla gelmelidir. Bunlar öksürük, hırıltılı solunum, nefes darlığı, astım, alerjik rinit, konjunktivit ve atopik dermatit olarak sıralanabilir (3,4).
Küfün kumaşta bulunan yüzeysel kısmını evin dışında (küfün evinizin içine yayılmasını engellemek amacıyla) yumuşak bir fırça yardımıyla temizleyin. Sonra küf lekesi olan bölgenin üzerine limon suyu dökerek küf lekesini nemlendirin. Küf lekesinin üzerine biraz tuz dökün ve tuzu küf lekesine yedirin.
Duvarda küf lekesi nasıl çıkar sorusuna kesin bir çözüm olması için küfün derecesine göre ortalama olarak yarım saat su ve çamaşır suyu karışımını duvarda bekletmelisiniz. Sonrasında küflü bölgeleri temizlik beziyle veya süngeriyle silebilirsiniz.
En sevdiğiniz renkli elbiselerde oluşan küf lekesinin üzerine bir miktar limon suyu dökün. Limon suyu döktükten sonra sofra tuzu ile bölgenin üzerini güzelce kapatın. Tuz kumaşta oluşan lekeleri çözmeye başlayacaktır.
Çünkü beyaz sirke ile küf ve çürümeden kaynaklanan kokular yok edilebilir. Beyaz sirke kullanarak rutubeti gidermek için şu adımları izleyebilirsiniz: Bir sprey şişe içinde bir bardak su ve beyaz sirkeyi karıştırın. Bu karışımı rutubetli odalara oda spreyi olarak sıkın ve kurumaya bırakın.
Temizleyici olarak küf sorunu için özel olarak üretilen ürünler kullanılabilir ya da her evde bulunan karbonat, sirke gibi malzemelerle yüzeyleri silebilirsiniz. Badana aşamasına geçmeden önce yüzeyleri zımparalamak da kalıntı bırakmamak adına faydalı olabilir.
Yani 1 bardak sirke kullanacaksanız 1 bardak da su kullanın. Bu karışımı sprey şişesine koyup duvar ve tavandaki tüm küflü bölgenin üzerine bolca püskürtün. Bu şekilde kurumasına izin vermeden yaklaşık 10-15 dakika bekletin ve sirkenin antiseptik özelliklerini göstermesinin keyfini sürün.
Öncelikle sirke, küf lekesini yok eder gibi gözüksede çok kısa süre sonra küf oluşumu tekrar başlar. Sirkeye herhangi bir ilave yapmadan ve havalandırma uygulamadan güvenle kullanabilirsiniz.
Bulaşık deterjanı işe yaramıyorsa, damıtılmış beyaz sirkeyi suyla karıştırarak küflü bölgeleri temizleyebilirsiniz. Küf tamamen gidince, kuru bir bezle mobilyayı kurulayın. İnatçı küfler için, çamaşır suyu solüsyonu hazırlayabilirsiniz. Bunun için bulaşık deterjanı, çamaşır suyu ve 5 bardak suyu karıştırın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri