Osmanlı Devleti'nin İstanbul'dan sonra 2. büyük kenti olan Selanik, Balkan Savaşları sırasında, 9 Kasım 1912'de merkezden destek alamayan ve panik içinde dağılan Osmanlı Ordusu'nun direnişinin mümkün olmayacağını düşünen garnizon komutanı Tahsin Paşa Yunan Ordusu'na hiçbir direniş göstermeden şehri teslim etmiştir.
Tanzimat Fermanının ilanıyla Selanik ticaret ve kültür alanında büyük bir gelişme göstermiştir. Ancak, Batı'dan gelen fikir akımlarına ve Balkanlarda yaşayan kavimlerin tahrik ve propagandalarına karşı da açık olan Selanik şehri, Balkan Harbinden sonrası 8 Kasım 1912'de, Yunanlılara teslim edilmiştir.
29 Mart 1430'da zorla alman Selanik'ten yedi ay sonra Yanya yöneticileri kendiliklerinden teslim olarak kentin anahtarım Sultan Murad'a teslim etmişlerdir.
1204 yılında gerçekleşen IV. Haçlı Seferleri sonucunda Latin işgaline uğrayan şehir, 1261 yılında tekrar Bizans İmparatorluğu hâkimiyetine girmiştir. 1430'a kadar Bizans İmparatorluğu'na bağlı olan Selanik, 1430 yılında Osmanlı Devleti tarafından fethedilmiştir.
Yunanistan'ın ikinci büyük kenti olan Selanik Mustafa Kemal Atatürk'ün doğup büyüdüğü yer olarak hafızalara kazılmıştır. Uzunca bir süre Osmanlı Devleti yönetiminde kalan Selanik 20. YY'dan sonra Yunanistan yönetimine geçmiştir.
İlgili 44 soru bulundu
Mustafa Kemal, Selânik'teki görevini başarı ile yürütürken 1910 yılı Eylül ayında askeri manevraları izleme amacıyla Fransa'ya gönderildi. Burada Fransız Ordusunu ve komutanlarını yakından tanıdı. Selânik'e dönüşünden kısa süre sonra 1911 Mart'ında Arnavutluk'ta bir isyan çıktı.
Mevcut bilgilere göre Atatürk'ün baba soyu Konya / Karaman'dan göçürülerek Makedonya'ya gelmişlerdir. Manastır Vilayeti'ne bağlı Debre - i Bala Sancağı'nın Kocacık Nahiyesi ( Köyü)'ne yerleşen takriben 1830'larda Selanik'e göçmüştür. Atatürk'ün babası Ali Rıza Efendi burada takriben 1839'da dünyaya gelmiştir.
Babası Ali Rıza'nın bazı yazarlara göre Arnavut asıllı olduğu düşünülmektedir.
1917 yılında çıkan büyük bir yangın şehrin Türk bölgesini neredeyse tamamen yok etti. Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesi sonunda şehirde geride kalan bütün Türkler Türkiye'ye göç etmek zorunda bırakıldı ve Anadolu'dan gelen Rum göçmenler giden Türklerin yerini aldı.
Osmanlıların Balkanlardaki fütuhatının bir sonucu olarak Bizans İmparatorluğu'nun iktisadi ve stratejik bakımdan ikinci önemli şehri olan Selanik, daha I. Murad zamanında 1383-1387 yılları arasında dört yıl boyunca devamlı Türk hücum ve kuşatması altında kalmış ve 1387 yılında bir süre için Osmanlı hakimiyetine ...
ÖZET Bu makalede I. Balkan Savaşı esnasında, Garp cephesinde Sekizinci Kolordu Komutanı olan Hasan Tahsin Paşa tarafından Selânik'in 9 Ka- sım 1912 tarihinde savaş yapılmadan Yunanlılara teslim edilmesiyle ortaya çıkan gelişmeler konu edilmektedir.
Yunanistan'da resmi dil nüfusun %99'u tarafından konuşulan Yunanca'dır. Ayrıca bazı resmi olmayan azınlık dilleri ve bazı Yunan lehçeleri de konuşulmaktadır. Yunanlar tarafından en yaygın olarak öğrenilen yabancı diller İngilizce, Almanca, Fransızca ve İtalyanca'dır.
Selanik şehri milattan önce 315 senesinde Makedonya Kralı Cassander tarafından kurulmuştur. Bugün ki Thermi bölgesine kurulan bu şehir Makedonya Krallığı'nın yıkılmasından hemen sonra, milattan önce 168 senesinde Roma Cumhuriyeti'nin hâkimiyeti altına girmiştir.
Ancak, Batı'dan gelen fikir akımlarına ve Balkanlarda yaşayan kavimlerin tahrik ve propagandalarına karşı da açık olan Selanik şehri, Balkan Harbinden sonrası 8 Kasım 1912'de, Yunanlılara teslim edilmiştir.
Osmanlı dönemlerinde Selanik, Avrupa'dan gelen Yahudi göçmenlerinin merkeziydi. İlk Yahudiler 1470 yılında, sonra 15.yy.'ın sonralarında, daha sonra da 18.yy.'ın başlarında gelmişlerdir. Selanik Yahudi göçmenleri Eskenazi'ler ve Sepharadim'ler olarak iki kategoriye ayrılmaktadırlar.
Balkan Savaşı esnasında Ekim 1912'de Yunan ordusu güneyden, Bulgar ordusu kuzeyden Selânik'e doğru hareket etti. Vali Hasan Tahsin Paşa şehri 26 Ekim 1912'de Yunanlılar'a bıraktı.
1430 yılında Osmanlı hâkimiyetine giren Selanik, 1912 yılına kadar yaklaşık 500 yıl Osmanlı idaresinde kalmıştır.
Selanik'teki birçok cami kiliseye çevrildi. Ayasofya, Kasımiye, Eski Camii, Hortacı Sultan, İsmail Paşa, İki Şerefeli ve Sultan Murat Camileri onlardan bazıları... Tarihi Türk kenti, 1913 Atina Antlaşması ile resmen Yunanistan'a bırakıldı. O dönem kentte 61 bin 430 Yahudi, 45 bin 867 Türk, 39 bin 956 Yunan yaşıyordu.
Sultan II. Murad, Anadolu ve Balkanlarda durumunu kuvvetlendir- dikten sonra, Şahruh tehlikesinin uzaklaşmasını da fırsat bilerek 1430 yılının Şubat ayında Selanik'in fethine karar verdi.
Babası Ali Rıza Efendi, annesi Zübeyde Hanım'dır. Baba tarafından dedesi Hafız Ahmet Efendi XIV-XV. yüzyıllarda Konya ve Aydın'dan Makedonya'ya yerleştirilmiş Kocacık Yörüklerindendir. Annesi Zübeyde Hanım ise Selânik yakınlarındaki Langaza kasabasına yerleşmiş eski bir Türk ailesinin kızıdır.
Mustafa Kemal'in hem baba hem de anne tarafından soyu Rumeli'nin fethinden sonra buraların Türkleştirilmesi için Anadolu'dan göç ettirilerek iskan edilen Yörük (Yürük) veya Türkmenlerden gelmektedir.
kızılca bölüklü, kızılcaörenli adı da verilir. selanik'teki kayıtlarındaysa ”karakocalılar” olarak geçmektedir. mustafa kemal'in sülalesi olan kızılcaoğulları, rumeli aleviliğinin anadolu koludur. bu kolun anayurdu tokat –almus tozanlı vadisidir. bugün burada yaşayanların tümü de alevidir.
Mustafa Kemal'in hem baba, hem de anne tarafından soyu Rumeli'nin fethinden sonra buraların Türkleştirilmesi için Anadolu'dan göçürülerek, iskan edilen “Yörük” (Yürük) veya "Türkmenler'den gelmektedir.
Okulumuz adını doğumunun 100.yılında Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün babasının isminden almıştır. Ali Rıza Efendi 1841 yılında Selanik'te doğdu. Söke'den Selanik'e yerleşmiş Türkmenlerden "Kırmızı Hafız" lakaplı Ahmet Efendinin oğludur. İlkokulu Abdi Hafız Mahalle Mektebinde okudu.
Kimi kaynaklarda Arnavut kökenli olduğu iddia edilmektedir. Dedesi Ahmet Efendi ve Amcası Hafız Mehmet Emin Efendi'nin taşıdıkları Kızıl lakabının, Kocacık Yörüklerinin Orta Asya'dan gelerek Anadolu'da Konya-Karaman Bölgelerinde yaşayan Kızıloğuz Türkmenlerinden kaynaklandığı ileri sürülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri